Avui parlarem d’obesitat i de l’estigma social associat, de per què hem de fer exercici cada dia a banda de per un objectiu merament estètic, i de la cultura del culte al cos que impera i que fa que perdem el nord i no tinguem clar per a què fem exercici.
En parlarem amb Javier Butragueño, doctor en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, coordinador del grup d’exercici de la SEEDO (Societat Espanyola d’Obesitat), fundador d’Obesity Management School, i escriptor del llibre: Entrena para la vida.
A l’episodi complet aprofundim molt més en el tema. Parlem sobre:
– Quines conseqüències té entrenar per por o per càstig
– Com s’aconsegueix l’adherència a l’exercici
– Què és la càrrega alostàtica
– Quina relació hi ha entre el pes i l’estrès
– Les pautes d’exercici per a la pèrdua de pes
✅ Si vols escoltar el pòdcast íntegre i tenir accés a la transcripció i tots els estudis referenciats de les converses més privades i completes amb els millors professionals del món de la salut integrativa, subscriu-te a ?https://comets.cat/ (en castellà a: https://comosoy.es/)
Pòdcast privat
Amb els millors professionals
Consells pràctics
Per prevenir i tractar cada tema
Hàbits amb ciència
Perquè incorporem, en Tribu, de manera fàcil
No estàs sola
Comparteix la teva experiència al grup de Telegram
GUIA DE L’EPIDOSI
00:00 – Presentació
03:27 – El culte al cos
06:47 – Estigma i discurs polaritzat
07:47 – L’impacte dels missatges de les RR.SS.
10:10 – Entrenar per por i com a càstig
11:30 – La por de recuperar el pes perdut
“Entrena per a la vida, no per agradar el mirall; això primer et portarà serenitat, això segon, frustració i culpa”. Aquesta és la primera frase del llibre de Javier Butragueño.
El focus social de per què estrenem està molt posat en la imatge que ens mostra el mirall, però aquest vessant estètic té molts matisos i hem de fugir dels missatges extremistes que surten d’una part del sector del fitness i dels negocis de la insatisfacció.
El culte al cos
Actualment, hi ha un moviment al voltant del culte al cos que fa molt mal. S’observen moltes pautes que es mouen a partir de l’autocàstig i el dolor a través de l’exercici o la restricció calòrica. En surten moltes emocions primàries que generen un estrès que provoca tant mal físic com psíquic.
El que cal aconseguir, segons Javier Butragueño, per aprimar-se, és una illa de seguretat, tranquil·litat i serenitat per a qui està cansat dels missatges durs que no li serveixen de res, que és la gran majoria, i que vol entrenar o alimentar-se amb un altre objectiu.
Estigma i discurs polaritzat
Gairebé el 70% de les persones amb obesitat, que han anat a una consulta mèdica, han patit estigma.
Estem en un moment en què s’ha polaritzat el missatge; d’una banda, gurus del fitness amb discursos d’odi cap als cossos amb obesitat i, per l’altre costat, activistes contra la gordofòbia dient que no passa res.
Cal cercar l’equilibri i entendre què necessita el cos i el context social i psicològic que acompanya cada persona amb obesitat.
✅ Si vols escoltar el podcast íntegre i tenir accés a la seva transcripció i tots els estudis referenciats de les converses més privades i completes amb els millors professionals del món de la salut integrativa, subscriu-te a ? https://comosoy.es/ https:/ /comets.cat/)