Hi ha moltes dietes que prometen resultats ràpids en poc temps. El ritme actual, uns cànons d’estètica irreals i una societat poc avesada a l’esforç i la constància fan que molta gent busqui resultats ràpids de qualsevol manera.

Tipus de dietes depuratives

Tot i que algunes d’aquestes dietes poden servir per a determinades finalitats terapèutiques, sempre amb el control d’un nutricionista experimentat, quan l’objectiu és perdre pes, aquests són els errors més comuns:

 • Exclusió d’algun nutrient bàsic: Les més habituals des de fa molts anys reben noms diferents (Dukan, cetogènica, dissociada, hiperproteica…) i exclouen o limiten els hidrats de carboni, el combustible que fa funcionar les cèl·lules del cos, per tal de crear vies alternatives per aconseguir l’energia cremant reserves de greix. És efectiva a curt termini, però els efectes rebot i conseqüències per a la salut a llarg termini són nefastos.
 • Restrictives o deficients: Dietes miracle a base de dejunis molt llargs, com la del xarop d’auró o els dejunis intermitents. Tot i que, de forma controlada, hi ha efectes positius en la salut, no ajuden a crear hàbits saludables i estables en el temps, i es corre el risc de fer-ho malament sense el suport d’un professional.
 • Màgiques: Prometen grans resultats basant-se en les propietats d’un aliment en concret. La dieta del tomàquet o la de la carxofa, entre les més populars. Són desequilibrades i, en cap cas, aporten cap benefici a llarg termini per la persona.
 • Liquats depuratius: A base de liquats de fruita, batuts o simplement consumint molta fruita. Són les més mediàtiques últimament. Barregen una mica de tot: dejunis, propietats sobrevalorades de certs aliments i estètica suggeridora. Nutricionalment, quan bevem liquats (sucs de fruita), tenim unes pujades de sucre en sang molt brusques, ja que hem extret la fibra de la fruita i ens quedem principalment amb aigua i sucres ràpids. Això provoca un tsunami de sucre en sang, que genera una demanda d’insulina extra per poder transformar aquest excedent de sucre en reserves de glucogen i greix. I després arriba la baixada brusca de sucre en sang. En definitiva, una muntanya russa energètica gens beneficiosa per a l’organisme.

Quina és la millor opció?

Ajudar l’organisme a eliminar de forma natural els excessos que s’han acumulat en el temps. Conduir-lo cap a l’equilibri i generar a través de la dieta uns hàbits de vida i alimentació saludable que permetin perdre pes i mantenir-lo en el temps.

 • Assegurar els nutrients principals que necessita el cos. Una dieta no excloent amb prou hidrats de carboni, proteïnes, greixos, vitamines, minerals, probiòtics i fibra per tal d’assegurar una bona salut.
 • Triar els aliments més adequats que aportin aquests nutrients de manera més lleugera i equilibrada. Per exemple, les proteïnes vegetals com llegums o tofu són una opció més adequada per depurar, ja que tenen menys greix saturat i sal (sodi) que la carn o el peix.
 • Excloure totalment els hidrats de carboni no és sostenible. A curt termini, durant la dieta, tenim desig de dolç constant i canvis d’humor per les baixades i pujades de sucre. En canvi, posar als àpats principals quantitats petites de cereals integrals de gra sencer com l’arròs integral, ric en fibra i hidrats de carboni d’absorció lenta, ens pot ajudar a mantenir uns nivells de sucre en sang més estables que ens permetin, sense cap pic de sucre en sang, no passar gana i sostenir la dieta més temps.
 • La verdura és l’estrella. És l’aliment clau per a qualsevol dieta equilibrada i especialment si ens volem aprimar. Aporta fibra, que és saciant i ajuda a regular els nivells de sucre i greix en sang, nodreix la flora intestinal, i manté un pH lleugerament alcalí en l’organisme. Font de vitamines i minerals, l’hem de cuinar adequadament per no perdre’n les propietats.
 • La fruita entre àpats pot ajudar a mantenir els nivells de sucre en sang i evitar arribar amb gana a l’àpat següent.
 • Greixos sí, però els justos i saludables. El greix és indispensable per a la salut i perquè el cos funcioni bé. No obstant això, no se n’ha d’abusar per evitar acumular-lo i buscarem sempre les fonts més saludables.
 • Reduir la sal. No vol dir cuinar sense sal; vol dir evitar un excés de sodi al cos que ens faci retenir líquids. Si reduïm aliments d’origen animal (carn, embotits, lactis) i augmentem el consum d’aliments del regne vegetal (llegum, verdures…), augmentarem els nivells de potassi en sang, cosa que generarà un equilibri sodi/potassi que farà més fàcil eliminar el líquid retingut al cos. Això s’ha de fer de forma calculada perquè, si ens passem, podem sentir-nos dèbils, cansats o hipotensos per manca de minerals.
 • Varietat de coccions i textures. El cos necessita estímuls variats a l’hora de menjar que estimulin una bona digestió i que ens facin gaudir d’àpats variats i rics. A més de procurar la cocció més adequada perquè cada aliment preservi el màxim de propietats, fa que el canvi sigui sostenible en el temps i ens permet adquirir formes noves d’alimentar-nos saludablement.
 • El sabor dolç. Donar varietat de sabors als àpats és important, però, mentre fem una dieta per perdre pes, sobretot cal reforçar el sabor dolç. El dolç natural de les verdures o la fruita ens relaxa i ens ajuda a mantenir la dieta.

