Pa de fajol fermentat

Pans, pizzes i similars  |  Laura Garcia

Fajol, aigua, sal i psyllium és l'única cosa que necessites per a preparar aquest pa de fajol sense gluten que agradarà fins i tot als més panarres.

  • Racions:
    1
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 hora 20 minuts

Ingredients

  • 2 tasses i mitja (500 g) de fajol en gra
  • ¼ de tassa (20 g) de Psyllium en format closca o pols (si en feu servir en pols, poseu-n’hi
    una miqueta menys, uns 15 g, perquè té més força)
  •  Entre ½ tassa i 1 tassa d’aigua (entre 120 i 240 ml)
  •  1 c. s. de sal (17 g)
  •  1 c. s. de farina de fajol per enfarinar el pa abans de ficar-lo al forn (opcional)

Dieta

  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Laura Garcia

Laura Garcia
Apassionada de la cuina i especialitzada en receptes paleo

bylauragarcia.com @bylauragarcia
 

Pa de fajol fermentat

Pans, pizzes i similars  |  Laura Garcia

  • Racions:
    1
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 hora 20 minuts

Fajol, aigua, sal i psyllium és l'única cosa que necessites per a preparar aquest pa de fajol sense gluten que agradarà fins i tot als més panarres.


Ingredients

  • 2 tasses i mitja (500 g) de fajol en gra
  • ¼ de tassa (20 g) de Psyllium en format closca o pols (si en feu servir en pols, poseu-n’hi una miqueta menys, uns 15 g, perquè té més força)
  •  Entre ½ tassa i 1 tassa d’aigua (entre 120 i 240 ml)
  •  1 c. s. de sal (17 g)
  •  1 c. s. de farina de fajol per enfarinar el pa abans de ficar-lo al forn (opcional)

Elaboració

  1.  Renteu el fajol amb l’ajuda d’un colador.
  2. Poseu-lo en un bol gros i cobriu-lo amb aigua. Deixeu-lo en remull durant tota la nit.
  3.  L’endemà, esbandiu el fajol sota l’aixeta, poseu-lo a la batedora de gerra o processador d’aliments iafegiu-hi uns 120 ml d’aigua i la sal.
  4. Tritureu-ho tot fins que es barregi el fajol amb l’aigua. Si us fa falta més aigua per poder-ho triturar,afegiu-n’hi a poc a poc, fins a un màxim de 240 ml. No cal que quedi excessivament triturat; si queden alguns grans sencers, no passa res. La quantitat d’aigua dependrà també del temps que deixeu escórrer el gra en el pas 3.
  5.  Torneu a abocar la mescla en un bol i afegiu-hi el Psyllium amb una cullera de fusta.
  6. Tapeu el bol amb un drap de cuina net i deixeu reposar la mescla durant 24 hores a temperatura ambient o dins del forn (apagat). A l’estiu podeu reduir aquest temps a 12-16 hores si veieu que la massa ja ha fermentat (veureu que s’ha inflat).
  7. Passades les 24 hores, escalfeu el forn a 175 °C.
  8. Poseu un tros de paper de forn a la safata i empolvoreu-hi una mica de farina de fajol per sobre.També podeu fer servir una estoreta de silicona com aquesta.
  9. Poseu la massa sobre el paper de forn i doneu-li forma de pa de pagès amb les mans. Si heu fet servir un bol, com comentava en el punt 5, ja tindreu mitja feina feta. De fet, com menys la manipuleu, millor.
  10. Empolvoreu una mica de farina de fajol per sobre de la massa; això és opcional, però li donarà un toc rústic.
  11. Feu un tall o dos a la massa per facilitar la cocció i evitar que el pa s’obri per altres punts.
  12. Poseu la safata al forn i enforneu durant 1 hora i 20 minuts a 175 °C, amb calor a dalt i a baix.
  13. Traieu el pa del forn i deixeu que es refredi sobre una reixeta perquè la part de baix no s’humitegi.

Laura Garcia
Apassionada de la cuina i especialitzada en receptes paleo

www.bylauragarcia.com @bylauragarcia

Elaboració

  1.  Renteu el fajol amb l’ajuda d’un colador.
  2. Poseu-lo en un bol gros i cobriu-lo amb aigua. Deixeu-lo en remull durant tota la nit.
  3.  L’endemà, esbandiu el fajol sota l’aixeta, poseu-lo a la batedora de gerra o processador d’aliments iafegiu-hi uns 120 ml d’aigua i la sal.
  4. Tritureu-ho tot fins que es barregi el fajol amb l’aigua. Si us fa falta més aigua per poder-ho triturar,afegiu-n’hi a poc a poc, fins a un màxim de 240 ml. No cal que quedi excessivament triturat; si queden alguns grans sencers, no passa res. La quantitat d’aigua dependrà també del temps que deixeu escórrer el gra en el pas 3.
  5.  Torneu a abocar la mescla en un bol i afegiu-hi el Psyllium amb una cullera de fusta.
  6. Tapeu el bol amb un drap de cuina net i deixeu reposar la mescla durant 24 hores a temperatura ambient o dins del forn (apagat). A l’estiu podeu reduir aquest temps a 12-16 hores si veieu que la massa ja ha fermentat (veureu que s’ha inflat).
  7. Passades les 24 hores, escalfeu el forn a 175 °C.
  8. Poseu un tros de paper de forn a la safata i empolvoreu-hi una mica de farina de fajol per sobre.També podeu fer servir una estoreta de silicona com aquesta.
  9. Poseu la massa sobre el paper de forn i doneu-li forma de pa de pagès amb les mans. Si heu
    fet servir un bol, com comentava en el punt 5, ja tindreu mitja feina feta. De fet, com menys la manipuleu, millor.
  10. Empolvoreu una mica de farina de fajol per sobre de la massa; això és opcional, però li donarà un toc rústic.
  11. Feu un tall o dos a la massa per facilitar la cocció i evitar que el pa s’obri per altres punts.
  12. Poseu la safata al forn i enforneu durant 1 hora i 20 minuts a 175 °C, amb calor a dalt i a baix.
  13. Traieu el pa del forn i deixeu que es refredi sobre una reixeta perquè la part de baix no s’humitegi.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat