L’agricultura biodinàmica, l’Olívia Junyent, propietària del celler Castell d’Age (DO Penedès) la va aprendre estudiant, assistint a conferències a Madrid, França, Alemanya i inscrivint-se als cursos de l’Associació Biodinàmica de l’Estat espanyol, que tenen una durada de tres anys. Amb la motxilla plena de coneixements, van llançar-se a la pràctica: el 2011 conreava les vinyes amb la teoria apresa. Avui totes les elaboracions estan protegites sota el segell de control Demeter. “Practiquem la biodinàmica perquè busquem la màxima qualitat i el respecte més alt per l’entorn”, explica.
Castell d’Age és conegut per quatre referències de caves, i sis de vins: tres negres, dos blancs i un rosat. “En cada un es nota la vitalitat, la puresa, la claredat, l’honestedat”, diu l’Olívia. És a dir, a cada glop hi ha la vinya, sense embolcalls.
L’Olívia passeja per les vinyes. El celler té 130 hectàrees de les varietats xarel·lo, parellada, macabeu, moscatell, xenin, chardonnay, ull de llebre, garnatxa, pinot noir, merlot i cabernet sauvignon. “Tenim vinyes velles, plantades cap al 1940, i també de més joves, que hem plantat fa poc”. I ho diu amb la seguretat de la feina ben feta, que rep premis, com els internacionals que han rebut tres dels quatre caves, de nom Aurèlia, Anne Marie i Olivia. Les mencions les han atorgat l’International Wine Challenge i el Decanter World Wine Awards 2016.
I aquí justament, cal una aturada. El celler, situat a la Beguda Baixa (Alt Penedès), està impulsat per tres dones. I la història, a l’Olívia li agrada remarcar-la. Va començar l’Aurèlia Figueras, l’àvia, que va ser qui hi va començar a conrear raïm. Després hi va continuar la mare, l’Anne Marie Comtesse, i ara, al capdavant amb els seus germans, l’Olívia.
Entre els projectes futurs, l’Olívia esbossa un nou celler, una nova referència de cava, que sigui 100% xarel·lo, i, atenció!, un suc de raïm 100% orgànic i 100% biodinàmica.
Els sulfits i la biodinàmica
Un vi biodinàmic pot tenir sulfits, en dosis molt baixes i regulades. El sofre, era ja utilitzat pels romans en la conservació dels seus vins per les seves propietats antioxidants i antibiòtiques. El problema apareix quan les dosis que trobem en els vins són elevades, que és el que acostuma a passar en els vins convencionals. En l’agricultura biodinàmica es limita molt la quantitat de sulfits en un vi i la seva proporció és molt baixa.
Com és el conreu biodinàmic?
- Tota la finca ha de ser de conreu biodinàmic, és a dir que a tot arreu s’hi han de fer les mateixes pràctiques.
- Les empreses han d’haver estat certificades com a ecològiques primer. A Catalunya, amb el segell del Consell Català de Producció Agrària Ecològica.
- Han de complir la normativa de producció i d’elaboració que marca Demeter, organització sense ànim de lucre, formada per una federació d’asociaciones internacionales. És a dir, a tot el món es marca la mateixa normativa de conreu biodinàmic. A més de 50 països del món se segueix aquesta pràctica.
- Una de les pràctiques més importants és l’ús dels preparats biodinàmics, que consisteixen en dos preparats que s’han d’aplicar a tota la finca. Un és el preparat de bonyiga, que es fa amb fems de vaca, i s’introdueix dins d’una banya de vaca, que ha d’haver parit un mínim de dues vegades. Aquest s’enterra durant l’hivern en una terra fèrtil de la finca. Si la vaca no ha tingut vedells, no és vaca, continua sent un vedell. El segon preparat és de sílice, que es fa amb quarzo pulveritzat, que també es posa dins de la banya de vaca, i s’enterra durant tot l’estiu en un lloc que sigui molt assolellat.
- Altres pràctiques és aplicar bé el compost, que porta sis preparats biodinàmics, fets amb sis plantes medicinals: mill en rama, camamilla, dent de lleó, ortiga, corteza de roure i valeriana.
- La normativa és més exigent que l’ecològica, de manera que alguns productes que se’n fan servir en l’ecològic no es permeten en la biodinàmica. La biodinàmica professa el món natural al màxim.
- A la vinya, la biodinàmica permet la meitat de l’ús del coure com a fungicida. A les hortes no és permès cap ús de coure.
- Com l’agricultura es diu “biodinàmica”, vol dir que respecta els cicles de la natura i els cicles còsmics: de la lluna, del sol i dels altres planetes. El coneixement antic de l’agricultura, que s’ha anat oblidant, es recupera. Per exemple, les cebes es planten quan la lluna és descendent, que és quan la lluna la veiem més baixa al cel (no és el mateix literal al quan ens referim a lluna descendent).
- La lluna, cada dia segons passa per les constel·lacions, implica unes pràctiques agrícoles diferents. Els alls i tots els fruits d’arrel es treuen de la terra en un signe de Terra (Taure, Verge i Capricorni).