bebé

Escollir la millor llet

  • La de cabra és millor que la llet de fórmula convencional, que és de vaca, ja que és la llet que s’assembla més a la materna, fa menys reaccions al·lèrgiques i és més assimilable.
  • La llet de fórmula ha de ser ecològica, ja que ens estalviem les hormones, els pesticides i els antibiòtics. A més, la vaca –i qualsevol mamífer com nosaltres– elimina els tòxics a través de la llet.
  • La llet de continuació pot ser sempre la del número 1 i no cal canviar a la 2 o 3, ja que la primera sol estar més ben equilibrada que la resta, que forma part d’una operació força comercial.

Els biberons més recomanables

  • De vidre

Els biberons de vidre són l’opció més segura per evitar el contacte del plàstic amb la llet. L’empresa Icobaby els comercialitza de vidre termoresistent, atòxics i esterilitzables i amb la tetina de cautxú, que obliga a succionar (i no només a empassar) com fan els nadons amb el pit.

Els biberons de vidre Nature’s Design van guanyar el 2015 el premi Biofach a “El millor producte de l’any”. Estan fets amb vidre reciclat i quars natural i la tetina és de làtex natural. A més, porten protector de cautxú per evitar que es trenquin.

L’empresa Lifefactory els comercialitza de vidre, sense BPA i amb funda de silicona perquè el nadó el pugui agafar millor.

  • D’acer inoxidable

També n’hi ha biberons d’acer inoxidable i són una bona opció. Aquest tipus d’acer és segur, durador i no reacciona amb altres substàncies ni absorbeix gustos o olors. Té una tetina de silicona de qualitat mèdica, sense tòxics, pot ser esterilitzada i tots els materials que porta no tenen BPA ni ftalats.

  • De plàstic

Si optem per biberons de plàstic sense bisfenol (“BPA free”) haurem d’assegurar-nos també que no desprenen cap altre tòxic quan els escalfem. Penseu que la majoria de biberons estan fabricats amb policarbonat, i que, si s’exposa a l’escalfor, el bisfenol A s’allibera 55 vegades més ràpid del que és habitual. Per tant, buscarem biberons (i també joguines) sense policarbonat (PC o PVC). Si optem per biberons de plàstic, val més no escalfar-los ni desinfectar-lo al microones. La marca NUK recomana bullir-los i esterilitzar-los amb vapor.

Per últim, hem de renovar els biberons de tant en tant. Quan ja estan rallats per dins és més fàcil que captin gèrmens.

Article exclusiu per socis
Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll