Feia mesos que un bon amic em recomanava conèixer en Joan Farré, un corredor de fons gestionant diferents centres mèdics de Barcelona i vinculat des de final dels vuitanta a una mútua de previsió social sense ànim de lucre. El meu amic m’explicava que, ara, en Joan treballava intensament per dur a terme un desig molt clar: crear un sistema a mig camí entre la sanitat pública i la privada, i obrir les portes a la medicina natural: tot en un. Avui la seva idea ja té forma i xarxa: el Club MET.
Com vas arribar a aquest camí del mig i per què?
“MET és un sistema privat però és assequible per a la gent i que no malpaga al metge”
Veia que feia falta. He conegut la sanitat pública i la privada: la de les llistes d’espera i la dels preus desorbitats, vaja. I he vist que hi ha dos grans col·lectius maltractats: els metges i els malalts. Tots dos. Els uns perquè cobren poc si treballen a través d’asseguradores; i els altres, els pacients, per tot el que ja sabem. I els beneficis se’ls emporten uns tercers. M’adonava de la falta de reconeixement i cobertura que tenien i volia posar-hi remei. S’ha perdut la relació metge i malalt i, ara, a les consultes, no hi ha temps. Plantejo un canvi de paradigma i aportar qualitat professional i qualitat humana, que hauria de ser obvi, però que s’ha perdut. I un aspecte més: si no cuidem els centres mèdics petits i professionals individuals, les grans companyies se’ns menjaran; i per això ens hem unit. MET és un col·lectiu de professionals que ja treballen en el sistema i tenen els centres propis.
I, per cert, per a nosaltres és fonamental el metge de capçalera. És el gran escull de MET! Hem de recuperar i reivindicar aquesta figura, que els darrers anys s’ha menystingut. Tenim una cartera de metges de família amb molt recorregut, que no comencen.
O sigui que no obriràs una empresa nova que s’anirà reproduint o franquiciant i fent gran com ara passa tant amb els centres dentals i que ofereixen baix cost?
No! Ho fem unint els centres mèdics petits i mitjans. Tenim un aplicatiu en línia que permet la derivació efectiva dels pacients entre els professionals que formen part de MET, una xarxa de centres i professionals a través dels quals creuem dades. També permet la comunicació entre aquests professionals per compartir historial i tractament dels pacients.
I com us ho feu perquè surti bé de preu?
Pagant només pel servei que es necessita.
Això és com el copagament de sempre, doncs?
No ben bé. Els preus estan per sota del privat, però per sobre del que ofereixen les mútues als metges. Hem buscat un punt mitjà i pots pagar entre 27 i 35 euros per visita. Hi ha una quota bàsica que costa 65 euros l’any.
I això no serà una guerra de preus que ens tornarà a allunyar del que és realment important?
Justament el concepte de MET va més enllà de la política de baix cost per tenir molts pacients en detriment del servei. No volem rebentar preus i, per això, per cada prova mèdica es paga un preu. Per aquest motiu, els nostres esforços se centren no només a valorar els diners.
Què més valoreu?
La qualitat humana de tothom que forma part de MET. Dels pacients sobretot! I el primer que podem fer per ells és trobar-los. Hem detectat les persones que ens necessiten: gent que no té mútua per falta de pressupost, gent que té mútua però en fa poc ús (famílies joves i nens), gent gran i interessada en serveis no coberts per les companyies més clàssiques d’assegurances mèdiques.
Tenim terapeutes molt reconeguts: acupuntors, especialistes en digestiu, homeòpates, etc.
M’interessa especialment la part de la medicina no convencional que has volgut incorporar. Sovint, les persones del món saludable, com els nostres lectors, recorrem a homeòpates, osteòpates, nutricionistes amb criteris saludables, acupuntors, etc. que no trobem a les mútues privades. Fins i tot ens costa trobar pediatres amb un discurs menys intervencionista, més natural.
Estem completant un quadre de terapeutes de la medicina natural amb molt recorregut que volen participar d’aquesta idea de grup i posar preus més assequibles a tots els socis del nostre club de salut. Parlem de terapeutes molt reconeguts. Alguns són metges (medicina general, pediatres, digestius, internistes, ginecòlegs, psicòlegs) que alhora practiquen la medicina natural (acupuntura, homeopatia, flors de Bach, osteopatia, hipertèrmia, reiki, etc.). Abracem pràcticament totes les especialitats i procurem també tenir centres multidisciplinaris que donin un servei integral. Disposem d’un centre especialitat en la part emocional (tant de nens com d’adults) i d’un altre per als tractaments del dolor (hipertèrmia, acupuntura, fisioteràpia, osteopatia, reiki, psicoteràpia).
I també feu un èmfasi especial en la comunitat xinesa. Per què?
Al llarg de la meva vida he gestionat diferents centres mèdics en barris en què he comprovat que la població xinesa té molts problemes per tractar-se segons els seus criteris mèdics i per comunicar-se amb el metge. Per exemple, dóna molta importància a la infermeria, ecografies i anàlisis, ginecologia, medicina natural…Vaja, allò de què fan més ús i reclamen. La infermeria és molt important per als xinesos. I hem fet un equip de metges i traductors per atendre’ls.
He vist al vostre web que teniu col·laboradors experts en fitoteràpia i complements nutricionals.
Vaig conèixer en Per Björk, director de Cien por Cien Natural fa uns anys. He conegut l’altíssima qualitat dels seus productes i jo mateix els consumeixo i els recomano sovint. Amb el pas del temps, hem fet una gran amistat i hem volgut col·laborar estretament per crear junts aquest concepte de salut nou que és Club Salut MET. Entenem la salut de la mateixa manera i volem crear hàbits saludables per a tots els membres del club (tallers de salut, complements nutricionals i de fitoteràpia, formació, etc.). Per això, Cien por Cien Natural ofereix a tots els que es facin socis un descompte en tota la gamma de productes.