Sense cap dubte, dels molts propòsits que les persones es fan cada any, començar una dieta es troba entre els 10 primers. A priori, tot correcte.

I dic a priori, perquè, com tothom sap, tot el que es comença també acaba. El tema és com i quan s’acaba.

Us convido a respondre un parell de preguntes: Quantes dietes heu fet? Quant de temps heu mantingut els resultats?

Se sap que un gran percentatge de persones comencen a fer una dieta per aprimar-se i no ho aconsegueixen. Moltes, fins i tot, experimenten un efecte rebot, se senten culpables o tenen cert sentiment de fracàs. Us sona? I és que fer una dieta no és arribar i moldre! Qualsevol canvi d’hàbits alimentaris suposa esforç, perseverança i presa de consciència.

Prochaska i DiClemente, dues eminències de la psicologia, van definir molt bé les fases que hi ha en qualsevol procés de canvi. Les van plasmar en l’anomenada “roda del canvi”. Les fases són: la precontemplació, la contemplació, l’acció, el manteniment, la recaiguda i finalment, la sortida permanent.

Avui us explicaré algunes coses de la roda que us ajudaran a continuar avançant cap al vostre propòsit nutricional i a no desanimar-vos.

  • Qualsevol procés de canvi té un moviment circular, no és lineal. Molt interessant! És a dir, passem per les diferents fases diverses vegades fins a arribar a la sortida permanent; és a dir, deixar de fer dieta. I, a més, es fa en forma d’espiral Això vol dir que, a cada volta, som més a prop d’arribar a la meta.
  • En la fase de precontemplació apareixen alguns pensaments llunyans sobre millorar els hàbits alimentaris o perdre pes.
  • Hi ha d’haver una actitud activa. Cal passar a l’acció. Una vegada presa la decisió, d’haver vist que hi ha més pros que contres, cal posar-se a treballar: dissenyar un pla d’acció i executar-lo.
  • El manteniment sostingut és el que permet sortir de la roda i, al seu torn, on hi pot haver les recaigudes.
  • Les temudes recaigudes existeixen. Saber que es pot fer algun pas cap enrere, fins i tot molts, i que no hi ha res perdut, és sincerament reconciliador. I és que és tan fàcil recaure! Qüestió de mil·lisegons.

Fixeu-vos-hi. Feu un dinar amb tota la família. Treuen un aperitiu. I de sobte, no sabeu com, esteu menjant unes patates fregides i alguna cosa més. No us ha passat mai que de cop teniu un aliment a la mà que no volíeu menjar? I és quan diem: Com ha arribat això fins a les meves mans?

Per tant, és normal que una persona faci diverses dietes abans d’aconseguir fer el canvi real i estable d’hàbits. El més important és aprendre dels encerts i dels errors de cada volta. Henry Ford deia que “el fracàs és una gran oportunitat per tornar a començar amb més intel·ligència”.

Un bon exercici és reflexionar sobre l’error i la solució per si ens torna a passar. Per exemple: “He menjat les patates braves i els fregits del pica-pica. Solució: la pròxima vegada que surti a fer un vermut em demanaré uns seitons en vinagre.”

La idea, per descomptat, d’explicar la recaiguda, no és convidar-vos a deixar la dieta, sinó a reprendre el camí quan feu una relliscada i a recuperar la motivació.

Motivació i pensaments sabotejadors

Parlant de motivació, què és la motivació? La motivació és acció. És posar-se en moviment per aconseguir un objectiu.

motivació i pèrdua de pes

La motivació fluctua. De vegades sembla que ens abandoni, i és llavors quan els pensaments sabotejadors aguditzen l’enginy.

Anomeno pensaments sabotejadors a totes aquestes frases que se’ns fiquen al cap com: Total, només és un dia”, “per un dia que em salti la dieta no passa res”, “és que avui m’ho mereixo”, “tots els altres menjaran això i jo no vull ser diferent”, “és que avui tinc molta ansietat”, “dilluns que ve m’hi torno a posar”… En sabeu més?

Us proposo aferrar-vos a la vostra motivació i deixar passar els pensaments sabotejadors.

I quan se surt definitivament de la roda de la dieta? La porta de sortida la trobem quan integrem la dieta com a part de la vida.

Per això, sortireu de la roda:

  • Quan canvieu la relació que teniu amb el menjar i deixeu d’estar en “mode dieta”.
  • Quan connecteu els vostres valors personals amb un estil d’alimentació.
  • Quan us proporcioni beneficis tant físics com anímics.
  • Quan la normalitzeu i formi part del vostre estil de vida.

No ho oblideu: Vosaltres sou les protagonistes actives del vostre canvi.

Les claus per deixar de fer dieta per sempre més

Si aquests temes et ressonen i vols fer un treball més profund mentre persegueixes el teu objectiu de perdre pes, vull convidar-te a la segona edició del curs online “Perd pes, dones 40-50-60“, on, a més de seguir una pauta dietètica amb la Pilar Rodrigáñez, treballarem exercicis de coaching que t’ajudaran a aconseguir el que busques.

Aprèn com aconseguir-ho!

Cristina García Mozley
Cristina García Mozley

Dietista i Coach Nutricional
Nutrició Esportiva

    @cristinadietcoaching