Parlem amb en Marià, fill de la família Magrinyà i relleu actiu del seu pare, en Josep Maria. Tots dos treballen conjuntament en una finca que fins fa pocs anys havia estat de presseguers en producció integrada per vendre a l’engròs. La direcció de la producció canvia quan en Marià comença a mostrar més interès per les tasques de la família. Enginyer agrònom i apassionat de la feina ben feta, decideix començar a diversificar els conreus i al mateix temps a caminar vers la producció ecològica. “Calia reduir els químics i equilibrar l’ecosistema. Les plagues van marxant i són molt més fàcils de controlar sense tants tractaments agressius”. El primer pas va ser introduir la producció ecològica; al mateix temps, en Marià i en Josep Maria han anat sembrant diferents cereals, com l’espelta i la xeixa, llegums com el cigró o la llentia i també han plantat ametllers.
El resultat és un paisatge totalment integrat en l’entorn on es combinen cultius diversos amb unes particularitats concretes: estan molt adaptats al territori, no són extremadament dependents de l’aigua i tenen temporalitats complementàries. Aquesta va ser l’estratègia d’en Marià: poder dedicar-se a uns cultius agraïts, on els tractaments fossin mínims i on la meteorologia no condicionés en excés la dinàmica agrària de la finca. “Jo ja veia que no podia ser tot préssec, i que calia introduir conreus nous adaptats al terreny que ens anessin donant feina durant tot l’any”.
“El meu objectiu és aconseguir producte bo i accessible per a molta gent. Sempre he volgut fer aliments d’ús quotidià com els llegums o els cereals i no anar a buscar sofisticacions o coses que la gent de carrer no pogués pagar”
El que diferencia La Montoliva de la resta de pagesos veïns del poble és la diversitat de conreus. Vilallonga del camp és terra d’avellaners, de finques molt petites, i la realitat ens mostra que la majoria són gestionades per persones jubilades que no s’hi dediquen professionalment. En Marià és dels pocs joves del poble que continua la tradició familiar agrària com a professió. Ell fa una aposta clara per viure del camp i dels seus fruits; hi creu i cerca estratègies de viabilitat per fer, del que més li agrada, el seu ofici. ”Vull continuar treballant a casa i millorant els camps. Vull donar menjar a la gent i que s’alimenti bé; no és pas tan difícil!”.
El futur de la família Magrinyà es presenta ple d’oportunitats. Una part de la seva collita la venen a l’engròs, sobretot els préssecs i algunes lleguminoses que van directament per a l’elaboració de pinso ecològic. A més, fan venda directa de bona part dels seus productes a botigues de la zona, cooperatives de consum i particulars que s’acosten a comprar directament. També han introduït alguns aliments a menjadors escolars ecològics de la zona en què els infants gaudeixen d’una qualitat nutritiva i organolèptica excel·lent. “El meu objectiu és aconseguir producte bo i accessible per a molta gent. Sempre he volgut fer aliments d’ús quotidià com els llegums o els cereals i no anar a buscar sofisticacions o coses que la gent de carrer no pogués pagar”.
Per portar a taula el que La Montoliva us proposa, us podeu acostar a Vilallonga del Camp o trucar directament a en Marià; segur que trobeu la manera de tastar els aliments ecològics que us ofereix!
Per a més informació: www.lamontoliva.com
Diversificar per viure dignament
L’experiència d’en Marià ens mostra la importància d’obrir el ventall de possibilitats i opcions que es poden donar en una finca agrícola. La seva història ens relata el pas d’un monocultiu de presseguers a un paisatge agrari divers que enforteix la viabilitat de l’empresa familiar.
L’agricultura pagesa ha de ser diversificada per poder sostenir els vaivens atzarosos de la realitat agrícola, ja que moltes vegades el funcionament dels cultius no depèn únicament d’un bon maneig. És important que en una mateixa finca es complementin conreus diferents per no haver de posar-ho tot sobre una mateixa carta.
La diversificació s’entén sobretot en els cultius, però també és important obrir canals comercials diferents. En el cas de La Montoliva, hem vist com es pot combinar la venda a l’engròs i al detall, així com els diferents canals directes, que passen per vendre a la finca, a botigues o a menjadors escolars ecològics. El que unifica l’oferta de la família Magrinyà és el segell del CCPAE, que certifica un mètode respectuós i compromès amb el futur.