“Tenia amenorrea injustificada i em sentia esgotada. Feia tres anys i mig que havia tingut la meva primera filla. I aquests tres primers anys havien estat molt intensos per a mi. Havia estat tres anys atenent, fent lactància i despertant-me com a mínim dues o tres vegades cada nit. Tot això combinat amb la feina d’autònoma, la vida de parella…
Durant aquest temps, havia oblidat una cosa molt important, que era atendre’m a mi, i això m’havia portat a l’esgotament. Eren les dues de la tarda i no tenia ganes de fer res; només volia ficar-me al llit i dormir fins a l’endemà. Però seguia amb la rutina de la vida, veient que no feia res extraordinari i sense entendre per què no arribava a tot.
Per tot plegat vaig anar a la consulta d’en Marcello, qui va entendre de seguida que estava esgotada i que necessitava cuidar-me. Em va revisar la dieta, em va recomanar alguns complements proteínics per donar-me energia i carregar piles, suplements per combatre l’estrès i la fatiga, i algun aliment terapèutic clau per ajudar-me a recuperar i tenir un son reparador.
Les recomanacions d’en Marcello em van anar molt bé. De seguida em vaig notar molt més vital i enèrgica. Em despertava molt descansada, amb la sensació d’haver dormit profundament i d’haver-me pogut recuperar del dia anterior.
Amb totes aquestes atencions, més la visita amb la ginecòloga, al cap de tres mesos vaig aconseguir recuperar la menstruació.”
Núria H., pacient del Marcello
Us identifiqueu amb el testimoni de la Núria? Com passa sovint, l’insomni no és mai la raó principal de consulta, però resulta evident que dormir bé té un pes determinant en la salut. A vegades, millorem el son i totes les peces que componen el trencaclosques de la nostra salut es posen a lloc.
Com més curt sigui el son, més curta serà la vida
El son ha estat durant molt de temps un gran misteri. Sabem que és important per a la salut i, des de ben aviat, és fonamental per a un desenvolupament físic i neurològic correcte.
Sabem també que, si no dormim, ens sentim nerviosos, malhumorats i sense energia, però no s’acaba aquí!
Tots els sistemes fisiològics del cos se sotmeten a una revisió general durant el son. Si no dormim, perdem aquesta revisió mèdica nocturna constant que fa el cos per reparar teixits, eliminar toxines i lluitar contra infeccions.
Un descans de qualitat ens evita posar-nos malalts, i afavoreix que el sistema immunitari treballi de manera eficient.
Què passa amb el cos si no dormim?
Quan Puccini va escriure l’òpera Turandot i la seva famosa “Nessun dorma” (No dormir), no va imaginar mai que la seva ària de més èxit es tornaria una profecia per a la societat actual, cada vegada més insomne.
El cos i la ment no poden funcionar bé si no dormim prou. De fet, molts dels problemes de salut que tenim estan vinculats de manera significativa amb la falta de son.
Si dormim menys, ens costa més entrar en la fase REM (Rapid Eye Movement, en anglès), el cicle en el qual somiem. S’ha comprovat que interferir en la fase REM és molt nociu, ja que és crucial per a la creativitat i essencial per a la salut mental.
Les alteracions del son tenen una correlació molt estreta amb moltes malalties i augmenten el risc de càncer, d’infeccions i de mort. El càncer, les malalties cardiovasculars, l’obesitat, les malalties degeneratives com l’Alzheimer, la diabetis, la depressió, l’ansietat i fins i tot el suïcidi poden tenir relació amb un problema d’insomni crònic.
Per què cada vegada dormim menys
Ja Aristòtil, en el seu tractat De somno et vigilia, cap al 350 a. C., explicava el valor del son per a l’ésser humà.
Ningú ha sabut explicar ben bé com hem arribat a la situació actual, en la qual, en els últims cent anys, la gent cada vegada dorm menys, però les causes principals són el ritme de vida i la falta de llum natural.
1-Ritme de vida
Ens llevem quan encara és fosc, sortim de casa molt aviat al matí, treballem en oficines amb il·luminació artificial i tornem a casa quan ja és de nit. Preparem un sopar ràpid, contestem els últims correus, immersos encara en la tensió de la feina i, després, al llit.
El temps passa i sacrifiquem les hores de son per poder fer totes les tasques que ens hem proposat durant el dia. La realitat és que molts de nosaltres cada vegada dormim menys i, encara que sabem que quedar-nos desperts fins tard és dolent, ho continuem fent.
2-La falta de llum natural
Ens passem el dia sota la llum artificial i a la tarda, quan es fa fosc, ens il·luminem amb llums blanques que envien al cervell la informació que encara és de dia.
I tot ha empitjorat amb l’arribada de les pantalles de tauletes, mòbils i ordinadors, que projecten una llum blava que bloqueja la melatonina, l’hormona del son.
Quant de son necessitem?
La majoria de nosaltres necessita unes set o vuit hores de son de bona qualitat cada nit per funcionar correctament, però hi ha gent que en necessita més i d’altres, menys. El que importa és esbrinar quantes hores de son necessitem i satisfer-les.
Si ens llevem amb cansament i ens passem el dia volent dormir, és probable que no dormim prou.
Si el descans és bo, tot són avantatges perquè:
- Augmenta la immunitat.
- Permet baixar de pes.
- Millora l’humor.
- Prevé problemes metabòlics i el risc de desenvolupar diabetis.
- Augmenta el desig sexual.
- Protegeix de les malalties del cor.
Si et costa adormir-te, et despertes a mitja nit o et lleves amb cansament, hi ha hàbits del son, aliments i trucs mentals que t’ajudaran a dormir millor durant tota la nit i a llevar-te amb tota l’energia, i podràs gaudir dels avantatges que t’acabem de mencionar.
L’excés d’activitat mental (l’estrès) és un dels motius més freqüents en el trastorn d’insomni, que, alhora, es relaciona amb la salut digestiva. Però els aliments que ingerim, la higiene cronobiològica, els horaris de les ingestes i l’entorn físic i emocional són clau per evitar l’insomni.
En el programa ‘Apaga’t, insomni’ t’acompanyem per millorar el descans des de quatre pilars: alimentació, complementació, salut digestiva i reducció d’estrès.
Pot ser que portis intentant molt de temps descansar bé i no ho aconsegueixes. Posarem solució junts!
Descobreix com! |