CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Producte estrella
Productes higiene personal i de la llar

Apte per
tothom especialment afectats pel síndrome de sensibilitat múltiple

Contacte

c/ Barcelona, 124. 17005. Girona. 972.912.222. www.biohorta.cat


Tot va començar ara fa dotze anys, amb l’embaràs del gran. Estava molt dèbil, tenia marejos, em van diagnosticar epilèpsia i allà es va desencadenar tot”. A partir d’aquell moment l’Anna va començar un periple de visites a metges: neuròlegs, psicòlegs, metges públics i privats. Li van fer diversos diagnòstics i per cadascun la medicaven crònicament. De fet, la van medicar tant que ella sospitava que eren els fàrmacs el que l’emmalaltien. Els metges responien: té depressió, ansietat, estrès laboral… “Fins que l’estiu del 2007 em vaig estar un mes al llit dormint. No recordo res d’aquell agost. En Josep diu que em llevava per dinar i que me’n tornava al llit”. La situació era tan crítica que van començar a investigar per la seva banda. “Vaig trobar un llibre del Col·lectiu Ronda sobre les malalties invisibles i li vaig dir a en Josep: això és el que tinc jo”. I efectivament, ara fa tres anys, a l’Anna li van diagnosticar sensibilitat química múltiple, síndrome de fatiga crònica i fibromiàlgia. La síndrome de sensibilitat química múltiple és la intolerància o al·lèrgia als tòxics que hi ha en el medi ambient i totes tres malalties, juntament amb la sensibilitat electromagnètica, formen part de les anomenades malalties ambientals. Aquests malalts són el termòmetre dels tòxics que cada dia ingerim i inhalem, i són també els millors tastadors de productes veritablement ecològics i sense perfums, ni parafines tòxiques.

El punt de partida de Biohorta era, doncs, oferir productes ecològics, sobretot de neteja i d’higiene personal. “Aquest és l’únic sabó per rentar roba sense perfums que hi ha al mercat i aquestes espelmes són de cera d’abella i són les úniques que no contenen parafina, un derivat del petroli”. L’Anna m’ensenya cada producte i m’explica amb detall la seva eficàcia independentment dels segells i avals, i el nas li indica quins no tornarà a comprar perquè sí que tenen un lleuger perfum que se li fa insuportable.

Un gran assortit de fruita i verdura

A casa només mengem bio, però ens ha costat molt d’esforç, estudi i recerca saber què podia menjar amb garanties. Per això, quan el projecte de Biohorta va agafar força aquest estiu, l’Anna li va comentar al seu amic Joan, pagès d’Albons, si volia obrir botiga i vendre la seva fruita i verdura ecològica. “Som sis socis i per això ens diem Biohorta La Coromina, i per això el nostre fort, a banda dels productes d’higiene, és la verdura i la fruita fresca”, em diu en Josep, que aquest primer mes ja ha comprovat l’esforç que significa tenir producte ecològic fresc cada dia i que s’ha de reposar cada dos dies. “A França hem vist que les botigues ecològiques tenen la fruita i la verdura a les càmeres frigorífiques perquè aguantin una mica més i la gent entra amb l’abric a triar el gènere. Ens ho estem plantejant perquè tenim –hi entro– una càmera de 15 m2”. De moment, però, hi ha molta varietat i no és fàcil de trobar en una botiga petita. La botiga és a les afores de Girona, al costat de l’Hipercor i ofereix tots els productes habituals d’alimentació saludable: llegums a granel, proteïna vegetal, carns, lactis, llets vegetals, cereals i pastes ecològiques i integrals, etc.

Val la pena la visita, conèixer el projecte i sobretot conèixer una història amb noms i cognoms; la de l’Anna Lloret, una lluitadora a qui la vida no li posa gens fàcil però que la força i la valentia l’han portada fins aquí: avui en Josep i ella aixequen la persiana d’un local que és molt més que un negoci obert en temps de crisi.

Podeu trobar més informació sobre la malaltia de sensibilitat química múltiple a les adreces:

http://mi-estrella-de-mar.blogspot.com/

http://nofun-eva.blogspot.com/

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll