El Podcast de la Núria Coll

EPISODI 116 |

02 set. 2023

Carlos Ríos, nutricionista y empresario

amb Carlos Ríos

En aquest episodi, Carlos Ríos, nutricionista i creador del conegut moviment Realfooding passa pel nostre podcast per parlar-nos sobre la seva visió actual de la nutrició i com el vertiginós creixement que ha tingut el seu moviment els darrers anys l’ha afectat personalment. Ens deixa una reflexió final sobre el seu aprenentatge.

 

A continuació pots llegirles Notes del podcast. A partir de la propera setmana, només estará disponible el podcast complet i les notes del podcats completes per als membres de Com Ets. Apunta-t’hi aquí.

 

 

+5.000 persones milloren els hàbits de vida dia a dia

UNEIX-TE A LA TRIBU

Pòdcast privat

Amb els millors professionals

Consells pràctics

Per prevenir i tractar cada tema

Hàbits amb ciència

Perquè incorporem, en Tribu, de manera fàcil

No estàs sola

Comparteix la teva experiència al grup de Telegram

La carn vermella ha de ser eliminada de l’alimentació?

Està tothom d’acord que de cara al futur no hi ha prou carn per alimentar tot el planeta. Així que la proposta hauria de ser un consum més baix però de més qualitat. Aquest és un missatge flexible, ja que si a una persona pel carrer li dius fes-te vegana, segurament amb prou feines duri una setmana amb el canvi d’alimentació. És molt millor fer una bona transició. Menjar menys carn i augmentar el consum de llegums, però sense demonitzar la carn. Una carn de bona qualitat en un patró d’estil de vida saludable, principalment vegetal, pot ser beneficiós per a la salut.

Hi ha gent que menja més carn i té pitjors hàbits, però la seva mala salut és perquè menja més carn o perquè té pitjors hàbits? I passa el mateix amb els complements: la gent que pren més complements acostuma a dur una vida més saludable, però és pels complements o per altres hàbits que li fan prendre complementació?

Té sentit menjar aliments ecològics?

Per mi l’error del tema ecològic és que pel fet de posar el segell ecològic en diferents aliments poc saludables la gent l’associï a productes saludables. Així que els aliments ecològics ni jo els consumeixo ni és una cosa que reivindiqui. El que sí que veig perjudicial és el fet d’espantar la gent amb què no consumeixi fruites ni verdures si no són ecològiques, perquè per a mi els beneficis superen els possibles riscos.

Què passa amb el gluten?

El gluten pot ser un problema quan portes una dieta desequilibrada en què consumeixes molt de gluten que prové de farines refinades o quan hi ha alguna patologia greu en què es recomana evitar-ne el consum.

És cert que, en general, les farines incloses, les farines integrals, no es consideren un aliment protector com ara fruites, verdures, hortalisses, fruita seca o llegums, però no veig un problema en el fet d’incloure a l’esmorzar pa integral amb oli d’oliva, tomàquet, formatge fresc o ou. Al contrari, em sembla una cosa totalment bona.

Quina quantitat de proteïna recomanes?

S’han posat de moda les dietes hiperproteiques o incloure aliments enriquits amb proteïna a la dieta.

I la proteïna és necessària, però sense arribar a la bogeria. Actualment, hi ha una psicosi amb la proteïna que et porta a menjar pitjor. Hi ha un negoci molt gran amb el tema dels afiliats. Ara tots els influencers fitness et bombardegen amb barretes proteiques carregades de maltitol i altres porqueries. El que passa és que la gent creu que necessita proteïna i ignora la resta d’alimentació.

Quin endolcidor recomanes?

Jo sempre dic que val més menjar sucre de manera ocasional que edulcorant de manera habitual. Hi ha molta gent que es vol cuidar que el que acaba fent és consumir edulcorants. El que passa és que el paladar al final s’acaba alterant i es desacostuma del sabor natural dels aliments.

Nosaltres defensem l’ús de fulla d’estèvia infusionada i pasta de dàtil. El dàtil té unes propietats tecnològiques per a la indústria ideals. A més, si prens algina cosa ensucrada sempre és millor si va acompanyada d’antioxidants i fibra.

És dolent el pic de glucosa que et pot provocar menjar-te 500 g de síndria?

No. Aquesta glucosa va acompanyada d’antioxidants, de compostos antiinflamatoris, de sacietat, d’aigua, etc. Tots aquests nutrients ens protegeixen. Així que en un organisme sa que fa esport, que està bé… No soc partidari de ser obsessiu amb els pics de glucosa.

El que sí que són porqueria són els sucs envasats. Si parlem d’un suc acabat d’esprémer t’ho puc comprar en el context que no sigui una cosa habitual. I si parlem de smoothies per a una persona sana i esportista també em semblen una bona opció, ja que et poden ajudar a prendre més fruita.

Hi ha un estudi on es veu com l’“índex glucèmic d’un smoothie és més baix que el d’una peça de fruita sencera. Per exemple, si parlem d’un batut on s’inclou poma amb mores, les llavors de les mores generen una resposta glucèmica més baixa que si et prens la poma sencera o les mores senceres. L’estudi en concret indica: “Aquest estudi va mostrar que el consum de pomes i mores que s’han processat en una liquadora produeix una resposta glucèmica postprandial reduïda en comparació amb el consum de la seva forma sencera, segons allò mesurat per la glucosa màxima, l’iAUC de la glucosa i la glucosa al cap de 60 minuts. La tendència que observem pot estar associada amb el fet que fem servir una fruita amb llavors (mores amb llavors incloses) que es va afegir a una fruita sense llavors (pomes sense llavors), donats els resultats de dos estudis més”.

 

+5.000 persones milloren els hàbits de vida dia a dia

UNEIX-TE A LA TRIBU

Pòdcast privat

Amb els millors professionals

Consells pràctics

Per prevenir i tractar cada tema

Hàbits amb ciència

Perquè incorporem, en Tribu, de manera fàcil

No estàs sola

Comparteix la teva experiència al grup de Telegram

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat