Totes les parts del cos que estan en contacte amb l’exterior estan plenes de microorganismes que ens protegeixen. És més, aquests éssers ens ajuden a fer funcions tan bàsiques com la digestió dels aliments, el bon funcionament del sistema immune i són responsables de crear equilibri entre l’exterior i l’interior.

La importància de menjar aliments fermentats

Tant és així que, després de dècades lluitant contra els bacteris, avui dia, s’han convertit els grans aliats de la salut. Els últims estudis apunten que una bona microbiota ens ajuda a protegir-nos de malalties degeneratives, càncer, intoleràncies, al·lèrgies i una llarga llista de patologies.

Ara bé, per poder beneficiar-nos-en, cal que ens tornem a fer amics d’aquests habitants amb els quals tenim una relació de simbiosi.

Aliments fermentats i probiòtics, bons per al sistema digestiu

Un dels llocs del cos on es crea salut és el sistema digestiu, que s’encarrega d’assimilar els nutrients que consumim a través dels aliments. Quan no podem dur a terme el procés de nutrició, la resta del cos es veu afectada, i es crea un desequilibri i possibles patologies o malalties.

Les verdures i hortalisses fermentades són riques en probiòtics i prebiòtics

La cura d’aquest òrgan té molt a veure amb l’alimentació i l’estil de vida. Els aliments que consumim poden crear un entorn equilibrat o, en canvi, poden afectar directament la microbiota.

Per crear un entorn beneficiós per a la microbiota, cal, a més d’una bona alimentació i un estil de vida saludable, prendre aliments vius, plens de probiòtics, que s’implanten a les parets del sistema digestiu i ens ajuden a recuperar la salut de forma natural.

Les verdures i hortalisses fermentades són riques en probiòtics i prebiòtics: la combinació perfecta perquè creixin els microorganismes i s’implantin al sistema digestiu, ja que han estat cultivats en un entorn similar al nostre. Ens ajuden a crear un lloc de salut.

Entre els beneficis dels aliments fermentats, rics en probiòtics, trobem:

  • Repoblen la microbiota i preserven la salut d’aquest òrgan de forma natural.
  • Milloren la digestió i assimilació dels aliments. Predigereixen els aliments abans de ser consumits i, així, no esgotem els òrgans encarregats d’aquest procés. D’aquesta manera, serem capaços d’assimilar correctament els nutrients dels aliments.
  • Depuren l’organisme. Eliminen i neutralitzen toxines i residus que s’acumulen en diferents parts del cos.
  • Milloren la digestió de certs aliments, com pot ser el gluten, la proteïna vegetal o greixos. Com que els microorganismes predigereixen aquests nutrients, som capaços d’assimilar-los sense que creïn irritació o inflamació.
  • Ens protegeixen d’infeccions i altres agents externs. Si la microbiota està en bona forma, és capaç de compensar la invasió d’altres bacteris que poden provocar-nos molts perjudicis.

La importància de menjar aliments fermentats

Quina quantitat de probiòtics és recomanable consumir

Tal com passa amb la majoria de recomanacions sobre alimentació, la quantitat de probiòtics depèn de la persona i de les seves característiques.

Si tenim bona salut, el consum de probiòtics ha de ser variat i en petites quantitats. Parlem d’unes dues cullerades i d’una beguda probiòtiques per a una persona d’uns seixanta quilos. Si hi ha alguna patologia o necessitat especial, és important anar a una consulta per rebre assessorament de quins fermentats són els més indicats per al cas en concret.

Variar d’aliments fermentats ajuda a tenir una microbiota variada, cosa que ens protegirà de diferents patologies. Si sempre consumim els mateixos aliments fermentats, ens estem perdent el beneficis d’altres soques que crearien equilibri al nostre bosc interior.

És interessant saber que els estudis actuals relacionen certs microorganismes amb patologies concretes i que consumir-los ens pot ajudar a restaurar la salut.

Els bacteris són els nostres aliats i, en els propers anys, seran la gran revolució per a la salut. Només hem de donar-los les condicions adequades perquè es quedin a viure dins nostre.

I Festival de fermentació

22 al 26 de maig a Pamplona i en línia

Xerrades, cursos, degustacions, venda de material per a fermentació i molt més! Amb Sandor Ellix Katz, Kirsten & Christopher Shokey i Nerea Zorokiain Garin.

El festival se celebrarà a les instal·lacions del Nishime Instituto Macrobiótico (Ronda del Obispo Barbazán 6, Pamplona)

Més informació al web del Festival: https://fermentacionnatural.com/i-festival-fermentacion/

 

La importància de menjar aliments fermentats

 

Nerea Zorokiain

Autora del llibre Fermentación i membre de l’Institut Macrobiòtic Nishime