Motivada per interessos econòmics, la indústria alimentària ens ha venut els beneficis de la soja, però a mi m’agrada informar la gent dels beneficis i perjudicis perquè pugui ser crítica amb el que decideix menjar. Així doncs, aquí teniu els meus consells:

  1. Si voleu consumir soja, us recomano que sigui en poques quantitats, com si fos un complement alimentari, de manera ocasional i fermentada. Per exemple: salsa de soja, miso, natto, tempeh. Eviteu les versions industrialitzades, com la llet de soja, que ocasionen més perjudicis que beneficis.
  2. Eviteu el consum diari de molts aliments que continguin soja en forma d’additiu. És barata i emulsiona molt bé, per tant la trobem en salses, llets, sucs, pa, aliments precuinats, embotits… La suma diària de tots sí que ens pot afectar la salut.
  3. La soja té molts beneficis estudiats i confirmats que també podem obtenir d’altres fonts; així podem evitar-ne els perjudicis.
    • L’omega-3 el podem obtenir del peix blau, les nous, les llavors de lli i carbassa.
    • Per aconseguir una bona proteïna vegetal sense haver de recórrer a la soja, només cal fer una bona combinació de cereal i llegums (3:1) o de llegums i llavors (sèsam, pipes gira-sol, lli…) o fruita seca (nous, ametlles, avellanes, pinyons…).
    • Les isoflavones de la soja que disminueixen els símptomes de la menopausa les podem trobar en altres llegums del país com cigrons, llenties o fesols.
    • El factor cardioprotector i reductor del colesterol i triglicèrids el podem aconseguir simplement fent una alimentació equilibrada.
  4. El 95% de la soja és transgènica, ja sigui en format d’additiu com en llet, soja texturitzada, iogurts, tofu, salsa de soja… Com que no hi ha estudis que assegurin la innocuïtat dels transgènics per a la salut a curt i llarg termini, val més evitar-los.
  5. La soja és anticancerígena i cancerígena alhora. Pot anar bé per a un tipus de càncers, però fomentar-ne d’altres com els ginecològics, pancreàtics, tiroïdals i leucèmies infantils. Si necessiteu prendre aliments anticancerígens, trieu-ne d’altres que no ocasionin tants problemes.
  6. Eviteu el consum de soja i derivats industrialitzats, com la llet de soja, ja que en la producció es perden nutrients i, a més, els greixos poliinsaturats es transformen en greixos trans inactius.
  7. Escolliu molt bé els derivats de la soja que consumiu. Una mica de soja germinada en una amanida és fantàstica, una culleradeta de miso en un brou no suposa cap problema, un tofu fermentat a la setmana o, fins i tot, un iogurt de soja bio no ens faran cap mal, però la lecitina de soja extreta amb procediments químics amb ús de dissolvents ja és un altre tema, perquè aquests deixen residus cancerígens. Recordeu de triar una opció de soja al dia com a màxim.
  8. La soja, ja sigui en gra, en forma de tofu o altres, conté fitats, unes substàncies que fan disminuir l’absorció de minerals importants. Aquests fitats els podem destruir parcialment fent una cocció llarga i a foc lent, com faríem quan cuinem llegums. Si tenim alguna carència d’algun mineral en concret, com el ferro, val més consumir aliments rics en aquest mineral i evitar barreges amb llegums o integrals.
  9. Eviteu donar llet de soja als nadons i infants, ja que conté inhibidors dels enzims digestius. Aquests, d’una banda, eviten la digestió de les proteïnes i això ocasiona còlics i fermentacions de les proteïnes mal digerides; i de l’altra afecten el creixement. També cal dir que els budells, sobretot els d’un nadó i els de molts adults, són hiperpermeables i, si les proteïnes no estan ben digerides, passen a la sang i poden ocasionar al·lèrgies o problemes amb les defenses.
  10. Eviteu donar soja, sobretot si no està fermentada, als bebès de menys d’un any, ja que és molt al·lergògena i, a més, pot arribar a ser molt perjudicial tant per al nadó com per a l’adult. Parlem d’alteracions del sistema nerviós, hormonals, pancreàtiques, tiroïdals, estrogèniques i del comportament; i també d’una disminució de les defenses o malformacions en el naixement i alteracions del material genètic.

Article escrit per:

Olga Brunner López
Dietista, cuinera terapèutica, reeducadora alimentària, formadora nutricional
i presidenta d’ADITEC (Associació de Tècnics Dietistes)
www.qisana.com
info@qisana.com