El Podcast de la Núria Coll

EPISODI 118 |

16 set. 2023

Com millorar la fertilitat masculina

amb Joaquim Lamora

Avui parlem amb Joaquim Lamora, fisioterapeuta i psiconeuroimmunòleg especialitzat en el dolor crònic.

?En aquest episodi parlarem sobre la fertilitat masculina. Parlarem especialment de les causes que poden provocar una fertilitat baixa (com el varicocele) i ens centrarem específicament en tot el que podem fer per millorar-la.

En l’episodi complet, aprofundirem una mica més en el tema i parlarem també d’altres temes molt interessants com:

  • Com poden afectar els medicaments a la fertilitat
  • Com millorar la fertilitat masculina en 3 mesos gràcies a diferents hàbits que podem aplicar
  • Quina mena d’alimentació és la més indicada per millorar la fertilitat
  • Quins complements són imprescindibles

I altres consells per millorar la fertilitat masculina ?

✅ Si vols escoltar el podcast íntegre i tenir accés a la seva transcripció i tots els estudis referenciats de les converses més privades i completes amb els millors professionals del món de la salut integrativa, subscriu-te ? ComoEts.cat

+5.000 persones milloren els hàbits de vida dia a dia

UNEIX-TE A LA TRIBU

Pòdcast privat

Amb els millors professionals

Consells pràctics

Per prevenir i tractar cada tema

Hàbits amb ciència

Perquè incorporem, en Tribu, de manera fàcil

No estàs sola

Comparteix la teva experiència al grup de Telegram

La fertilitat masculina

En els últims anys, ha baixat la concentració i motilitat dels espermatozoides i el percentatge d’espermatozoides morfològicament normals. És a dir, en general la qualitat de l’esperma s’ha reduït molt.

El paper dels hàbits de vida és innegable. La bona notícia és que:

“Els paràmetres seminals poden canviar significativament en 3 mesos”.

Cal dir que, quan parlem de qualitat de l’esperma, no parlem del nombre d’espermes i prou, sinó també de la morfologia, mobilitat, vitalitat… Tots aquests aspectes ens n’indiquen l’estat.

D’altra banda, també tenim la qualitat del líquid seminal. Conté moltíssimes substàncies que l’ajudaran a complir l’objectiu que té: entrar dins l’aparell reproductor femení i que el sistema immunitari no l’ataqui.

El que passa és que l’esperma és una cèl·lula haploide (només té una cadena de cromosomes), mentre que la resta de cèl·lules són diploides. El procediment de l’espermatogènesi es basa a convertir una cèl·lula diploide (dues cadenes de cromosomes) en haploide. Ara bé, quan només hi ha una cadena de cromosomes, el sistema immunitari l’interpreta com un agent estrany i el vol atacar. Perquè això no passi, hi ha d’haver una sèrie de citocines inflamatòries i altres substàncies que ajudin a fer que el sistema immunitari de la dona no ataqui l’esperma perquè pugui arribar a l’ovòcit. Per això és imprescindible que l’home tingui una bona qualitat tant d’esperma com de líquid seminal, i uns hàbits de vida saludables ajudaran a fer pujar la probabilitat d’embaràs.

Hi ha moltes causes relacionades amb la fertilitat, però una de les més comunes és el varicocele.

El varicocele

La causa corregible més comuna de fertilitat baixa és el varicocele. Tot i que és important assenyalar que no tot home que tingui varicocele tindrà problemes de fertilitat.

El varicocele és una inflamació de la vena testicular. Aquesta inflamació pot afectar la producció d’esperma per diferents mecanismes d’acció:

  •       Augment de la temperatura testicular: els testicles estan 2 graus per sota de la temperatura corporal. A l’estiu s’allunya més perquè es distancia més de la temperatura corporal, mentre que a l’hivern s’acosta més per mantenir aquests dos graus.
  •       Dèficit d’aportació d’oxigen: a causa de la contrapressió venosa, excedeix la pressió de l’entrada arterial i això limita el flux i l’oxigenació.
  •       Estrès oxidatiu: és quan hi ha més radicals lliures que antioxidants, i hi hauria d’haver un equilibri entre tots dos perquè tot funcioni bé. L’estrès oxidatiu treu el cap en un 40-80% dels problemes de fertilitat.

El tractament generalment és una intervenció quirúrgica i després es poden donar antioxidants i valorar els nivells de seleni, vitamina E… que ajudaran a millorar la qualitat espermàtica.

Quin paper té l’exercici físic a la fertilitat?

L’exercici físic té molta relació amb la qualitat espermàtica. D’una banda, ajuda a rebaixar els nivells de greix. Això és important perquè l’enzim aromatasa converteix la testosterona en estrògens i, com més greix al cos (l’aromatasa la trobem especialment en les cèl·lules de greix), més probabilitat hi ha que la testosterona es converteixi en estrògens. I encara que són necessaris, si n’hi ha més del compte pot ser perjudicial.

A més, l’exercici físic ajuda a guanyar massa muscular i els músculs són òrgans que produeixen citocines, missatgers que ajuden el sistema immunitari a funcionar com toca.

També ens ajuda a mantenir uns nivells òptims de dopamina, molt importants per al desig sexual.

Ara bé, s’ha de tenir en compte que l’exercici físic és molt bo sempre que es faci amb moderació i es descansi quan cal, ja que

L’excés d’exercici físic pot influir negativament en la formació de l’esperma.”

Seria ideal entrenar uns 4 dies a la setmana i combinar exercici aeròbic i anaeròbic. Fer HIIT ens ajuda a tenir més testosterona. Per tant, és molt recomanable fer-ne també quan entrenem.

Teràpia de llum infraroja

Aquesta teràpia es feia servir anys enrere perquè es va veure que millorava la qualitat espermàtica, ja que pot ajudar a optimitzar els nivells d’ATP per part dels mitocondris. La teràpia consisteix a aplicar la llum vermella a uns 15-20 cm del testicle durant uns minuts determinats uns 3 dies a la setmana.

Si us voleu visitar amb el Joaquim Lamora, no dubteu a contactar-hi a través d’Instagram a @joaquimlamora

 

+5.000 persones milloren els hàbits de vida dia a dia

UNEIX-TE A LA TRIBU

Pòdcast privat

Amb els millors professionals

Consells pràctics

Per prevenir i tractar cada tema

Hàbits amb ciència

Perquè incorporem, en Tribu, de manera fàcil

No estàs sola

Comparteix la teva experiència al grup de Telegram

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat