Tota gran festa o celebració sempre comença amb una cosa: els aperitius. Hi ha un munt d’opcions per triar: clàssics, com una deliciosa taula de formatges artesans de qualitat; o més moderns, com un bon plat de dips i crudités –o sigui, patés vegetals i bastonets de verdures–, aperitius calents, freds, entrants amb diferents textures.

Els aperitius són la carta presentació de qualsevol gran reunió, són els que posen la nota a la vetllada, l’avantsala del plat principal; per això hem de saber triar uns aperitius saludables que sintonitzin, complementin la resta de plats i que facin l’experiència de compartir amb els altres molt més divertida.

Aperitius saludables per Nadal

En dates tan assenyalades com aquestes, en què la majoria de les vegades els àpats en si són molt abundants, amb els tradicionals plats plens d’ingredients contundents, és important jugar amb els aperitius per fer que el menjar no resulti tan pesat.

Triar aperitius saludables pot fer que el teu estómac, i el dels teus convidats, es prepari, ja que serveixen com a senyal perquè l’aparell digestiu comenci a escalfar-se i perquè, després, les digestions d’aquests aliments més pesats sigui més senzilla.

Per això, aprofitarem aquests primers mossos i els omplirem d’ingredients d’origen vegetal, verdures de fulla verda, ingredients suaus per a l’estómac, amb probiòtics i altres ingredients digestius que es convertiran en grans aliats.

Al final de l’article mostrem com fer que els vostres aperitius saludables despertin l’interès de tothom, perquè quan parlem de verdures, aliments d’origen vegetal, probiòtics i en general de menjar saludable, ja sabem que hi ha qui fa cares.

1/4 Crostini variats

Recepta de Crostini de moniato

Els crostini sún una recepta fàcil de Nadal. Però sempre es fan amb base de pa i, per tant, porten farines i gluten. En aquest cas us proposem uns crostini de moniato amb ingredients com l’habitual formatge de cabra.

Anomenem crostini els aperitius a base de pa amb alguna guarnició a sobre. Són tot un referent quan parlem d’aperitius en festes, reunions o sopars amb amics, però avui he volgut fer un petit canvi i aportar un toc més nutritiu. Per això, en comptes d’una torrada o pa, farem servir làmines de moniato al forn.

És una forma estupenda de reduir farines i carbohidrats refinats. Els crostini permeten deixar pas a la creativitat amb les guarnicions, i ajustar-les a l’estació i al que hi hagi a la nevera. Poden ser un dels aperitius fàcils del menú o podeu complicar-los tant com vulgueu; és cosa vostra.

Ingredients

  • Moniato
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • Canyella o comí, segons al gust

Preparació

  1. Es tallen els moniatos a làmines fines, com si fossin petits discos.
  2. Es pinten amb oli d’oliva
  3. S’hi posa una mica de sal, canyella o comí abans d’enfornar fins que quedin cruixents (200 ºC, 10-15 minuts) .

I ara, a inventar!

Unteu-hi una mica d’hummus, pesto, paté d’olives, formatge de cabra cremós i decoreu com us agradi. A continuació, us deixo unes idees ben senzilles:

  • Pesto amb cirerols rostits
    Triturar 25 g d’alfàbrega fresca, 60 ml oli d’oliva verge extra, un grapat de pinyons, una cullerada de llevat nutricional (o parmesà) i una mica de sal.
  • Hummus amb pebrots rostits
    Tritureu en un processador d’aliments 200 g de cigrons cuits, 1 cullerada de tahina, 1 cullerada d’oli d’oliva, 1 culleradeta de comí molt, suc de ½ llimona i una mica de sal.
  • Paté d’oliva i un ou de guatlla a la planxa
    Triturar 200 g d’olives negres sense pinyol, 4 anxoves en salaó, suc de ½ llimona, una cullerada d’oli d’oliva i una mica de sal.

Altres idees que us poden inspirar per a fer uns aperitius saludables:

  • Paté d’oliva amb carxofa marinada
  • Formatge de cabra amb pera i farigola
  • Formatge de cabra amb nous i magrana
  • Formatge brie amb raïm negre rostit
  • Espinacs saltats amb panses i pinyons.

2/4 Paté de coliflor rostida amb comí i quefir

Recepta de paté de coliflor rostida amb comí i quefir

La coliflor és una verdura habitual a l’hivern molt versàtil a la cuina. Més enllà de les receptes habituals de la coliflor al forn, bullida o al vapor, hi ha tot un ventall de possibilitats molt sanes i plenes de gust com aquest paté.

Aquest aperitiu saludable a base de coliflor és una combinació de sabors i ingredients pensada per gaudir. El paté té una textura vellutada i una barreja d’espècies que el fa exquisit. Serviu amb una selecció de verdures crues, cabdells, endívies, pastanagues, raves o unteu-lo sobre unes torrades de llavors.

La coliflor, com que està triturada i barrejada amb plantes carminatives com el comí i el coriandre, és molt més fàcil de pair, i el quefir més aporta bacteris intestinals beneficiosos.

Ingredients

Per a 4 persones

  • 500 grams de coliflor, tallada a flors
  • 1 all, pelat
  • 1 culleradeta de comí molt
  • 1 culleradeta de coriandre molt
  • Sal i pebre negre
  • 1 cullerada de suc de llimona
  • 75 ml de quefir de cabra

Preparació

Preescalfeu el forn a 180 ºC.

  1. Poseu la coliflor en una safata de forn amb l’all, ruixeu amb una mica d’oli d’oliva, sal i pebre negre. Enforneu uns 15 minuts o fins que estigui tova. Deixeu refredar.
  2. Quan la coliflor estigui freda, poseu en un processador d’aliments juntament amb l’all, el suc de llimona, la meitat de les espècies i el quefir i tritureu fins que estigui cremós (també es pot fer amb una batedora). Comproveu el gust i afegiu-hi una mica més de llimona, sal o pebre segons convingui.
  3. Serviu en un bol amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra i amb la resta d’espècies. Acompanyeu amb verdures tallades, torrades de llavors.

Nota: Aquesta recepta la podeu fer un parell de dies abans.

3/4 Carpaccio de remolatxa

La remolatxa, rica en ferro , potassi i magnesi, és ideal per a donar color a les nostres receptes en forma d’hummus o amb aquest carpaccio que en potencia el seu gust ple de personalitat.

Aquest aperitiu tan impressionant i alhora fàcil és saludable i molt saborós. I és que de vegades no cal gaire més que un bon oli d’oliva verge extra i un producte fresc de bona qualitat per gaudir d’un plat deliciós. És tota una explosió de salut a la boca. Un dels aperitius originals amb els quals sens dubte sorprendreu.

Ingredients

Per a 4 persones

  • 4 remolatxes crues
  • 1 llimona
  • 1 culleradeta d’anet sec
  • 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • ½ cullerada de tàperes, escorregudes
  • Ruca, créixens o fulles d’espinacs baby (per servir)

Preparació

  1. Peleu les remolatxes i talleu-les tan fines com sigui possible amb una mandolina o un pelador. Si no teniu mandolina, bulliu les remolatxes en un pot amb aigua durant 30-40 minuts o fins que estiguin cuites, escorreu-les i deixeu-les refredar; talleu-les amb un ganivet afilat a làmines tan fines com sigui possible.
  2. Mentrestant, ratlleu la llimona i barregeu-la amb el suc en un bol. Afegiu-hi l’oli d’oliva, tàperes i una mica de sal. Barregeu bé tots els ingredients.
  3. En un bol, barregeu les làmines de remolatxa amb l’amaniment i deixeu macerar una mitja hora com a mínim (màxim 24 h).
  4. Disposeu en un plat o safata gran, afegiu-hi un raig d’oli o líquid del macerat que hagi sobrat. Decoreu amb ruca fresca, créixens o fulles d’espinacs baby.

Nota: Aquest aperitiu el podeu fer un dia abans.

4/4 Quadrats de polenta amb guisat de bolets

Recepta quadrats de polenta amb guisat de bolets

La polenta és un cereal sense gluten molt interessant per fer servir de base de petites pizzetes com aquests quadrats

Aquest aperitiu deliciós és senzill de fer i el millor és que es pot preparar amb antelació, i deixar només per al final un toc de calor a l’hora de servir. Això el converteix en l’opció perfecta quan volem gaudir aperitius en companyia.

La polenta és blat de moro sec molt que es fa servir a bastament en la cuina italiana i que ens ajuda a mantenir els nivells de sucre en sang estables i suposa un bàlsam relaxant per a l’estómac, ja que contraresta l’excés d’àcid (ideal per ajudar a digerir menjars abundants). La polenta ecològica ens assegura que el blat de moro no està genèticament modificat i que no té tòxics.

