Pastís de pastanaga lila

Postres, esmorzars i berenars  |  Consol Rodríguez

Molts cops sentim l'impuls de voler consumir alguna cosa dolça; el cos ens ho pot arribar a demanar insistentment! Aquest pastís fet a base de pastanaga i aliments saludables és la recepta ideal per aquests moments.

  • Racions:
    8
  • Dificultat:
    Alta
  • Temps:
    2 hores

Ingredients

  • 500 g de pastanaga lila (feu servir pastanaga taronja si no en trobeu de liles)
  • 1/4 T d’oli de coco de primera premsada en fred (cru), en estat líquid
  • 1/2 T d’ametlles mòltes (uns 40 g)
  • 1/4 T de baies de goji

Per a la crema rosa

  • 1 alvocat gran (d’uns 250 g), pelat, però amb la llavor
  • 80 g de mantega de cacau crua
  • 1/4 T d’oli de coco de primera premsada en fred (cru), en estat líquid
  • 1 T d’orxata de xufes o de llet d’ametlles
  • 2 C de sucre de coco o 2 C ben premsades de panses
  • 1/4 T de suc de remolatxa
  • 2 cm de gingebre fresh
  • 1 llimona, el suc

Per a decorar

  • 1/4 T de baies de goji
  • Xarop d’elecció al gust (jo he fet servir xarop de coco, que té un índex glicèmic mitjà i és molt espès, però pot ser d’auró, de canya, etc.)

Dieta

  • Crua
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Consol Rodríguez

Consol Rodríguez
Formadora d'alimentació viva i cuina crudivegana i autora del llibre Raw Food Anti-aging

kijimunas-kitchen.com/es/ @kijiskitchen
 

Pastís de pastanaga lila

Postres, esmorzars i berenars  |  Consol Rodríguez

  • Racions:
    8
  • Dificultat:
    Alta
  • Temps:
    2 hores

Molts cops sentim l'impuls de voler consumir alguna cosa dolça; el cos ens ho pot arribar a demanar insistentment! Aquest pastís fet a base de pastanaga i aliments saludables és la recepta ideal per aquests moments.


Ingredients

  • 500 g de pastanaga lila (feu servir pastanaga taronja si no en trobeu de liles)
  • 1/4 T d'oli de coco de primera premsada en fred (cru), en estat líquid
  • 1/2 T d'ametlles mòltes (uns 40 g)
  • 1/4 T de baies de goji

Per a la crema rosa

  • 1 alvocat gran (d'uns 250 g), pelat, però amb la llavor
  • 80 g de mantega de cacau crua
  • 1/4 T d'oli de coco de primera premsada en fred (cru), en estat líquid
  • 1 T d'orxata de xufes o de llet d'ametlles
  • 2 C de sucre de coco o 2 C ben premsades de panses
  • 1/4 T de suc de remolatxa
  • 2 cm de gingebre fresh
  • 1 llimona, el suc

Per a decorar

  • 1/4 T de baies de goji
  • Xarop d'elecció al gust (jo he fet servir xarop de coco, que té un índex glicèmic mitjà i és molt espès, però pot ser d'auró, de canya, etc.)

Elaboració

  1. Renteu i raspeu la pastanaga amb un raspall per verdures. Tot i que la pell de les verdures, fruites i hortalisses contenen molts més nutrients i antioxidants que la polpa, en el cas de les arrels això evita que aportin amargor al pastís.
  2. Ratlleu les pastanagues, reserveu 1/4 de tassa, barregeu la resta amb els altres ingredients per a la massa i tritureu amb l'ajuda d'un robot de cuina fins a obtenir una massa modelable.
  3. Reserveu.
  4. Combineu els ingredients per a la crema en una batedora de got turbo i bateu molt bé fins a obtenir una crema molt suau.
  5. Feu servir un motlle circular desemmotllable d'uns 15 cm de diàmetre i creeu una base amb la meitat de la massa de pastanaga; distribuïu homogèniament i pressioneu suaument amb els dits.
  6. Afegiu sobre aquesta base una capa de crema, utilitzant només 1/3 de la crema preparada, repartint homogèniament amb l'ajuda d'una espàtula plana.
  7. Afegiu la segona meitat de la massa de pastanaga, distribuint primer homogèniament, repartint petites porcions sense pressionar i després pressionant amb cura de no xafar la capa de crema. No ha de quedar comprimit, només cal crear una capa compacta.
  8. Reserveu tant la crema (en un bol cobert) com el pastís fins a aquest pas a la nevera durant una hora, perquè prengui consistència abans de treure del motllo.
  9. Un cop transcorreguda l'hora, traieu el pastís i la crema de la nevera per acabar amb la cobertura.
  10. Amb una mica de la crema restant i l'ajuda d'una espàtula plana, cobriu els laterals del pastís.
  11. Poseu la resta de la crema en una mànega pastissera i decoreu al gust la part superior del pastís. També es pot crear una capa de crema homogènia estenent simplement, amb l'ajuda d'una espàtula plana, sense floritures.
  12. Acabeu decorant amb les baies de goji i el xarop preferit com a tòping.
  13. Decoreu la base al gust amb la part de pastanaga ratllada reservada.
  14. Deixeu reposar a la nevera una hora més abans de servir.

Consol Rodríguez
Formadora d'alimentació viva i cuina crudivegana i autora del llibre Raw Food Anti-aging

http://www.kijimunas-kitchen.com/es/ @kijiskitchen

Elaboració

  1. Renteu i raspeu la pastanaga amb un raspall per verdures. Tot i que la pell de les verdures, fruites i hortalisses contenen molts més nutrients i antioxidants que la polpa, en el cas de les arrels això evita que aportin amargor al pastís.
  2. Ratlleu les pastanagues, reserveu 1/4 de tassa, barregeu la resta amb els altres ingredients per a la massa i tritureu amb l’ajuda d’un robot de cuina fins a obtenir una massa modelable.
  3. Reserveu.
  4. Combineu els ingredients per a la crema en una batedora de got turbo i bateu molt bé fins a obtenir una crema molt suau.
  5. Feu servir un motlle circular desemmotllable d’uns 15 cm de diàmetre i creeu una base amb la meitat de la massa de pastanaga; distribuïu homogèniament i pressioneu suaument amb els dits.
  6. Afegiu sobre aquesta base una capa de crema, utilitzant només 1/3 de la crema preparada, repartint homogèniament amb l’ajuda d’una espàtula plana.
  7. Afegiu la segona meitat de la massa de pastanaga, distribuint primer homogèniament, repartint petites porcions sense pressionar i després pressionant amb cura de no xafar la capa de crema. No ha de quedar comprimit, només cal crear una capa compacta.
  8. Reserveu tant la crema (en un bol cobert) com el pastís fins a aquest pas a la nevera durant una hora, perquè prengui consistència abans de treure del motllo.
  9. Un cop transcorreguda l’hora, traieu el pastís i la crema de la nevera per acabar amb la cobertura.
  10. Amb una mica de la crema restant i l’ajuda d’una espàtula plana, cobriu els laterals del pastís.
  11. Poseu la resta de la crema en una mànega pastissera i decoreu al gust la part superior del pastís. També es pot crear una capa de crema homogènia estenent simplement, amb l’ajuda d’una espàtula plana, sense floritures.
  12. Acabeu decorant amb les baies de goji i el xarop preferit com a tòping.
  13. Decoreu la base al gust amb la part de pastanaga ratllada reservada.
  14. Deixeu reposar a la nevera una hora més abans de servir.

Els apunts de Consol Rodríguez

Us heu fixat que en aquesta recepta hem triturat la llavor de l’alvocat al costat de la polpa? Sí, sí, no és cap error, al contrari. La llavor de l’alvocat es considera un superaliment, ja que és molt antioxidant, té propietats antiinflamatòries, antiàlgiques, anticancerígenes, contribueix a reforçar la salut immune, el sistema de la pell, el cardiovascular…

El podem camuflar triturant-lo amb la polpa de l’alvocat en les receptes en què fem cremes. Això sí, tenyirà la salsa d’un suau color marró, tot i que en aquesta recepta ens va de primera: queda perfectament fos amb el color rosat-marronós de la crema. Pot semblar dur, però no ho és; amb una batedora de got desapareix completament en la textura cremosa de la polpa. Si no disposeu d’una batedora prou potent per trencar la llavor sencera, es pot trossejar amb un ganivet o ratllar abans d’afegir a la batedora.

Per a la massa d’aquest pastís, he fet servir pastanagues liles: tots els aliments liles contenen un tipus d’antioxidants molt potents, amb propietats antienvelliment. Si no trobeu pastanagues liles, podeu fer servir les de color taronja, i fins i tot podeu fer una altra versió d’aquest pastís amb remolatxa vermella. La pastanaga lila és molt poc dolça, així que, si no esteu acostumats a la rebosteria sense sucres afegits, us pot interessar més començar amb un pastís de remolatxa o de pastanaga de color taronja, més dolça.

També hi he posat baies de goji perquè són molt completes nutricionalment i molt antioxidants, però si us costa trobar-les es poden substituir per panses sultanes o panses de Màlaga, molt energètiques i nutritives també, i molt més dolces que les baies de goji.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat