El Podcast de la Núria Coll

EPISODI 125 |

04 nov. 2023

La salut comença pels peus

amb Rubens García

El peu és una estructura complexa d’ossos, músculs, lligaments i moltes terminacions nervioses que es combinen a la perfecció per construir una de les parts més sofisticades del cos: la base. I com en tot, si falla la base, falla la resta. Influeix el calçat que portem en la manera com gestionem l’estrès? Com hauria de ser un peu funcional? Quina mena de calçat hauríem de portar?

De tot això i molt més, en parlarem en l’episodi d’avui amb Rubens García, especialista en kinesiologia i rehabilitació a través de la neurobiomecànica.

A l’episodi complet del podcast amb Rubens García aprofundim molt més sobre el tema.
  • La relació dels peus amb la resta del cos
  • Com ha de ser un peu ideal
  • Per què el repte més gran és desaprendre
  • La relació de la petjada amb l’estrès o el bruxisme
  • La importància del dit gros
  • Quin calçat hauríem de fer servir. Rubens ens llista les millors marques per fer el canvi, amb models tant del dia a dia com per fer esport.
✅ Si vols escoltar el pòdcast íntegre i tenir accés a la transcripció i tots els estudis referenciats de les converses més privades i completes amb els millors professionals del món de la salut integrativa, subscriu-te a ?https://comets.cat/ (en castellà a: https://comosoy.es/)

+5.000 persones milloren els hàbits de vida dia a dia

UNEIX-TE A LA TRIBU

Pòdcast privat

Amb els millors professionals

Consells pràctics

Per prevenir i tractar cada tema

Hàbits amb ciència

Perquè incorporem, en Tribu, de manera fàcil

No estàs sola

Comparteix la teva experiència al grup de Telegram

GUIA DE L’EPISODI

00:00 – Presentació

08:22 – La importància dels peus

09:53 – La rigidesa i la isquèmia

13:03 – Mètode progressiu

14:16 – Grounding i reflexologia

16:00 – Com han de ser els peus


La importància dels peus

Els peus són una part del cos que ens fa vergonya ensenyar i que no solem veure, i per tant no els donem la importància ni l’atenció que es mereixen.

El cervell coneix el que veu i fa servir cada dia. Massa sovint només ens veiem els peus quan ens dutxem o som a la platja i, per això, els cuidem poc.

L’ésser humà es mou per bipedestació; el primer i únic contacte que tenim amb el terra i contra la força de la gravetat són els peus.

Són una de les principals fonts d’informació de l’entorn que ens envolta. Els peus comuniquen al cervell si el terreny pel qual ens movem és llis, rugós, fred, calent, mullat, sec, si puja o baixa… A partir de tota aquesta informació, el cervell pren decisions i ens proveeix d’un moviment eficient.

El problema del calçat

Per culpa del calçat convencional, limitem les sensacions que ens transmeten els peus; el cos rep els senyals distorsionats, es confon i genera rigidesa per guanyar seguretat.

La rigidesa és la resposta del cos a la mala interpretació del que passa al nostre voltant.

En aquests casos, no permet rangs de moviment fluid i en expansió per tal de guanyar seguretat; segons els paràmetres del cervell, l’objectiu que té és “mantenir-nos fora de perill”.

La relació de la visió amb la pèrdua de moviment

Els ulls són el receptor més potent i eficient del cos, és on se sustenta el cervell per moure’s. Si la visió falla, hi ha menys capacitat de moviment i, si ens movem menys, tenim menys capacitat de generar musculatura, i ens acabem movent menys… És peix que es mossega la cua i que ens porta cap a la pèrdua de moviment.

Amb els peus passa el mateix: com menys sentim amb els peus i menys força tenen per moure’s i desplaçar-se, menys musculatura es genera, més osteoporosi, més risc de caigudes, més lesions…

A més, la rigidesa provoca isquèmia, que disminueix l’aportació sanguínia en unes parts del cos; i també fa que en d’altres la musculatura se sobrecarregui per compensar aquesta rigidesa i apareguin una sèrie de malalties inflamatòries musculars (“itis”) o de sobrecàrrega muscular (“isis”).

Activació progressiva de la musculatura del peu

Posem un exemple. Quan es genera estrès físic en forma d’exercici, el cos respon generant més fibres musculars per estar preparat per si es torna a exposar al mateix estrès físic.

El peu fa el mateix. El peu necessita un temps d’exposició per estar preparat per trepitjar el terreny descalç. És un error descalçar-se i exposar-lo sense abans haver-nos preparat de manera progressiva.

La importància del grounding

El grounding és estar present, reconèixer i permetre’ns reconèixer les textures del terreny amb els peus. A part, les pedretes que ens trobem pressionen punts de reflexologia que activen el cos. Això s’aconsegueix anant descalç o amb el calçat barefoot, que ens ofereix una mínima protecció.

Quan un peu està exposat a la naturalesa, no hi ha friccions, no hi ha durícies… Els peus són amples, estan musculats, tenen tensió i estructura, hi ha venes, artèries i vasos, entre d’altres. Un peu amb una forma tancada no és per culpa de la genètica, és per culpa dels mals hàbits. Les durícies surten quan “encotillem” el peu en una sabata i, quan apliquem la pressió del pes, s’expandeix i fricciona amb el calçat.

Cada mil·límetre que guanyem ofereix més estabilitat i base per moure’ns de manera eficient.

Cal buscar un peu ample: cada mil·límetre que guanyem ofereix més estabilitat i base per moure’ns de manera eficient.

 

✅ Si vols escoltar el podcast íntegre i tenir accés a la seva transcripció i tots els estudis referenciats de les converses més privades i completes amb els millors professionals del món de la salut integrativa, subscriu-te ? https://comosoy.es/ (en català https://comets.cat/ )

+5.000 persones milloren els hàbits de vida dia a dia

UNEIX-TE A LA TRIBU

Pòdcast privat

Amb els millors professionals

Consells pràctics

Per prevenir i tractar cada tema

Hàbits amb ciència

Perquè incorporem, en Tribu, de manera fàcil

No estàs sola

Comparteix la teva experiència al grup de Telegram

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat