La primera pregunta en relació amb la femta és quantes vegades al dia anem al lavabo. En la majoria dels casos, la resposta és: una. Normalment, al matí, com a resposta a senyals hormonals, sona l’alarma que ens indica que és hora d’anar al lavabo.

La següent pregunta és com són les nostres femtes. Hi ha diversos factors que influeixen en la forma i el color, però un de no tan conegut és la qualitat del son. Quan dormim correctament s’activa un moviment regular de l’intestí que dona als excrements la forma i el color perfecte marró xocolata. En un món perfecte la textura de la femta seria un 3-4 de l’escala de Bristol (com a la infografia de sota -part superior-).

insomni

Si la vostra escala de Bristol és un 6 o un 2 (com les que es mostren a la infografia -part inferior-), pot ser que no estigueu descansant bé. La falta de son causa problemes intestinals, i els problemes intestinals poden perjudicar el vostre son. Un peix que es mossega la cua.

Si aneu a dormir tard i comenceu a tenir problemes per anar al bany, si ja no aneu de ventre com un rellotge, penseu que no esteu sols i que no dormir de la manera adequada pot espatllar la primera caca del matí.

Quan dormim massa o molt poc el nostre cos es posa fora de control. Perquè, en el fons, dormir és un detector del funcionament del vostre intestí.

Dormir bé evitarà molts malestars digestius i si hi ha una malaltia gastrointestinal de base o una síndrome d’intestí irritable (que sabem que té un gran component emocional) les coses només poden anar a pitjor.

Els símptomes de la síndrome d’intestí irritable, que poden ser restrenyiment, dolor o diarrea matutina, augmenten quan la qualitat del son de la nit anterior és dolenta i disminueixen quan heu dormit millor.

Treballadors nocturns

Els horaris de feina irregulars ja no són només una realitat per als metges i infermeres. Amb la globalització, també els treballadors de les indústries accepten horaris de feina que canvien la rutina habitual del son i trastoquen els cicles circadians, que per naturalesa ens porten a estar actius de dia i dormir de nit.

En un estudi de 60 infermeres que treballaven en horaris nocturns, es van trobar molts més símptomes de restrenyiment que en les companyes del torn de dia.

Ja sabem que l’alteració dels ritmes biològics dels treballadors de torns nocturns pot acabar provocant molèsties gastrointestinals. Basant-nos en aquestes observacions, plantejo la hipòtesi que l’alteració del son podria afectar les funcions intestinals en individus sans.

Estudis com els de les infermeres suggereixen que la privació del son podria predisposar fins i tot al dolor abdominal, que és molt típic en la síndrome de l’intestí irritable.

Quan no dormim, mengem pitjor i anem pitjor de ventre

Quan esteu mancats de son, el vostre cervell allibera més quantitat de grelina, l’hormona que dona gana.

A més, quan no es dorm, queda afectada la capacitat de judici, i per això estareu més predisposats a consumir menjar escombraries. Si mengeu ultraprocessats ​​i deixeu de banda aliments més saludables -i això es converteix en un hàbit-, el vostre intestí pot començar a tenir problemes. Aquesta és una raó per la qual podria aparèixer disbiosi i també episodis de diarrees i caques pastoses.

És important que es duguin a terme més estudis, i més ben planificats, per definir els efectes de les alteracions del son i sobre com el respecte o no dels cicles circadians pot influir en les funcions intestinals. La nostra experiència clínica, de moment, ens diu que, si no dormim, les caques se’n van cap als extrems de l’escala de Bristol.

Bacteris intestinals, el nou disruptor del son

La manca de descans afecta la microbiota intestinal perquè la microbiota també segueix els ritmes circadians i canvia en funció de les hores de llum i de foscor. Quan la microbiota s’altera, augmenta la inflamació, canvia la textura de la femta i, fins i tot, podria aparèixer síndrome de còlon irritable (alternança de restrenyiment i diarrea).

Si volem dormir millor, cal revisar l’alimentació

La part positiva és que, si dormir malament afecta la microbiota, si la recuperem la podríem modular i, d’aquesta manera, millorar el nostre descans.

Voleu donar aquest pas? Si necessiteu recuperar el vostre descans i la vostra salut, us acompanyo a fer-ho al programa online Apaga’t insomni. Entre d’altres coses, treballarem junts per millorar el son a través de l’intestí.

Més informació!

Marcello Soi
Marcello Soi

Llicenciat en Química i Tecnologies Farmacèutiques, farmacèutic, dietista i psiconeuroimmunòleg