“El moment en què esmorzo és el meu moment “cerveseta”, aquell espai de temps per relaxar-me i gaudir de forma plaent”. Així són els esmorzars de la Martina Ferrer. Tranquils, molt variats i amb una alta densitat nutricional però, sobretot, molt conscients i també molt allunyats del tradicional got de llet amb galetes, del clàssic entrepà de pa blanc amb embotit de baixa qualitat i del bol de cereals ensucrats. Totes aquestes, propostes tan típiques que hem vist des de sempre a les piràmides nutricionals, a les recomanacions tradicionals, als anuncis, a les pel·lícules i a les sèries de televisió i, també, a la majoria de bars, cafeteries, hotels i a moltes escoles.
L’esmorzar és, definitivament, una assignatura pendent per a molts de nosaltres. Encara que dinem i sopem prou sa, ens costa molt deixar enrere el cafè i les torrades i, més encara, ens costa saber si els podrem substituir de debò. A més, ens acompanyen una bona colla de prejudicis i de mals hàbits nutricionals. Però, us han dit mai que l’esmorzar ha de ser igual que la resta d’àpats i que hi heu d’incloure greixos, proteïnes i verdures? Us han proposat mai prendre un caldo de miso per esmorzar? I una amanida o un plat amb peix blau?
Tot això és el que fa la Martina Ferrer, dietista i nutricionista integrativa, especialista en PNI (psiconeuroinmunologia) al seu primer llibre dedicat, precisament, a aquest moment tan sagrat: l’esmorzar. Tota una oda al primer àpat del dia que, la majoria, tenim molt malentès. “Ni és l’àpat més important, ni cal esmorzar com un rei”, m’explica la Martina. “Tot depèn de la gana amb què ens llevem, de l’hora que ens aixequem, de si després farem feina física o mental, de si estem al despatx o a l’hort”, em diu. Tot plegat, molt fidel a la seva filosofia que també aplica a La Consulta d’Etselquemenges i que entén la salut en base a la “individualitat” de cadascú, perquè no hi ha normes que ens serveixin per a tots i perquè cal respectar els propis ritmes i necessitats.
Al llibre “Desayunos saludables” (Integral, RBA libros) no hi trobareu propostes amb aliments de consum ràpid i fàcils de servir, ni carregades de productes poc nutritius que ens disparin els nivells de sucre en sang. Al llibre de la Martina hi trobareu més de 60 esmorzars per a tot l’any per engegar el dia amb energia i bon humor: begudes fredes com batuts o sucs verds, begudes calentes com el capuccino de maca i cacau o begudes vegetals casolanes, lactis i iogurts que podreu preparar des de casa, púdings de chía, opcions amb ous (heu de provar la truita dolça!), pans saludables (fermentats amb massa mare o els que provenen de cereals germinats), creps, pancakes, pastissos i muffins elaborats amb farina d’ametlla o de civada, plàtan mascle, azukis o fajol, patés vegetals, barretes energètiques i granoles i porridges per a tots els gustos. En definitiva, un compendi d’opcions que poden definir els vostres esmorzars (i berenars!) a partir d’ara i que us asseguraran un bon moment de plaer a casa o a la feina, a més de bones digestions i energia fins a l’hora de dinar. Algunes, us faran tornar a entrar a la cuina però, quan les testeu i us hi enganxeu, us adonareu que la inversió de temps haurà valgut la pena.
“Les receptes les he pensat per a tothom i la majoria són lliures de lactosa i de gluten. No són esmorzars terapèutics tot i que pel fet d’afegir-hi verdura ja estem fent una mica de teràpia, a més d’estar cuidant la nostra flora intestinal i el nostre sistema digestiu”, diu la Martina, molt satisfeta amb la publicació del seu primer llibre.
Li pregunto què menja ella per esmorzar per saber si es compleix la dita de “a cal sabater, sabates de paper”. Però, com ja m’esperava, m’explica que acostuma a prendre “alguna cosa de verdura crua o cuita, en forma de batut, per exemple, quefir de cabra, púding de chía, la combinació d’endívies o fulla verda, com ara la ruca o els canonges, l’ou en les seves diferents formes o alguna cosa de fruita o lacti fermentat. També peix blau, o verat o sardines en conserva, seitons amb vinagre, però sempre amb fulla verda amb alvocat, o una mica d’olivada o nous de brasil”. I no cal que em digui res més perquè, des que la vaig conèixer ara fa uns anys a un retir de ioga i alimentació detox, puc assegurar que la Martina predica fidelment amb el seu exemple.
Dijous 28 de juny, presentació del llibre “Desayunos saludables”
La directora d’Etselquemenges, Núria Coll, presentarà el primer llibre de Martina Ferrer aquest dijous, a les 19.00, als supermercats Biospace de Barcelona (Carrer València, 186). No hi falteu!