L’arròs és un cereal mil·lenari que compta amb moltes varietats, totes diferents des del punt de vista nutricional i organolèptic. Coneix algunes de les opcions més saludables i els seus usos a la cuina.

arrossos més saludables

Arròs integral

És originari de la Xina i és el cereal més consumit després del blat. Conserva la closca original, on hi ha les vitamines del grup B, potassi, magnesi i fòsfor i la fibra. Es recomana el rodó a l’hivern i el llarg a l’estiu; el semiintegral, per a persones amb sistemes digestius sensibles, i el blanc és molt útil per tallar diarrees, ja que no té fibra.

Arròs integral dolç

Originari del sud-est asiàtic, és la varietat més proteica, molt recomanable per a infants, embarassades i esportistes. És ideal per als mesos d’hivern, ja que escalfa l’organisme i ens aporta hidrats d’absorció lenta molt digestius. És ric en vitamina E i vitamines del grup B. Al Japó, aquest arròs picat amb morter s’anomena mochi.

Arròs basmati integral

Originari de l’Índia, és un dels més coneguts del món. Té més vitamines i minerals que les altres varietats i té un sabor únic i aromàtic. És el més interessant perquè té el nivell d’arsènic més baix. El que no és integral també és interessant perquè té un índex glucèmic similar al de l’arròs integral.

Arròs vermell

És originari de la Xina i deu el color vermell a la closca de llevat. Conté fibra, vitamines del grup B, manganès, zinc i ferro. S’ha usat tradicionalment quan hi ha problemes circulatoris i digestius i també és molt recomanable per a diabètics, perquè té un índex glucèmic baix. Té un sabor intens que recorda la nou. Se sol fer servir per donar color als plats.

Arròs negre o Nerone

És originari de la Xina i és de color negre. A l’antiga Xina també es coneixia com a “arròs prohibit” perquè només el consumia l’emperador i la seva cort, que el requisaven perquè pensaven que les propietats antioxidants que té els allargarien la vida. El color negre el donen els antocians, un antioxidant molt potent també present a les mores o els nabius. És ric en ferro i seleni, i beneficiós en cas de malalties cardíaques.

usos dels diferents tipus d'arrossos

Arsènic

Des de fa uns anys, hi ha l’alarma de l’arsènic inorgànic en l’arròs. És cert que és l’aliment que més arsènic conté, però en realitat la major aportació a la dieta en la població adulta ve pel pa de blat, seguit d’arròs i lactis. En els infants ve pels lactis.

Els productes que tenen més arsènic són les coquetes d’arròs i l’arròs integral. Per aquest motiu, els més petits no n’han d’abusar. L’arròs basmati integral és la millor opció, perquè té nivells d’arsènic molt més baixos.

Què cal fer per eliminar l’arsènic de l’arròs?

  1. Remullar-lo tota la nit.
  2. Rentar-lo bé fins que l’aigua quedi clara.
  3. Bullir-lo amb aigua abundant i després llençar-la.

Amb aquests tres senzills passos podeu reduir fins a un 50% l’arsènic inorgànic.

L’arsènic és un metal·loide que es troba al sòl per processos naturals com erupció de volcans, incendis forestals o erosió de roques i minerals i també per efecte humà de la mineria. De les dues formes, orgàniques i inorgàniques, la perillosa és la forma inorgànica, que es considera cancerígena. L’exposició continuada a l’arsènic inorgànic causa problemes de pell com canvis en la pigmentació, lesions cutànies o dureses. Pot ser precursor de càncer de pell, de bufeta, de pulmó o problemes relacionats amb la neurotoxicitat, diabetis i malalties cardiovasculars.

 

Article exclusiu per socis

Lluca Rullan

Periodista i dietista integrativa

  @llucarullan   @llucarullan
Lluca Rullan

Ara pots demanar cita amb la
Lluca Rullan a La Consulta de l´Ets
936 338 063 Correu electrònic