CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Producte estrella
Tonyina marinada amb salsa teriyaki i emulsió de pinyó

Apte per a
Tothom

Preu
35 €

Contacte
Diputació, 220. Barcelona. 93/323-95-90
De dilluns a diumenge de 12.30 a 24 h
https://www.facebook.com/montbarcelona 


A 1.200 metres d’altitud, en un poblet de la Vall d’Aran de poc més de quinze habitants, Mont (i d’aquí el nom) hi va néixer i créixer el restaurador Ivan Castro, un jove emprenedor i inquiet d’una família que, des de fa dècades, regenta diversos establiments a Viella. Amb només 27 anys, Castro ha decidit fer el pas que ja fa anys que tenia al cap i ha obert un establiment propi en una cantonada molt preuada de l’Eixample (Diputació amb Aribau). Per abocar-se de ple en el restaurant, fins i tot, s’ha traslladat a viure a pocs metres del local, on s’hi passa hores i hores. “Visc aquí. Ara és el que toca: remar i aixecar el negoci i fer que els quinze treballadors que tinc contractats puguin fer dos dies de festa a la setmana”.

El Mont Bar és un bar de tapes d’avantguarda en què cada producte frega l’excel·lència per qualitat i elaboració. Aquest és el maldecap principal de l’Ivan: fer-ho bo, creatiu i de molta qualitat. El motiu pel qual el visitem és que un cuiner format en l’alta gastronomia convencional té la sensibilitat d’oferir productes de proximitat i ecològics, tot un repte, ja que són dos mons que malauradament no sempre van de bracet tot i que no té cap sentit que se’ls enfronti o ens puguin semblar pols oposats.

Als fogons del Mont Bar hi ha en Pedro Salillas –Saüc, Cingle, Ohla…–, que perfecciona diàriament una minihamburguesa de bou dry-aged amb pa de mollete o un caneló melós de xai ecològic de Viella. I com que es busca el millor producte del mercat, la tripa de bacallà s’acompanya de fesols de Santa Pau, l’arròs socarrat de carxofes porta gamba vermella de Palamós i el ragú de calamarsons –de matrícula d’honor!– està estofat amb cigrons de l’Anoia. Totes les verdures del mateix plat –Verdures amb tempura d’alga wakame– són de l’hort de Mont, ecològic i que respira els millors aires del país. “Quan pujo a veure la família i a fer seguiment del negoci, m’emporto un sac de verdures, el xai i els ous. Tot ecològic”. Si sou dels que us heu rendit més d’una vegada davant de la dificultat de cuinar i menjar algues, aprofiteu per demanar aquest plat i degustar l’alga wakame: cruixent i saladeta; de les millors que he tastat.

El peix de llotja se serveix amb quinoa rostida “perquè tenim la inquietud de trobar aliments diferents i que agradin a la gent”. Marisc del dia, tonyina de Vallfregó, navalla del Delta. Quin sentit té que la restauració busqui aliments fora de Catalunya amb la riquesa que tenim al país?!

Al Mont Bar no hi ha menú, i encara que es digui “bar” i s’hi serveixin tapes, és un restaurant per seure, compartir i degustar productes d’altíssima qualitat i no estar-se de res. Un dia és un dia, i aquest dia, apunteu-vos-ho, que es digui Mont Bar.

Continuo? Pernil ibèric de gla, gaspatxo amb Bloody Mary –ni massa ni massa poc–, cocotxes de bacallà, tripa de bacallà amb botifarra de perol o ventresca de tonyina marinada amb salsa teriyaki i emulsió de pinyons feta amb campana de fum a l’instant. Per postres, no us perdeu el fals albercoc, i per beure podeu triar i remenar: 250 referències, vins ecològics i el ja famós vermut de Casa Mariol.

El Mont Bar no busca ser saludable com a premissa, no ens enganyem, però s’hi acosta enmig de les tècniques més innovadores, i això és inèdit i pot engrescar restauradors nous i fer obrir els ulls a consumidors no convençuts. Encara.

Estil nòrdic

L’interiorisme és un valor afegit del Mont Bar. La fusta i el color negre mariden un ambient escandinau que té, fins i tot, les cadires del prestigiós restaurant NOMA de Copenhaguen. No deixeu d’observar tots els detalls inclosos els plats, tots diferents, i perfectament meditats per servir cada plat. I una proposta: una taula llarga de fusta per compartir que molts restaurants intenten introduir, tot i que sospito que aquí som poc sociables a l’hora dels àpats.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll