Gemma Baulies

Gemma Baulies

Gemma Baulies, Llicenciada en Medicina i Cirurgia, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Metge Especialista en Pediatria, Hospital Sant Joan de Déu, Universitat de Barcelona (UB). Postgrau de Homeopatia, (UB). Màster de Medicina Naturista, (UB). Màster interuniversitari de Plantes Medicinals i Fitoterapia, (UB i UAB) i Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona.

Com hauria de ser l’alimentació d’una mare lactant?

S’ha d’alimentar bé, fer una dieta rica, variada i equilibrada. Això farà que es trobi en condicions òptimes per poder alletar. Cereals integrals, llegums, fruites i verdures de cultiu biològic com també proteïnes animals, tant peix com carn. Que la mare mengi el que li agradi, però de bona qualitat, i eviti tant com pugui els sucres refinats.

Aquesta alimentació incideix en la qualitat de la llet que es produeix?

Sí. La dieta de la mare influeix, per exemple, en la composició d’àcids grassos, tant saturats com insaturats, de la llet materna. Com bé diu la terapeuta Montse Bradford, si la mare abusa dels embotits, farà una llet més rica en àcids grassos saturats.

D’altra banda, hi ha evidències científiques que conclouen que una mare lactant ha de menjar prou aliments rics en àcids grassos essencials, que el cos no pot sintetitzar i que hem d’obtenir per mitjà de la dieta. Són els omega-3 i els omega-6: els omega-6 els trobem en olis vegetals de llavors (blat de moro, soja, gira-sol, etc. ), i els omega-3, en animals marins (peix i marisc) i alguns olis vegetals. La llet materna ja és rica per si sola en àcids grassos insaturats, i una dieta rica i variada aporta aquests nutrients tan necessaris per al desenvolupament neurològic del nadó.

Amb tot, la mare ha de menjar el que li vingui de gust. No és el moment de fer dietes restrictives. És molt important escoltar el cos: si té gana, que mengi; si no en té, que no mengi. No podem donar regles i normes estrictes; cada mare té el seu ritme i s’ha de sentir tranquil·la.

Com podem saber si la nostra llet alimenta el nadó correctament?

La nostra llet és la millor per als nostres fills, és la de la seva espècie. L’organisme està preparat per fabricar la llet que necessita el bebè en cada moment. No cal analitzar-la.

El descans és fonamental en la rutina de la mare lactant? Per què?

La lactància materna pot ser una fase molt dura per a la mare. És important que descansi tant com pugui, que dormi quan el bebè dormi. Hi ha un estudi que va comparar el son de mares lactants i de mares que donaven biberó i es va veure que tots dues dormien les mateixes hores, però que el son de les primeres era més reparador. Quan s’alleta, se segrega oxitocina, una hormona que fa el son sigui més profund. La qualitat de la llet no varia perquè la mare dormi més o menys, però l’estat d’ànim sí.

És veritat que hi ha alguns aliments que fan que la llet tingui “mal gust”?

Hi ha aliments que canvien el gust de la llet; no és ni bo ni dolent. Fa uns anys es va fer un estudi que consistia a donar molt d’all a un grup de mares i es va comprovar que els seus fills mamaven molt més. Els bebès, ja dins de la panxa, estan en contacte amb gustos diferents, i això continua amb la lactància; tot això facilita que el nen, quan sigui més gran, estigui més disposat a acceptar gustos nous.

 

Torna a l’article “La dieta d’una mare lactant. Resolem dubtes!