En Josep és fill de família pagesa, els seus avis ja ho eren i ell va continuar la tradició de casa. Seguint el que feia la major part dels veïns de la seva generació feia agricultura convencional, sembrava blat i ordi, i venia el gra directament a la cooperativa. “Era quan feia de tractorista, deixes de ser pagès i et converteixes en conductor de màquines i aplicador de fitosanitaris”. Ens explica que justament va ser arran d’assistir a un curs sobre el maneig de productes agroquímics que va començar a tenir més curiositat per canviar la seva manera de relacionar-se amb la terra. “Vaig escoltar els efectes que tenien tots aquells productes sobre la nostra pell, i vaig pensar que no podia ser bo ni per a mi ni per a la gent que s’ho mengés”.
Va ser l’any 2000 quan en Josep va decidir començar a canviar el seu mètode de producció. Es va formar i va iniciar el procés d’observació i coneixement de la terra i del que hi creixia. “Fins que no vaig fer ecològic no vaig començar a entendre com funcionen realment els cultius”. Perquè els camps ecològics estiguin sans i vigorosos cal fer rotacions de conreus cada any. De fet, aquesta tècnica és ancestral: la pagesia del segle passat alternava els cereals i els llegums per fixar més nitrogen i enriquir la terra amb el moviment dels cultius. “No inventem res, això és el que feien abans, escoltar què necessita la terra”.
“Fins que no vaig fer ecològic no vaig començar a entendre com funcionen realment els cultius”
Actualment, en Josep conrea una gran varietat de cereals i llegums, tant per al consum humà com per als animals. Entre els cereals trobem blat, blat egipci, xeixa, forment, espelta petita, florence aurora, civada, ordi i sègol; i pel que fa als llegums de consum humà destaca la llentia pardina, el pèsol i el cigronet de l’Anoia. Des de fa tres anys que ha posat en marxa un petit molí on elabora les seves farines. “Vaig començar a fer farines i els amics em deien que si us plau continués, que eren molt bones”. La gent va animar en Josep a donar el pas per transformar els cereals en farina per poder oferir als seus clients un dels aliments bàsics de la dieta mediterrània.
En Josep ens explica que al principi va ser molt important poder compartir el seu coneixement amb altres pagesos i pageses per anar entenent el perquè dels conreus ecològics. Una de les associacions amb qui més ha treballat ha estat amb l’ADV Gent del Camp, una entitat que assessorava la pagesia al camp de Tarragona tant en tècniques de conreu com en estratègies de comercialització. Després d’una bona colla d’anys de treballar de valent amb més d’una trentena de socis, fa poc han fet un pas endavant per crear una nova entitat molt enfocada a vendre conjuntament els productes dels socis. És l’associació Gent del camp, formada per nou socis i sòcies ecològiques, on hi ha tant pagesia com persones que elaboren productes. “Ens uneix el convenciment que el producte ecològic és el futur, n’estem convençuts i per això treballem plegats”. A més, en Josep també forma part d’una altra entitat que és el Pot petit, una associació de tres pagesos que venen directament els seus productes a algunes escoles de la comarca de l’Urgell. És un projecte que va començar amb molta empenta fa uns anys, quan una tècnica del Consell Comarcal de l’Urgell els acompanyada i assessorava, però segons ens explica en Pep, ara no tenen temps per continuar alimentant la iniciativa. “Va funcionar molt bé, però en marxar la noia ens hem quedat una mica desorientats i no tenim temps”.
Quan li demanem sobre el futur ens diu que el veu molt bé, s’atreveix a dir que millor que mai, que la crisi és un bon aliat per tornar a posar els temes bàsics i rellevants a sobre de la taula i que les persones cada vegada estan més pendents del que compren i on ho compren. “La crisi ha obert moltes consciències, la gent pregunta més, demana més, s’interessa pel que menja i pel que té a la vora, noto un moviment molt important”. En Josep té clar que la producció ecològica i de proximitat és el futur i que els aliments globalitzats, malgrat que semblin més barats, acaben sent molt més cars.
Si voleu tastar els cereals i llegums d’en Pep i la resta de productes de la Gent del Camp, entreu a la seva pàgina web. A més, també us recomanem el Mercat de les espècies que es fa el 15 de juny a Argençola, on us obriran les portes dels camps perquè conegueu el que s’hi conrea i de quina manera. Per parlar amb en Josep Mestre el podeu trucar al 650 639 659.
Per a més informació: www.pepmestre.com
Cereal, ecològic si us plau!
El cereal és un dels aliments bàsics de la dieta mediterrània, ens aporta bona part dels nutrients que necessita el nostre cos cada dia i, a més, en trobem de molts tipus i varietats. Però cal que aquest cereal sigui ecològic, si no és així, les propietats que hauria de tenir es transformen a causa dels productes químics afegits, i els mètodes de producció agressius també n’afecten el procés de creixement.
Experiències com la del Pep Mestre són una molt bona notícia per a totes les persones que ens volem alimentar amb consciència per cercar el màxim de benestar a través de l’alimentació. I és que cada vegada hi ha més petits pagesos i pageses que fan productes de molta qualitat a la vora de casa. I el millor de tot és que el seu futur depèn de la nostra compra, si omplim el cabàs d’aliments compromesos cada vegada estarem més envoltats de pagesia que conrea salut.
Una bona manera de començar a descobrir nous cereals és participar de la Ruta del cereal bio, que organitza del 26 d’abril al 19 de maig Etselquemenges i Biocop, per diferents restaurants saludables de Barcelona. Us animem a participar-hi!