Arribem a Cal Pauet i ens rep en Pep, un pagès connectat amb l’essència de la natura i dels seus fruits, un artista de les feines del camp que ens fa arribar a la taula de casa una gran varietat de cereals i farines, i una carn de xai exquisida.

La història de Cal Pauet és la d’una família pagesa convençuda de les seves arrels i de la importància de tenir cura de l’entorn, de mantenir la saviesa tradicional del lloc i d’oferir a la població local aliments saludables i bons. En Pep, des de ben petit, tragina a la finca i sent que el seu desig és treballar la terra en consonància amb l’entorn. Practica l’agricultura i la ramaderia ecològica des de l’any 1994, a còpia d’experimentar i d’aprendre, de descobrir i sobretot de compartir. És una persona excepcional que fa temps va sembrar una llavor a favor de la producció agrària compromesa, i que avui és un dels referents catalans a l’hora de parlar de salut, de pagesia, d’alimentació, de cura per l’entorn, de l’estima per la terra i del tracte amb els animals. En Pep és una d’aquelles persones sàvies que fa goig escoltar; mentre parla, et vas connectant amb la terra i el cor batega amb més intensitat. “La saó de la terra s’ha de conèixer, l’has d’aprendre a escoltar… A la meva filla va ser una de les primeres coses que li vaig ensenyar”.

“La saó de la terra s’ha de conèixer, l’has d’aprendre a escoltar… A la meva filla va ser una de les primeres coses que li vaig ensenyar”

Cal Pauet és avui un dels rebosts de cereals més diversos i rics de Catalunya. En Pep treballa amb les varietats antigues adaptades a l’entorn, amb les que feien els seus avis. Fa molts anys que camina en aquesta direcció i el resultat és que ha recuperat varietats de lleguminoses autòctones i antigues, com el fenigrec, l’erb o el moreu, per a l’alimentació del bestiar; i també cereals de consum humà com l’espelta, el kamut, la xeixa o el forment. A més, amb aquests cereals fa unes farines ecològiques de primera qualitat que ja volten per tot Catalunya i que omplen d’alegria les llars familiars. A Cal Pauet també són ramaders. Tenen un ramat d’ovella ripollesa que cuiden amb una cura excepcional, des de l’alimentació al maneig, la sanitat i el sacrifici. “Fas les coses per afició i perquè t’agrada, i també perquè és maco i per convicció!”.

Una de les particularitats d’en Pep és que no dóna ni soja ni blat de moro al seu ramat; tampoc creu en les fórmules de pinso de les cases comercials. Segons ell, no és l’aliment tradicional dels animals propis de la zona. En canvi, els ofereix una barreja de farratges, cereals i lleguminoses que conrea i prepara als seus camps. El fet de donar-los l’aliment que necessiten fa que els animals s’adaptin millor al territori i que siguin més resistents a malalties i adversitats. “El procés de creixement no és tan ràpid, però és que no cal; jo no crec en la intensificació ni a forçar els animals”. A més, han introduït en la dieta del ramat les llavors de lli, que fan que la carn sigui més gustosa i característica. El ramat de Cal Pauet tanca el cercle seguint tots els passos des de la sembra de les llavors fins a la comercialització de la carn directament a qui la consumeix.

El futur de Cal Pauet és el present d’avui. Viuen el seu ofici amb tal intensitat que sempre tenen projectes nous. “Aquí sempre ve gent, a conèixer, a preguntar, a interessar-se… És bonic que valorin la feina que fas”. Ara fa poc més d’un any van obrir una casa rural seguint els criteris de la bioconstrucció: Cal Griva, preciosa i molt acollidora. Tot un exemple de coherència en la manera de fer i de sentir la vida, una oportunitat brillant per endinsar-se en el món de la sostenibilitat. I l’última novetat és l’obrador que han construït a la mateixa finca, on maten els seus animals per poder comercialitzar-los directament al consumidor final. Formen part d’Ecotall, juntament amb en Mero de Baldomà, que fa el Conill Com Cal, i amb en Josep d’Altarriba, que fa vedell ecològic, a partir d’on distribueixen aliments ecològics arreu de Catalunya. En Pep veu el futur de la pagesia a partir del treball en grup. “Fins ara hem viscut molt egoisme, ara cal treballar per a les generacions futures de manera conjunta; ens hem d’ajudar!”.

Si voleu tastar la carn de xai ripollès, les farines ecològiques o algun dels múltiples cereals que han recuperat a Cal Pauet, truqueu al 938 230 252 o escriviu a pepbover@gmail.com. També podeu passar uns dies de vacances en ple pulmó del Berguedà a Cal Griva.

Per a més informació: www.calgriva.com

Recuperar els coneixements tradicionals locals

La pagesia és un dels oficis més antics i més lligat al lloc. L’observació, l’aprenentatge, l’experiència, etc., formen part del bagatge de saviesa de la tradició agrària, valor fonamental que cal conservar i arrelar.

A Cal Pauet han sabut tenir cura dels coneixements dels seus avantpassats, del que sempre explica la gent gran i del que la mateixa terra transmet any rere any. En Pep practica una agricultura i una ramaderia connectada amb la història i amb el respecte per l’entorn que fa créixer les plantes i que alimenta el bestiar. A més, tanca el cercle en una explotació agrària que camina vers la sostenibilitat del futur perquè entén que cal valorar el passat d’aquell indret.

Les noves generacions de pagesia han de prendre consciència dels coneixements ancestrals que lliguen l’activitat pagesa a la terra. Han d’introduir millores tecnològiques i combinar-les amb la manera de fer del lloc on s’assenten. I entre tots hem de vetllar perquè els pagesos i les pageses que s’estan esforçant per donar un sentit ampli a les feines del camp tinguin un reconeixement. Comprar aliments de la nova pagesia és una acció directa de política agrària.

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula