La toxicitat no la rebem només a través dels aliments, sinó que també la podem absorbir a través del contacte amb certs materials. És important cuidar l’alimentació, però hem d’entendre que també ho són els estris que fem servir per cuinar. Per això, aprendre a triar bé pot resultar primordial per a la salut i evitarà que ens hàgim d’enfrontar a disruptors endocrins o altres problemes que puguin derivar-se’n.

Com triar paella saludable

Segurament us han parlat del titani, de l’acer inoxidable, de la ceràmica, del ferro i d’una altra sèrie de materials que potser no coneixeu. Tot això pot resultar molt confús i fer que ens tornem bojos a l’hora de triar la millor opció. Quina paella és la més saludable? Quina és la menys problemàtica? Com l’he cuidar?

L’auge d’aquests materials ha estat causat per la necessitat de trobar alternatives al problemàtic tefló, aquest material sintètic que fa que no s’enganxi res a la paella però que té capacitat d’acumular-se tant al medi com al cos dels éssers vius. S’ha associat a diferents malalties i s’ha vist que té un gran efecte com a disruptor endocrí.

Per això, tot i que no hi ha una única resposta vàlida universal, sí que podem parlar sobre les millors i pitjors alternatives que, actualment, hi ha al mercat. Així us podreu fer una idea una mica més clara d’on podeu anar quan vulgueu adquirir algun producte nou.

Les pitjors alternatives

 • Alumini: aquest material es fa servir de manera habitual tant en paelles o per cuinar (la famosa papillota) com en envasos d’aliments (com les llaunes). El problema de l’alumini és que pot tenir possibles efectes neurotòxics i s’ha relacionat amb diferents malalties neuronals i degeneratives. En qualsevol cas, és important vigilar especialment, sobretot si hi ha problemes renals. A més cal evitar fer servir aliments àcids per cuinar, ja que poden augmentar la capacitat de migració del material cap als ingredients.
 • Esmalts amb plom: aquest material se sol trobar en recipients de ceràmica i també es pot acumular fàcilment a l’organisme i provocar problemes digestius, cansament o dificultat per descansar, entre altres efectes.
 • Coure: el coure és un dels millors conductors de calor, però, per desgràcia, sol contenir estany i causar intoxicacions o acumulació en diversos òrgans, encara que de vegades només es fa servir com a cobertura de fons, de manera que no entra en contacte directe amb l’aliment (en aquest cas és important comprovar que hi hagi un revestiment adequat).

Les millors alternatives

 • Ferro: si donem un ús adequat a aquest material, pot ser una bona alternativa i durar tota la vida. És una opció tradicional i, generalment, innòcua. És important afegir una mica d’oli d’oliva cada vegada que es renta per evitar que s’oxidi.
 • Ferro fos: aquesta opció és més cara que l’anterior, però també pot durar tota la vida si es fa servir de manera adequada. Es fabrica amb motlles de sorra i de vegades s’esmalta per evitar que s’oxidi. És molt bona alternativa per cuinar aliments a la planxa.

El millor? Difonen la calor de forma adequada per tota la superfície, amb el temps creen una capa antiadherent natural i aguanten temperatures elevades.

El pitjor? És fàcil que els aliments s’hi enganxin les primeres vegades, s’han de cuidar força per evitar que s’oxidin i són pesades. A més, en alguns casos el ferro pot migrar cap als aliments (encara que això no és necessàriament problemàtic).

 • Acer inoxidable: aquestes paelles són més lleugeres que les de ferro i són una bona opció per coure qualsevol tipus d’aliment a la planxa o fregit. A diferència dels altres, no demana cap manteniment especial.

El millor? Tenen preus més econòmics, són resistents i, a diferència de les paelles de ferro, no necessiten cap cura específica.

El pitjor? No condueixen la calor de la mateixa manera que les de ferro i poden donar problemes en persones al·lèrgiques al níquel, crom o molibdè, ja que poden contenir quantitats mínimes d’aquests materials.

 • Titani pur: aquest material és ideal per a qualsevol tipus de cocció. Els productes de titani s’han fet servir per elaborar pròtesis, peces d’aeronàutica i implants dentals gràcies a la seva innocuïtat i biocompatibilitat, entre altres beneficis.

El millor? Difon molt bé la calor, resisteix la corrosió, inhibeix el creixement bacterià, no s’enganxa, és un antiadherent durador, és lleuger i no allibera substàncies tòxiques.

El pitjor? Té un preu elevat.

 • Vidre borosilicat: Aquest material és molt resistent al xoc tèrmic i se sol fer servir per fer bullidors d’aigua, infusors de te, safates de forn o cafeteres, tot i que també es poden trobar paelles d’aquest material, que duren molt i són molt resistents.

El millor? No interaccionen amb els aliments ni absorbeixen sabors ni olors. A més, no alliberen tòxics, per la qual cosa són recomanables per a persones amb certes sensibilitats.

El pitjor? No són aptes per a cuines d’inducció i és fàcil que el menjar s’hi enganxi.

 • Titani 316Ti: Aquest és el millor material per a persones amb patologies autoimmunes complicades, sensibilitat química múltiple o similars, ja que no deixa tòxics en els aliments ni produeix cap mena d’al·lèrgia.

El millor? És literalment la paella que dura tota la vida.

El pitjor? El preu.  

Algunes marques de confiança

 • Ferro:

DeBuyer

Ken Home

 • Ferro fos:

Le Creuset

Lodge

 • Acero inoxidable:

Fissler

Khun Rikon

 • Titani:

Woll

SKK

No hi cap interès ni benefici comercial.

Glenn Cots

Dietista i divulgadora de nutrició i receptes saludables a glenncots.com

    @glenncots
Glenn Cots

Ara pots demanar cita amb la
Glenn Cots a La Consulta de l'Ets
936 338 063 Correu electrònic