Ja tenim una proposta eco en un barri amb força dèficit de locals saludables. Som al Poblenou, al carrer Pujades, a tocar de la Rambla i en un conegudíssim local cantoner que, fins fa quatre anys, va ser la famosa drogueria Balius. Els veïns encara recorden que anaven a comprar un cargol o un tornavís al senyor Balius. Avui, els primers que passegen pel carrer s’adonen que han tornat a aixecar persianes, que el cartell antic –ara ja vintage– es manté, però que els únics cargols que hi ha són els de la Rosa Solà, una emprenedora que té un cap prodigiós ple d’idees i que –aquest és el mèrit de l’emprenedor–, les executa i les fa realitat.

local02Balius Bar és el nou projecte de la Rosa, que durant cinc anys va ser la presidenta a Barcelona de l’Associació Slow Food i coneguda també en el món de la restauració perquè ella ja servia gintònics quan a Barcelona ningú sabia ni què eren. Avui centra tots els esforços a cobrir “una mancança que tenim al barri. Vaig venir a viure al Poblenou i no sabia on anar; no hi ha res o pràcticament res. Els bars de la Rambla són per a guiris”. Aquí hi van moltes parelles mixtes, però de guiri cap. I això que acaben d’obrir.

El Poblenou viu un boom de negocis saludables

Amb el Balius, l’oferta ecològica a Poblenou es completa una mica més gràcies a botigues ecològiques com Vida Meva, tres cooperatives, un supermercat Veritas i el bar Papas & The Mamas, amb algunes propostes eco per a pares i nens. Ara al setembre, el Balius Bar naixerà oficialment i ja començareu a veure com se’n parla arreu. Però fixeu-vos-hi bé: en parlaran perquè és un bar on fas el vermut, a l’hora que vulguis, acompanyant-lo amb un còctel molt original, però la lectura que en fem a Etselquemenges va en una altra direcció.

local01

Els còctels mariden amb aliments i elaboracions de primera qualitat. “Estava cansada de veure que torna el vermut, però que molts bars opten per obrir llaunes –i quines llaunes!– i volia oferir tapes amb producte ecològic i dels millors productors del país”. La proposta és innovadora sobretot si la completa, com ha fet, amb una carta en què predominen les propostes de peixos curats i pesca salada de la Mediterrània, que ajuden a convertir-lo en el local per excel·lència de tapes saludables i ecològiques. Les arengades, anxoves o sardines –que fumen amb destresa per cert– les hi porta un pescador de Badalona, però les tapes agafen volada amb l’amanida pagesa de Balears amb làmines de rajada assecada al sol i al vent de Formentera, una recepta balear molt antiga que pràcticament s’ha perdut.

plats_lluny

De fet, l’equip del Balius cobreix part de la geografia espanyola i, gràcies a això, han pogut recuperar receptes antigues molt arrelades al territori que han modernitzat. En Miguel Baeza és de Saragossa, i la seva mare encara se’n fa creus quan li diu que, en un bar de còctels i vermuts, serveix l’Atascaburras del Quijote, una recepta medieval a base de bacallà, patata, ou dur i nous que ella deu associar amb èpoques de pobresa. En Miguel explica als comensals l’origen de la recepta i la Rosa fa pedagogia, taula per taula del perquè de l’oferta. “Som tots un equip molt conscienciat amb l’alimentació. Ah! també tenim moixama de Cartagena, que ha guanyat el Premi Nacional de Gastronomia 2013” i els aliments pròpiament ecològics s’indiquen a la carta amb claredat: pebrots del piquillo extraecològics, sobrassada ecològica de Mallorca i bona part de les verdures que compro a Vida Meva. El capellà és un llucet típic de València, el pernil ibèric és de Guijuelo i el pa és del forn Cruixent, que elabora pa artesà amb massa mare. Vaja, un compendi de qualitat i ecologia ben difícil de trobar quan vols fer un vermut i intentar respectar els hàbits. Fins i tot, cal passar per les postres que elabora la cuinera Yolanda Ubidre, que fa renéixer la recepta tradicional del pa amb xocolata, oli i sal com si fos una trufa selecta.

Serveixen plats des de la una del migdia i fins a les vuit del vespre sense pausa, ja que cada cop hi ha més gent que fa un parell de tapes i còctels a qualsevol hora del migdia o de la tarda, i que hi va, fins i tot, amb el cotxet i el nen. Però a les nou, s’acaben els plats i els nens, i el bar es transforma únicament en cocteleria, on en Fabio i l’Albert, els dos coctelers del Balius, fan meravelles amb les combinacions, moltes de les quals duen base de vermut o de cava. El cava, per cert, és ecològic (Eudalty), i el vi blanc i negre, també. “De moment tenim poques referències, però les poques que tinc vull que siguin bones i, en aquest cas, he triat un vi ecològic i biodinàmic, un Joan D’Anguera D.O. Montsant i el Cepell 2013 D.O. Penedès”.

plats_aprop

El còctel estrella és el rom amb vermut vermell –en diuen Presidente–, però a mi em criden l’atenció els gintònics infusionats amb te verd japonès i llima seca, o poma i hibisc, gingebre, canyella o aranja. Gintònics amb toc saludable! Quina bogeria! A la carta trobareu indicats els plats per a vegetarians, vegans i celíacs. A final d’any, que és quan es fan entrega de les plaques, el Balius formarà part de la llista de restaurants Km0, oi, Rosa? “Dona, esperem que sí. Complim de sobres els requisits i, venint d’on vinc, també et diré: Només faltaria!

I ara que hem aconseguit que el Poblenou es converteixi en un punt calent del moviment ecològic, convido que algun lector emprenedor faci el mateix al Born, on hi ha molt camí per recórrer.

Als socis d’etselquemenges us conviden a una copa de cava ecològic i biodinàmic de franc. Consulteu el descompte i agafeu el carnet! 

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll