organic skincare cream cosmetic product lime blossom chamomile fresh flowers, canvas background ** Note: Shallow depth of field

Si plasmem aquesta filosofia de respecte en els cosmètics podem trobar els que només estan basats en ingredients minerals i vegetals, que són una alternativa que satisfà les expectatives ètiques de molts consumidors. Els minerals i vegetals tenen propietats més que suficients per cuidar la pell sense haver de triar entre la vida animal o el benestar. Es tracta d’aconseguir la bellesa de forma respectuosa a través del que es coneix com a veggy cosmètica.

La informació és la millor opció per saber triar amb encert i defensar la nostra consciència

Els seguidors del moviment vegà consideren que cercar una cosmètica saludable i conscienciada amb el medi ambient i donar-hi suport pot fer del món un lloc diferent. Per seguretat, salut i principis és important estar informat del contingut dels productes que consumim. La informació és la millor opció per saber triar amb encert i defensar la nostra consciència.

conill

Assajos amb animals

La normativa europea estableix l’eliminació gradual dels assajos amb animals en matèria de cosmètics, però, malgrat això moltes empreses han participat en proves fins fa poc i poden seguir fent-ho fora del marc normatiu de la UE. En els últims temps la indústria cosmètica a escala general s’ha allunyat de manera considerable de fer testos en animals, com a mesura per corregir la mala imatge que això dóna.

Milers d’animals a tot el món continuen sent sotmesos a patiments cruels, dolors i mort agonitzant per tal d’assajar els nous productes del sector cosmètic

Però la trista realitat és que, avui dia, milers d’animals a tot el món continuen sent sotmesos a patiments cruels, dolors i mort agonitzant per tal d’assajar els nous productes del sector cosmètic. Assajos de toxicitat, sensibilització cutània i irritació ocular són algunes de les proves a les que són sotmesos animals indefensos. Són obligats a la ingesta forçosa de sabons, cremes, dentifricis i a la inhalació de laques i aerosols. El test de Draize consisteix a introduir-los als ulls grans quantitats de xampú, màscara de pestanyes, maquillatge i altres cosmètics fins a provocar-los una ceguesa total. Per evitar tots aquests processos cruels i evitables és lògic i necessari apostar per una cosmètica vegana.

Com podem fer-ho? Busquem el famós Leaping Bunny, o “conillet sense crueltat”, que apareix cada cop en més envasos i que ens indica que ni el producte ni els ingredients que conté estan testats en animals. Per assegurar-nos que el producte sigui vegà el millor és cercar el segell de certificació europeu V-Label, que garanteix que el producte compleix uns criteris fiables. El procediment de certificació de la Unió Vegetariana Espanyola estableix quatre categories: vegà (productes 100% vegetals), lactovegetarià (contenen productes lactis), ovovegetarià (contenen ou) i ovolactovegetarià (contenen ou i lactis). Abans que un producte obtingui aquestes certificacions és sotmès a les auditories pertinents.

És evident que hem de reflexionar sobre l’ús de cosmètics testats en animals, i per fer-ho el millor és saber com s’obtenen alguns dels actius més utilitzats en cosmètica. El color vermell, colorant molt comú en colorets i pintallavis, és un àcid que algunes cotxinilles produeixen per repel·lir els depredadors. S’obté assecant les femelles gràvides al sol, després d’arrencar-los per fricció les escates ceroses blanques que les protegeixen dels rajos solars o a través de bullir en amoníac o carbonat de sodi els seus cossos triturats, que posteriorment són filtrats per afegir alumini a la solució. Un cruel procediment que pot evitar-se.

La famosa queratina és una proteïna que es troba en mamífers i que prové de les ungles, el pèl i les banyes dels animals. L’esqualè, un producte que es fabrica a partir de l’oli del fetge d’un tipus de tauró, pot trobar-se en cosmètics, i és especialment usat en els perfums de gamma alta per fixar la fragància a la pell, acció que podria dur-se a terme amb l’ús d’olis vegetals sense necessitat de recórrer als animals. Els esmalts d’ungles, labials i cremes corporals amb brillantor s’aconsegueixen, sovint, gràcies a la guanina, substància extreta de les escates dels peixos posades en remull en alcohol, amb l’objectiu de crear una essència nacrada que s’agrega a diversos productes.

I sabent tot això, visca la cosmètica vegana!

Maripi Gadet

Especialista en Cosmètica Natural