Aquest agost, les maduixeres ens han donat les maduixes mes dolces de la temporada per fer melmelades, i ara, a primers de setembre, ens arriben les prunes de santa Rosa, les móres, les figues, i un gran ventall de tomàquets: cor de bou, roses, de pera, de penjar, xerris… per gaudir d’infinitat de preparacions.
Ja sé que a alguns de vosaltres aquesta paraula us remet a cuina ràpida, o bé a cuina americana, però no us espanteu, ja que, si és casolà, és una bona opció per acompanyar les vostres preparacions i una bona ocasió per sorprendre i complaure els més joves de la casa.

Ingredients per a 1/2 litre de quètxup

  • 1 kg de tomàquets madurs (els de pera tenen un color i textura molt adient)
  • 1 ceba gran
  • 1 pebrot verd
  • 1 gra d’all
  • 50 g de concentrat de poma (o bé mel)
  • 6 cullerades soperes de vinagre de poma (o bé de sidra o vi blanc)
  • 1 cullerada petita de mostassa
  • 1/2 cullerada petita de sal
  • 1/2 cullerada petita de pebre vermell dolç
  • 1 pessic de canyella mòlta
  • 1 pessic de pebre mòlt
  • 1-2 claus d’espècia mòlts (al morter)
  • Oli d’oliva verge

quetxup

Elaboració

  1. Poseu a coure, en una cassola d’acer inoxidable i amb poc foc, la ceba tallada prima a mitges llunes, el pebrot a tires i l’all amb un xic d’oli.
  2. A banda escaldeu els tomàquets i peleu-los. Talleu-los en quatre trossos i afegiu-los a la cassola amb les verdures. Deixeu-ho coure tapat, i a foc lent, uns 25-30 minuts, remenant de tant en tant. A mitja cocció, incorporeu la sal.
  3. Quan tot estigui ben cuit, tritureu-ho amb la batedora fins que quedi ben fi.
  4. Afegiu-hi les espècies, la mostassa, el concentrat de poma i el vinagre. Deixeu-ho coure a foc molt lent, remenant sovint, uns 40 minuts fins que s’espesseixi. Ja teniu el quètxup a punt!

Si el voleu per conservar, en aquest moment ja el podreu posar en pots esterilitzats i ben tapats. Coeu-los al bany maria durant 25 minuts després que l’aigua hagi arrencat el bull. Aquí trobareu més informació per conservar amb seguretat.

A taula

Acompanya molt bé elaboracions diverses com pasta, patates al caliu o bullides amb pell, verdures al vapor, a la brasa, tempures, peixos, ous, i tot tipus de carns. També pot ser una salsa opcional per acompanyar calçots, unes mongetes tendres o espàrrecs a la planxa o al forn. Us convido a experimentar i a compartir el resultat

Propietats nutricionals

El tomàquet, sobretot el que ha madurat al sol, conté força vitamines, minerals, fibra i un antioxidant específic que li dóna el color vermell: el licopè, que protegeix les cèl·lules dels radicals lliures responsables de malalties cardiovasculars, l’envelliment i diferents tipus de càncer, especialment el de pròstata. Per aprofitar al màxim la provitamina A i el licopè, cal consumir el tomàquet cuit i amb un xic d’oli d’oliva; això sí, fet a casa i a foc lent.

Curiositats

El quètxup és probablement la salsa més popular arreu del món, sobretot entre els més joves. És una salsa originària de la Xina, que els anglesos van importar al segle XVIII i que els americans van saber popularitzar arreu del món.

Ah, i recordeu: com sempre, escolliu exemplars de cultiu proper, i si pot ser ecològic!

Rosa Torras
Tècnic Superior en dietètica línia naturista
Autora del bloc “el Raconet de la Rosa”

WebRep
currentVote
noRating
noWeight