“Els tomàquets s’han de menjar amb pell perquè aporten molta fibra, és com si mengéssim una ració de verdura”, afirma la dietista-nutricionista Rosa Baró, de la Societat Catalana de Dietistes-Nutricionistes.

Hi ha altres fruites que podem triar entre menjar-les amb pell o sense, perquè dependrà de si la fruita ha rebut o no prèviament un tractament. Per exemple, n’hi ha que els posen una cera a sobre la pell perquè sigui més brillant. “Sobretot passa amb les pomes”, diu Baró. En aquest cas, sempre és millor treure-la prèviament. “Si sabem que no han passat per tractament, l’opció preferible és amb pell, per la seva fibra”.

Si menges tomàquets

Beneficis del tomàquet segons la dietista-nutricionista Rosa Baró:

  • El tomàquet és molt conegut per l’aportació i beneficis del licopè, que es relaciona −en alguns estudis− amb un risc més baix de patir malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer, com el de pròstata.
  • La vitamina C ajuda a formar el col·lagen, afavoreix l’absorció del ferro dels aliments i protegeix davant de les infeccions, entre d’altres. Important en dones i infants.
  • La vitamina A intervé en la vista, la pell, els cabells, les mucoses i el funcionament del sistema immunitari.
  • El potassi intervé en la transmissió d’impulsos nerviosos i l’activitat muscular. I també en l’equilibri d’aigua dins i fora de la cèl·lula. Important en hipertensos i esportistes.

 

D’una banda, la dietista-nutricionista recorda que el tomàquet és un aliment poc energètic, perquè aporta 20 calories per 100 g. Són una font de fibra, minerals (potassi, fòsfor) i vitamines (C, E, provitamina A i vitamines del grup B). De l’altra, tenen carotens com el licopè, que és el pigment de color vermell. Justament, “per les vitamines C i E i els carotens, el tomàquet és una important font d’antioxidants, que són les substàncies protectores de l’organisme”.

Una altra història és trobar tomàquets bons. A Catalunya és possible trobar-ne, d’aquells que tenen gust de veritat i que concursos com el del Millor Tomàquet de l’any de l’Estat espanyol premien. El viticultor Raimon Martí va guanyar l’any passat el tercer premi del concurs, que es va fer a la Fundació Alícia.

En Raimon Martí, que es va dedicar al tomàquet (vegeu-lo a la imatge) perquè es va adonar que el cultiu era molt semblant al de les vinyes que conrea a la Finca de Viladellops, va quedar sorprès quan el jurat li va assegurar que els seus tomàquets tenien un bon equilibri entre acidesa, dolçor, textura i fermesa.

“Des que he guanyat el concurs, els he venut millor”, diu, i això que tan sols té 400 tomaqueres de quatre varietats concretes. També n’ha fet conserva, amb el sistema tradicional, per a consum propi, i que és una opció per millorar tots els plats que es cuinen durant l’hivern.

A l’hora de menjar-ne, el viticultor recomana menjar-los sols, regats amb oli, i un tros de formatge fresc de cabra si es vol. “Si no, sols, ja conformen un bon plat”.

El viticultor ven els seus tomàquets a la botiga L’Espígol, de Vilanova i la Geltrú, i a la població dels Monjos, a Queviures Tamargo. Per contactar-hi, http://www.facebook.com/Catxup o bé al correu del Raimon Martí: catxup@gmail.com

Guanya un lot de productes ecològics Amandín

La guanyadora del concurs és Gemma Ayza, que afirma: “Utilitzo les begudes vegetals com a substitut de la llet en totes les meves receptes”. I ens fa arribar una recepta: 

Crema de col arrissada 

  • 3 xirivies
  • 2 cebes
  • 1/2 kg de col arrissada (o bledes, espinacs o un bròquil)
  • oli d’oliva verge primera premsada (o bé oli de sèsam)
  • miso blanc
  • un polsim de sal marina
  • alfàbrega fresca.
  • nata de civada, o crema de llet de civada o beguda de llet de civada (en aquest últim cas l’haurem de fer espesseir amb una mica d’agar-agar)
Elaboració

1. Peleu, renteu les verdures i talleu-les a mitges llunes les cebes, a cubs les xirivíes i trinxeu la col.

2. Saltegeu les cebes amb una cullera sopera (c.c.) d’oli i un polsim de sal, fins que estiguin tendres i transparents.

3. Afegiu 4 tasses d’aigua i les xirivies. Bulliu-ho 20 minuts.

4. Afegiu-hi la col i bulliu-ho 5 minuts més.

5. Afegiu-hi l’alfàbrega picada, una c.c. de miso blanc i una mica de la nata de civada o de la crema de llet o de la beguda (depèn del que tinguem)

6. Tritureu fins fer-ne un puré finet.

Amandín és una gamma de productes saludables i nutritius, amb els que podràs completar una alimentació sana, natural i equilibrada. Productes sense gluten, sense lactosa, sense proteïnes làctiques…I ara no espereu més a provar les nostres novetats: Beguda de Teff, Beguda de Baobab i Caldo oriental.

Cada 15 dies, a etselquemenges, regalem un lot de productes d’Amandín. Per a concursar només cal respondre aquesta pregunta:

Pregunta: Per què opteu per una llet vegetal en comptes d’una llet animal? Per cuidar la vostra alimentació, perquè us agrada, perquè teniu cap tipus d’intolerància …

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat. Indiqueu-hi “concurs Amandín”.

El guanyador del sorteig el farem públic el pròxim dimarts 30 d’octubre.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert