Té un poder edulcorant tres-centes vegades superior al del sucre, té moltes propietats medicinals i es pot cultivar a casa. En aquest article, t’ho expliquem tot sobre l’estèvia: on es pot trobar, per a què és beneficiosa, què aporta, com es cuina i molt més! No us ho perdeu! SteviaTé un poder edulcorant tres-centes vegades superior al sucre, se li atribueixen moltes propietats medicinals i, des del 2011, ja es comercialitza en molts països de la Unió Europea. Ens referim a l’Stevia rebaudiana, una planta originària de l’Amèrica del Sud que va arribar a la península al segle XVI i va ser estudiada pel metge i botànic valencià Pere Jaume Esteve, de qui pren el nom. Segons explica Claudi Mans, professor d’enginyeria química de la Universitat de Barcelona (UB), “amb un procés d’extracció amb l’aigua, purificació de l’extracte i posterior recristal·lització, s’extreuen els glucòsids d’esteviol, com ara el rebaudiòsid A, amb una puresa del 95% o més”.

Després de llargs estudis sobre si és tòxica, finalment “el novembre del 2011, la Unió Europea va acceptar els glucòsids d’esteviol com a additius edulcorants amb el número E-960” fet que ha generat que, només durant el 2012, apareguessin al mercat europeu vuitanta edulcorants amb estèvia, cinquanta productes de xocolata, quaranta-cinc refrescos i vint-i-cint productes làctics. Què porten aquests productes exactament?

De sortida al supermercat

Per tal de comprovar-ho, dissabte a la tarda fem una sortida al supermercat. Ens aturem al departament de sucres i comprovem que, al costat del sucre refinat, hi ha molts productes elaborats amb estèvia en formats diferents –líquida, en gota a gota, càpsules o sobres individuals. La majoria de marques destaquen que endolceix sense aportar calories, fet que, atrau la curiositat de molts compradors que encara no n’han sentit a parlar.

A l’etiqueta d’un d’aquests productes –“Estèvia en càpsules de la marca Natreen”– s’informa el consumidor dels components: lactosa, edulcorant (glucòsids d’esteviol), agent de càrrega (carboximetilcel·lulosa sòdica reticulada), L-Leucina, edulcorant (sucralosa): “Com que l’estèvia té un poder edulcorant tan fort, les marques l’han de barrejar amb altres substàncies per poder-li donar forma i presentar-la en càpsules o en sobres”, apunta el professor Mans.

Estèvia versus estèvia

Miquel Guerrero és gerent d’Ecoreciclat (www.ecoreciclat.info) i des del 2009 és importador i distribuïdor de productes elaborats amb estèvia: “En general es tendeix a afegir més pa que formatge. Ens venen estèvia però cal mirar en detall els ingredients perquè de pura en solen incorporar molt poca”, apunta.

Les fulles de l’estèvia estan compostes principalment per dos sucres o components: el rebaudiòsid A i l’esteviòsid. El primer és el principal responsable de la dolçor mentre que al segon li atribueixen moltes propietats medicinals, tot i tenir un punt més amarg: “Els nostres articles incorporen sempre tots dos sucres i tenen certificació d’agricultura ecològica del Departament d’Agricultura dels USDA. En l’etiquetatge dels productes no només s’informa dels ingredients sinó del percentatge d’estèvia que incorporen”, explica. Ho comprovem amb l’SteviaPure de la marca Be Sweet que porta: estevioglucòsids (amb rebaudiòsid A en un 90%), bicarbonat sòdic, àcid cítric, estearat de magnesi. Sense edulcorants de lactosa o sintètics.

“Els nostres articles tenen proporcions diferents de rebaudiòsid A i de steviòsid segons el que es necessiti. Per als qui no vulguin trobar aquest gust de regalèssia poden triar el nostre “xarop d’estèvia”, per exemple, format pràcticament al 100% per rebaudiòsid A”, explica.

Bona per a tot

Fa catoze anys que Josep Pàmies, agricultor de Balaguer i autor de “La dolça revolució”  va descobrir-ne les propietats una mica per casualitat. Des d’aleshores no només en consumeix cada dia, sinó que en cultiva, la promou i en fa difusió: “És una planta que regula el sucre de la sang, redueix la pressió arterial, regula l’aparell digestiu en general, actua favorablement en moltes persones amb ansietat, redueix el greix en persones obeses, és antioxidant i diürètica”, afirma. “A més també està indicada per a la càries dental ja que té acció antibacteriana. Recentment s’ha comprovat que millora les funcions cognitives i, per tant, és indicada en persones que necessiten millorar la memòria, la concentració i l’aprenentatge”, explica.

Tot i que la comercialització de la planta no està acceptada pels organismes internacionals, en Josep assegura que molts estudis científics –publicats al PubMed Us National Library of Medicine National Institutes of Health– n’avalen les propietats medicinals: “Només cal veure la quantitat de testimonis que ens arriben a la Dolça Revolució i que expliquen com els ha ajudat consumir-ne. A mi mateix m’ha rebaixat la hipertensió”, apunta.

Com consumir-la

Segons en Josep, el més econòmic és tenir una planta a casa i mastegar un parell o tres de fulles al matí i en dejú: “Es poden empassar sense problema. Qui vulgui fer prevenció, amb una fulla, ja en tindrà prou”, explica. També es pot prendre en infusió o bé fent-se a casa l’edulcorant líquid: “Posem a bullir durant 5 minuts 100 grams d’estèvia en 5 litres d’aigua. Ho deixem bullir 5 minuts i després que reposi. Ho colem i ho deixem a foc lent fins que s’evapori l’aigua. El xarop que ens quedarà al final és l’estèvia”, apunta.

Productors catalans

Avui dia consumir productes locals, de proximitat i/o ecològics elaborats amb estèvia és senzill. A Les Eroles(Empordà) elaboren i comercialitzen melmelades amb estèvia des del 2007, quan la Glòria Juanals en va descobrir les propietats: “Elaborem la melmelada amb la fulla seca per tal d’oferir als clients totes les propietats de l’estèvia”, explica. “Sempre fem servir producte local i de temporada i en fem barreges que surten boníssimes. Ara que som a la tardor elaborem la de codony i pera!”, explica.

De les 120 melmelades que produeix Les Eroles, vint són amb estèvia: “També informem de les proporcions de sucre perquè els diabètics ho tinguin en compte”, apunta.

Propers a Les Eroles, a Osona, hi trobem Stevia Osona, una empresa familiar creada fa tres anys per en Ferran Hortal que comercialitza productes elaborats amb estèvia i amb la planta mateix: “Tenim una plantació d’unes sis mil plantes a la comarca d’Osona. Fabriquem xocolata, melmelades, productes de pastisseria, etcètera. Venem en línia, a la nostra botiga de Manlleu i a fires, actes, etcètera”, explica.