Així doncs, una dieta depurativa pot ser sinònim de salut i equilibri, una pauta per adquirir hàbits de vida i alimentació saludables que ens permetin tornar a recuperar l’equilibri de forma natural.

Una dieta depurativa pot ser sinònim de salut i equilibri i una pauta per adquirir hàbits de vida i alimentació saludables

Sempre és un bon moment per fer-ne, però el canvi d’estació és el moment perfecte per depurar el cos i enfortir l’organisme per preparar-nos per a la nova època, un clima més fred en el que hem d’estar forts i amb el sistema immunitari amunt, lliure de toxines que debilitin el nostre estat de salut.

Voleu depurar l’organisme en cinc dies?

Així com canviem o netegem els filtres de la piscina, el cotxe o l’aire condicionat perquè funcionin millor, el mateix podem fer amb el nostre cos, que, a diferència dels dispositius mencionats a l’inici d’aquest paràgraf, sí que funciona 24 hores al dia, durant els 365 dies de l’any.

Seguir determinats hàbits de salut i fer una alimentació més conscient i natural contribueix a fer que els òrgans vitals puguin alleugerir la seva “càrrega de treball” i reparar-se o descongestionar-se per poder seguir treballant a la màxima capacitat. A banda, buidar el cos de residus tòxics ens aporta lleugeresa, vitalitat, benestar i molt bon humor. En definitiva, ens ajuda a recuperar energia.

Si us ve de gust experimentar tots aquests efectes, us proposo seguir un menú de 3 dies seguint tots els criteris depuratius mencionats en aquest article. Totes les receptes (esmorzar, dinar i sopar) estan basades en aliments de temporada, vegans, sense gluten ni lactis. Estan pensades per eliminar els excessos, depurar el cos i crear bons hàbits que perdurin en el temps. La primavera és segurament l’època de l’any en què el cos està més receptiu. L’arribada del bon temps permet que el cos no es refredi ni se senti dèbil, i ajuda a eliminar els excessos acumulats al llarg de l’hivern. Adequant les coccions i gaudint dels aliments que l’estació ens ofereix, ens sentirem més lleugers i en harmonia amb l’entorn.

A més, durant el procés, tindreu la meva guia i acompanyament a través del fòrum del curs, on podreu fer preguntes i consultar dubtes directament amb mi.

Començar la depuració aquí

David Gasol

Dietista-nutricionista graduat per la Universitat Ramon Llull. Professor de cuina energètica amb Montse Bradford. Ha estat consultor pel Kushi Institute als Estats Units.

    @davidgasolnutricionista
David Gasol

Ara pots demanar cita amb la
David Gasol a La Consulta de l'Ets
936 338 063 Correu electrònic