GUIA DE L’EPIDOSI
00:23 – Benvinguda
01:36 – Com arriba en Mario a tractar pacients amb càncer?
08:10 – Què s’ha d’estudiar per dedicar-se a l’oncologia i l’esport?
10:39 – Quins són els càncers més habituals?
11:50 – Com estructures les sessions?
L’exercici hauria de ser una de les potes del tractament per al càncer. Tot i que tracto tota mena de pacients amb càncer solc tenir més dones. Les dones solen ser més proactives, es cuiden més i solen demanar més ajut.
Com estructures les sessions?
El primer que cal fer, que és molt important, és una història clínica, una anamnesi i fer una bona valoració funcional, que és on jo poso tot el focus.
Aquesta valoració funcional és una valoració física, amb una sèrie de tests que estandarditzarem i modifiquem una mica en funció de la persona (situació basal, edat, quines experiències prèvies té…).
Per exemple, si tinc una persona que rema a un nivell alt, doncs segurament per mesurar-li el nivell cardiovascular farem servir un rem, perquè és l’ergòmetre que ell fa servir habitualment, i si és un ciclista, una bici; i si és corredor, una cinta o alguna cosa de carrera. Però un cop fem la valoració funcional i veiem com està de condició física el subjecte i per on falla o és més deficitari, així com el tipus de càncer que té, doncs ja plantegem la rutina.
Però sí que és veritat que hi ha un esquema al final i hi ha d’haver un protocol:
- un escalfament
- una part d’activació de mobilitat
- la part central de treball de core
- una part molt potent de força i potència
- i una altra part d’intervals
El que passa és que tot això es modificarà. Les sèries, les repeticions, la intensitat i la selecció d’exercicis variaran en funció del que hàgim parlat a l’anamnesi i a la història clínica, segons el càncer i després també segons la valoració funcional, és a dir, la condició física.
Com a opinió personal,
És molt més fàcil ajudar la gent que no ha fet mai res, perquè la millora que experimenten és molt ràpida.
És a dir, una persona que no ha fet mai exercici, per poc que faci tres exercicis tres cops per setmana, en 20 dies pot fer una millora espectacular. Hi ha una aplicació gratuïta (APP VIVIFY ) que s’ha fet servir en diferents hospitals i centres d’adults per prevenir caigudes. Nosaltres la fem servir amb gent gran.
En canvi, l’esportista d’elit que té un bon nivell de rendiment és molt complex de tractar perquè sovint no pensa a recuperar-se del càncer, pensa a seguir competint i rendint. Vol seguir corrent a la mateixa intensitat, vol seguir fent les mateixes proves, però no és el moment, cal alleugerir i prioritzar.
L’exercici hauria de ser una de les potes del tractament per al càncer. Tot i que tracto tota mena de pacients amb càncer solc tenir més dones. Les dones solen ser més proactives, es cuiden més i solen demanar més ajut.
✅ Si vols escoltar el podcast íntegre i tenir accés a la seva transcripció i tots els estudis referenciats de les converses més privades i completes amb els millors professionals del món de la salut integrativa, subscriu-te a ? https://comosoy.es/ https:/ /comets.cat/)