El Podcast de la NĂşria Coll

EPISODI 126 |

11 nov. 2023

Estratègies per a una tiroide sana

amb Antonio Valenzuela

Avui parlem de la tiroide i de les estratègies que podem seguir per tenir una tiroide saludable. I ho fem amb Antonio Valenzuela.

L’Antonio és psiconeuroimmunòleg, fisioterapeuta i expert en teràpia ortomolecular. A més, col·labora com a divulgador científic, és docent en diferents formacions i, per si no n’hi hagués prou, és orador habitual en conferències públiques i esdeveniments. L’Antonio té un llibre meravellós, Hijos de la adversidad, i està a punt de publicar-ne un altre, “Activa els teus mitocondris: El secret per a una vida més longeva”.

En l’episodi complet del pòdcast amb Antonio Valenzuela aprofundim molt més en el tema. Parlem també de:

 • La millor alimentaciĂł per a l’hipotiroĂŻdisme
 • Aliments controvertits com el gluten, les crucĂ­feres o la sal iodada
 • El dilema de les nous del Brasil
 • Què passa si tenim els anticossos de la tiroide elevats?
 • Els millors complements per a la tiroide, i parlem del que l’Antonio considera clau en cas d’hipotiroĂŻdisme
 • Quins hĂ bits de vida haurĂ­em de tenir quan hi ha problemes de tiroide
 • La relaciĂł entre l’hipotiroĂŻdisme i el ferro

GUIA DEL VĂŤDEO

00:00 – Presentació

01:35 – La tiroide i l’energia

08:58 – Factors que inhibeixen la funció de la tiroide

13:13 – Efecte del fluor a la tiroide

15:32 – Comiat

Tiroide i energia

Si una cèl·lula rep energia o pot produir la que necessita, és molt difícil que es posi malalta. La part de la cèl·lula que produeix l’energia és com una minicentral nuclear i es coneix com a mitocondri. Quan falla, el cos ha de continuar produint energia, però no ho fa al mitocondri, cosa que genera molta toxicitat i fa que la salut se’n pugui ressentir.

Com s’anomena una cèl·lula sense mitocondris? Cèl·lula cancerosa.

Una de les dianes del càncer és recuperar la salut mitocondrial. Si podem revertir la manera com les cèl·lules canceroses produeixen energia i aconseguir que tornin a fer servir els mitocondris automàticament, ja no són canceroses.

I què tenen a veure els mitocondris amb la tiroide?

La glàndula tiroide, a través de les hormones que genera, anomenades tiroidals, és un gran activador de la funció mitocondrial. Si no funciona com cal, la cèl·lula no activa els mitocondris i, en canvi, recorre al metabolisme anaeròbic, citoplasmàtic, que genera molts problemes de salut.

Factors que inhibeixen la funciĂł tiroidal

Hi ha molts factors que inhibeixen la funciĂł tiroidal:

 • InflamaciĂł crònica
 • estrès crònic
 • falta de son
 • dieta deficient en nutrients
 • disruptors de la tiroide

Fem cinc cèntims de dos d’aquests factors:

Dieta deficient en nutrients

Parlem especialment de iode i tirosina (un aminoàcid present en aliments del mar, tofu, proteïnes vegetals…). Si ens falten aquests dos nutrients, no podrem produir hormones tiroidals de manera eficient.

Un altre nutrient clau Ă©s el seleni. El seleni ajuda a regular el sistema immunitari i a reduir la cĂ rrega oxidativa que es genera quan es fabrica hormona tiroidal. En trobem al peix i en les famoses nous del Brasil.

Els disruptors tiroidals

El fluor i el clor s’assemblen força al iode i són grans disruptors tiroidals.

El fluor competeix amb el iode i impedeix que es formi hormona tiroidal

Per això és important deixar de fer servir pasta de dents fluorada, sobretot en cas d’hipotiroïdisme, i triar-ne una de qualitat que no sigui fluorada, com per exemple aquesta.

El fluor és un gran tòxic per a la tiroide, però també hem de tenir en compte l’aigua. L’aigua de l’aixeta porta molt de clor i fluor, de manera que, cada vegada que un pacient amb hipotiroïdisme beu aigua de l’aixeta, la seva tiroide rep. Per això també seria interessant instal·lar un filtre a l’aixeta de casa.

✅ Si vols escoltar el podcast íntegre i tenir accés a la seva transcripció i tots els estudis referenciats de les converses més privades i completes amb els millors professionals del món de la salut integrativa, subscriu-te 👉 https://comosoy.es/ (en català https://comets.cat/ )

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat Ă©s exclusiva pels socis de la Comunitat