Avui, al pòdcast, parlem d’embaràs. Parlem, entre molts altres temes, de com hem de preparar el cos quan busquem un embaràs, de l’impacte de la disbiosi intestinal, dels embarassos d’alt risc i de la tan temuda diabetis gestacional.
Ho fem amb Laia Vidal, ginecòloga i obstetra, especialista en patologia materna i fertilitat funcional.
A l’episodi complet del podcast aprofundim molt més sobre el tema. Parlem de:
- Quina alternativa hi ha a l’amniocentesi i quan s’hauria de fer
- Quina és la relació entre disbiosi i els parts prematurs
- Per què són tan importants els 6 mesos després del part
- Quina suplementació és la més adequada per tenir un embaràs saludable
✅ Si vols escoltar el pòdcast íntegre i tenir accés a la transcripció i tots els estudis referenciats de les converses més privades i completes amb els millors professionals del món de la salut integrativa, subscriu-te a ?https://comets.cat/ (en castellà a: https://comosoy.es/)
Pòdcast privat
Amb els millors professionals
Consells pràctics
Per prevenir i tractar cada tema
Hàbits amb ciència
Perquè incorporem, en Tribu, de manera fàcil
No estàs sola
Comparteix la teva experiència al grup de Telegram
GUÍA DEL VÍDEO
03:13 – Què cal mirar en la primera visita si volem un embaràs
04:45 – Valors analítics que s’han d’avaluar
06:25 – Quan cal anar al ginecòleg si volem un embaràs
08:50 – El que no se sap del folat actiu
11:52 – Alimentació: toxoplasmosi y listeriosi
Primera visita quan es busca un embaràs
Per preparar un embaràs, abans de l’etapa de cerca, és important analitzar la salut dels dos membres de la parella en la mateixa profunditat per tenir prou temps per actuar en els valors que puguin estar alterats, amb l’objectiu de millorar el pronòstic d’aconseguir l’embaràs i permetre que es desenvolupi correctament.
Normalment, a la consulta s’hi va tard, generalment amb el test d’embaràs positiu o quan ja fa més d’un any que es busca i amb molta frustració acumulada.
En una primera visita preconcepció, caldria fer:
- Analitzar el context biopsicosocial. Analitzar si es descansa prou, si es fa exercici, quina relació hi ha amb l’estrès, avaluar com és la nutrició, si hi ha exposició o consum de tòxics…
- Analitzar els antecedents familiars, cirurgies i història clínica.
- Buscar símptomes guia que extraiem de la salut bucal, la salut digestiva, el cicle menstrual…
- Pel que fa a proves complementàries, es faria una ecografia transvaginal a la dona, per avaluar l’úter, els ovaris i la reserva ovàrica.
- Pel que fa a analítiques, caldria avaluar valors claus com:
- El perfil tiroidal complet —incloent els anticossos—, que moltes dones tenen alterat.
- Pel que fa a les hormones, avaluar la prolactina, el cortisol i la DHEA sulfatada i les més habituals (LH, FSH, estrogen i progesterona).
Si s’ha fet una bona preparació de l’embaràs, la visita de les 8 setmanes està indicada, ja que el període d’avortament natural s’ha superat i la majoria de pèrdues d’aquesta etapa són per motius genètics.
Per què és massa tard anar al ginecòleg amb el test d’embaràs fet?
És tard per a algunes coses, no pas per a totes. Per exemple, per a la complementació d’àcid fòlic.
La importància del folat actiu
L’àcid fòlic actua just en el moment de la implantació i les primeres setmanes, de la 5 a la 8. En aquesta etapa és quan es crea el tub neuronal i estructures molt importants que necessiten molt d’àcid fòlic per generar l’ADN de les cèl·lules que s’han de produir. Si no hi ha prou aminoàcids en aquest moment, poden aparèixer malformacions i tenir més risc d’avortament.
Si ens arriben amb el test d’embaràs positiu a la mà i no han pres mai àcid fòlic, tenim un problema, ja que un percentatge dels avortaments espontanis del primer trimestre es podria prevenir prenent àcid fòlic actiu abans de la concepció.
La toxoplasmosi, la listeriosi… què fem amb això?
Les recomanacions són les següents:
- No menjar embotit cru o poc curat si no ha estat cuinat o congelat a -20 °C durant 48 h, ja que així s’elimina el Toxoplasma. Avui en dia, durant el primer trimestre ja no es mira la toxoplasmosi en general.
- No prendre llet crua, ni derivats com el formatge, i que no estiguin pasteuritzats o fets amb llet pasteuritzada. Quan es cuina o pasteuritza la llet, s’elimina la Listeria. En aquest cas, les temperatures a les quals arriben els congeladors de casa no la maten, i per tant no serveix de res congelar els aliments.
- Rentar bé les verdures; s’hi poden posar un parell de gotes de lleixiu compatible amb l’alimentació.
- Rentar-se bé les mans.