Ingredients

Per a 24 quadrats

Per a la polenta

  • 750 ml de llet o beguda vegetal (jo faig servir beguda d’ametlla)
  • 120 grams de polenta ecològica
  • 1 cullerada d’oli d’oliva verge extra
  • 1 culleradeta de llevat nutricional (o parmesà ratllat)
  • 1 culleradeta de romaní sec
  • 1 culleradeta de sal

Per al guisat de bolets

  • 600 grams de bolets (una barreja de xampinyó ros, xiitake i clopissa)
  • ¼ de ceba vermella, laminada finalment
  • 1 culleradeta de vinagre balsàmic
  • 2 cullerades de brou de verdura
  • Una mica de sal i pebre negre
  • Julivert o farigola fresca

Preparació

  1. Folreu una safata per forn de 30×23 cm amb paper de forn.
  2. Poseu un cassó amb la llet o beguda vegetal a escalfar a foc fort.
  3. Quan comenci a bullir, afegiu-hi la polenta en forma de pluja (poc a poc) mentre remeneu sense parar.
  4. Condimenteu i afegiu-hi el romaní.
  5. Abaixeu el foc a mitjà-baix i cuineu la polenta fins que espesseixi, sense deixar de remenar, uns 10 minuts.
  6. Afegiu l’oli d’oliva i el llevat nutricional o el parmesà i barregeu.
  7. Transferiu la mescla a la safata folrada i amb una espàtula lleugerament humida esteneu la polenta uniformement per tota la safata.
  8. Deixeu refredar com a mínim 3 hores.

Nota: Es pot preparar dos dies abans; només cal cobrir i guardar a la nevera.

Per fer el guisat:

  1. Talleu els bolets a làmines fines.
  2. Escalfeu una mica d’oli en una paella a foc mitjà-alt i afegiu-hi els bolets i la ceba laminada, salpebreu i salteu fins que estiguin daurats, uns 10 minuts.
  3. Afegiu-hi el vinagre balsàmic i el brou i deixeu reduir un parell de minuts.

Nota: El podeu fer un dia abans; només cal guardar-lo en un pot de vidre i refrigerar.

A l’hora de servir:

  1. Preescalfeu el forn a 180 ºC.
  2. Talleu la polenta a quadrats i poseu en una safata de forn més gran, deixant un espai entre uns i altres.
  3. Enforneu uns 5-10 minuts, fins que estigui daurat.
  4. Mentrestant, escalfeu un parell de minuts el guisat en una paella.
  5. Traieu els quadrats de polenta del forn i poseu-hi guisat de bolets per sobre.
  6. Serviu amb una mica de julivert picat o farigola fresca.

Trucs per empatar i triomfar aquestes festes de Nadal

I ara, com hem comentat a l’inici de l’article, us deixem uns petits trucs perquè els vostres aperitius nadalencs brillin més que mai i us estalviïn maldecaps:

  • Feu servir ingredients de qualitat, i em refereixo a preparats de qualitat.

El Nadal pot ser tan bonic com estressant, per això hem d’aprofitar tot el que ens faci la vida més fàcil, sempre que no comprometem la salut.

Hi ha certs aliments bàsics de rebost que sempre està bé tenir a mà per a aquestes ocasions que es presenten per sorpresa o quan estem tan enfeinats que no tenim temps: des llegums cuits a algun elaborat (hummus, paté d’oliva, pesto…) fet artesanalment per alguna firma de confiança. Sempre cal mirar l’etiqueta per comprovar que tingui ingredients que reconeguem, no més de cinc i sense refinats.

  • Cuideu la presentació.

Serviu els aperitius en plats i bols de diferents mides i alçades, plats plans, bols mitjans, gerres de vidre per als bastonets de verdures. Posar una taula bonica de fusta o de marbre, jugar amb les altures, fer servir porta-pastissos o crear-ne amb una tassa, got o copa bonica de cap per avall i un plat a sobre.

  • Fiqueu-vos a la pell d’un director d’art i col·loqueu tots aquests plats i safates de manera que brillin.

Si munteu una taula gran amb diferents dips, crudités, torrades de llavors, fruita seca, entre d’altres, comenceu amb els més grans perquè estiguin ben distribuïts i després ompliu els espais amb coses més petites, les torrades en forma de ventall, la fruita seca en un racó del plat i ompliu els buits amb fruita fresca i flors comestibles.

Si voleu distribuir tots els plats en una taula, feu-ho de la mateixa manera: primer els grans i després ompliu els buits amb bols més petits.

Si aquestes propostes de la María Llamas t’han agradat, no et perdis el següent curs d’Etselquemenges i María Llamas “Del sopar al tàper” que comencem el mes de gener. Fes que el 2020 sigui l’any en què els teus sopars i tàpers per anar a treballar siguin sans i fàcils de fer. Del 20 de gener a l’1 de febrer menjarem el mateix sopar i prepararem els mateixos tàpers, en comunitat!

Apunta-t'hi ara!
María Llamas
María Llamas

Coach nutricional i de salut integrativa i xef professional. Llicenciada en ADE, Arts Culinàries i estudiant de dietètica. Divulgadora de cuina i vida saludable.

  @healthyforkful   @healthyforkful