Falàfels al forn amb salsa picant

Plat principal, Condiments i salses  |  Mireia Galtés

També coneguts com a "croquetes de cigrons", els falàfels són un plat típic de l'Orient Mitjà i molt ric tant nutricionalment com en sabor. Es poden fer perfectament prescindint de farines i és ideal acompanyar-los amb una salsa al gust.

  • Racions:
    2
  • Dificultat:
    Alta
  • Temps:
    50 minuts

Ingredients

  • 150 g de cigrons crus o 1 pot gran de cigrons cuits
  • 1 c.s. de tahina
  • 3-4 pastanagues
  • 1 ceba
  • 1 gra d’all
  • Coriandre o julivert
  • Tomàquet natural o en conserva
  • Variat de llavors al gust
  • Cúrcuma, pebre i pebre vermell
  • Oli d’oliva verge

 

 

 

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Mireia Galtés

Mireia Galtés
Dietista-Nutricionista i bloguer a Lemon's secrets

lemonssecrets.com @lemonssecrets
 

Falàfels al forn amb salsa picant

Plat principal, Condiments i salses  |  Mireia Galtés

  • Racions:
    2
  • Dificultat:
    Alta
  • Temps:
    50 minuts

També coneguts com a "croquetes de cigrons", els falàfels són un plat típic de l'Orient Mitjà i molt ric tant nutricionalment com en sabor. Es poden fer perfectament prescindint de farines i és ideal acompanyar-los amb una salsa al gust.


Ingredients

  • 150 g de cigrons crus o 1 pot gran de cigrons cuits
  • 1 c.s. de tahina
  • 3-4 pastanagues
  • 1 ceba
  • 1 gra d'all
  • Coriandre o julivert
  • Tomàquet natural o en conserva
  • Variat de llavors al gust
  • Cúrcuma, pebre i pebre vermell
  • Oli d'oliva verge
   
 

Elaboració

  1. Escalfeu el forn a 180 ºC.
  2. Incorporeu els cigrons cuits en un bol i aixafeu-los amb una forquilla. Podeu fer servir una batedora per agilitzar el procés, però no ha de quedar textura d'humus, sinó més espessa.
  3. Talleu mitja ceba i un gra d'all a trossos ben petits i incorporeu-los a la barreja juntament amb 6 cullerades soperes d'oli d'oliva verge, 1 de tahina, 4 de variat de llavors al gust (sèsam, gira-sol, carbassa...) i espècies al gust com coriandre, julivert, comí i/o orenga. En aquest pas també es pot afegir pastanaga ratllada, que li donarà un toc de color i sabor.
  4. Barregeu bé amb una forquilla o cullera i feu les boles en forma de falàfel amb les mans.
  5. Poseu les boles en una safata per a forn, a sobre del paper de forn untat amb una mica d'oli d'oliva verge.
  6. Coeu al forn durant 10 minuts a 180 ºC .
  7. Passats els 10 minuts, traieu la safata i gireu els falàfels amb cura. Deixeu-los coure 10 minuts més al forn.
  8. Quan els falàfels estiguin daurats -es poden deixar al forn uns minuts més-, serviu en un plat amb la salsa.

Per a la salsa

  1. Salteu la mitja ceba juntament amb oli d'oliva verge i, quan es comenci a daurar, incorporeu-hi aigua per agilitzar el procés.
  2. Peleu i talleu la pastanaga a trossos petits i incorporeu-la a la paella.
  3. Passats 10 minuts, afegiu 5 cullerades soperes de tomàquet natural en conserva i sofregiu a foc lent.
  4. Quan la salsa estigui feta, reserveu-ne una mica com a saltat per acompanyar els falàfels i tritureu l'altra junt amb 1 cullerada de postres de caiena, 1 de cúrcuma, 1 de gingebre i altres espècies al gust. Si queda molt espessa, hi podeu afegir més aigua o donar-li un toc de beguda vegetal, d'ametlles, per exemple.

Mireia Galtés
Dietista-Nutricionista i bloguer a Lemon's secrets

www.lemonssecrets.com @lemonssecrets

Elaboració

  1. Escalfeu el forn a 180 ºC.
  2. Incorporeu els cigrons cuits en un bol i aixafeu-los amb una forquilla. Podeu fer servir una batedora per agilitzar el procés, però no ha de quedar textura d’humus, sinó més espessa.
  3. Talleu mitja ceba i un gra d’all a trossos ben petits i incorporeu-los a la barreja juntament amb 6 cullerades soperes d’oli d’oliva verge, 1 de tahina, 4 de variat de llavors al gust (sèsam, gira-sol, carbassa…) i espècies al gust com coriandre, julivert, comí i/o orenga. En aquest pas també es pot afegir pastanaga ratllada, que li donarà un toc de color i sabor.
  4. Barregeu bé amb una forquilla o cullera i feu les boles en forma de falàfel amb les mans.
  5. Poseu les boles en una safata per a forn, a sobre del paper de forn untat amb una mica d’oli d’oliva verge.
  6. Coeu al forn durant 10 minuts a 180 ºC .
  7. Passats els 10 minuts, traieu la safata i gireu els falàfels amb cura. Deixeu-los coure 10 minuts més al forn.
  8. Quan els falàfels estiguin daurats -es poden deixar al forn uns minuts més-, serviu en un plat amb la salsa.

Per a la salsa

  1. Salteu la mitja ceba juntament amb oli d’oliva verge i, quan es comenci a daurar, incorporeu-hi aigua per agilitzar el procés.
  2. Peleu i talleu la pastanaga a trossos petits i incorporeu-la a la paella.
  3. Passats 10 minuts, afegiu 5 cullerades soperes de tomàquet natural en conserva i sofregiu a foc lent.
  4. Quan la salsa estigui feta, reserveu-ne una mica com a saltat per acompanyar els falàfels i tritureu l’altra junt amb 1 cullerada de postres de caiena, 1 de cúrcuma, 1 de gingebre i altres espècies al gust. Si queda molt espessa, hi podeu afegir més aigua o donar-li un toc de beguda vegetal, d’ametlles, per exemple.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat