La dieta sense gluten és clara: elimina estrictament el blat, el sègol, l’ordi i la civada i varietats antigues com l’espelta, el kamut o el blat xeixa, així com tots els aliments processats fets a partir d’aquests cereals, que dins de la nostra cultura són molts i estan molts instaurats; el pa, la pasta, la pizza i la brioixeria, i fins i tot trobem gluten en salses, embotits i molts aliments precuinats.

Perdre pes amb una dieta sense gluten

Davant d’aquesta restricció d’aliments, hi ha dues opcions per afrontar una dieta sense gluten: buscar substituts en els productes processats que trobem als passadissos dels supermercats o buscar alternatives en aliments frescos i, a més, sense gluten.

La dieta sense gluten que engreixa

Si ens centrem a buscar substituts dels aliments que no podem menjar en aliments ultraprocessats (pizza sense gluten, pa sense gluten, galetes sense gluten…),  no només no perdrem pes, sinó que molt probablement en guanyarem.

I és que aquests productes, per tal de simular el gust i la textura “originals”, porten grans quantitats de sal, sucre, greixos i additius que els converteixen en productes molt més calòrics i menys saludables que les opcions amb gluten.

En força estudis, aquest tipus de dieta sense gluten basada en productes processats es correlaciona amb un risc cardiovascular més alt, més probabilitats de desenvolupar diabetis tipus 2 i un risc augmentat d’obesitat.

I sovint, quan deixem de consumir gluten, com que l’organisme està acostumat a ingerir hidrats de carboni, busquem alternatives poc saludables que ens atipin i que sovint són tan addictives com el gluten i que, per tant, ens reconforten d’entrada.

La dieta sense gluten que aprima

Però una dieta sense gluten no ha de passar per força per aquests aliments ultraprocessats “Gluten Free”. Hi ha molts aliments frescos i naturals que no tenen gluten i que, a més, ens poden fer gaudir del menjar. Alimentar-se bé i ser constant comporta també no trobar a faltar el pa, les pizzes o la pasta ni tampoc els dolços plens de sucres. Necessitarem el dolç de tant en tant, però hi ha opcions molt saludables i, sobretot, no necessitarem consumir-ne tan sovint.

Quan descobrim que en una dieta equilibrada hi ha opcions més enllà del blat, se’ns obre un gran ventall d’ingredients, gustos i plats per incorporar al nostre receptari personal. Receptes que potencien el consum d’aliments frescos com fruites, verdures, llegums, carn, peix, ous, fruita seca i llavors. I és que la clau d’una dieta sense gluten passa per aquests quatre puntals:

  1. Eliminar els cereals amb gluten; blat, ordi, sègol, civada, espelta, kamut i blat xeixa i derivats.
  2. No buscar substituts en aliments processats alts en calories buides i rics en sal, sucre i greixos.
  3. Incorporar opcions més denses nutricionalment.
  4. Incrementar el consum d’aliments frescos i de temporada.

Amb una dieta sense gluten basada en aliments i no en productes, amb alternatives saludables al blat, perdrem pes i volum corporal.

És molt habitual que les persones que comencen a menjar sense gluten expliquin que se senten menys inflades amb relativa rapidesa i que han perdut volum de cames i cintura, a part de trobar-se amb més energia i tenir menys problemes de pell, de gestionar més bé les emocions, de tenir menys mals de cap… Cada cos és diferent i respon d’una forma diferent.

I és que deixar el gluten facilita la desinflamació de baix grau que afecta gran part de la població, i afavoreix digestions més eficients amb més absorció de nutrients. Un cop recuperats els intestins, ens saciarem abans i no necessitarem menjar tan sovint; així, reduirem les calories diàries i promourem la pèrdua de pes.

No és difícil deixar el gluten, si se sap com fer-ho

A banda que una dieta sense gluten mal plantejada no fa perdre pes, deixar el gluten de vegades no és fàcil. El gluten genera una addicció tan forta com el sucre, o més! Moltes persones que intenten fer el canvi i optar pel menjar real ho confessen: no poden deixar el pa; no és fàcil resistir-se a un pa calent acabat de sortir del forn o una pizza cruixent.

I com hem dit, el problema del gluten no és només el pa, les pizzes o la pasta; els productes que contenen gluten van molt més enllà dels que tenen blat, ordi o sègol. El gluten es troba “amagat” en molts aliments que d’entrada seria impensable, com ara llegums en conserva, cremes de verdures industrials, algues seques, seitan, embotit o carns precuinades.

A més, també en consumim més habitualment del que som conscients. És molt habitual que el gran gruix de la població mengi gluten i farines refinades en pràcticament tots els àpats; cereals per esmorzar, un entrepà a mig matí, una mica de pasta per dinar, unes galetes per berenar i una torrada per acompanyar el sopar. Gluten en tots els àpats! Quants de nosaltres hem repetit aquest patró durant molts anys o ho seguim fent?

I és que el gluten és pràctic. Si mengem tant de pa, no només ho fem perquè ens agrada, sinó perquè no tenim temps o no volem llevar-nos abans o no tenim idees o no hem sortit de la zona de confort per explorar camins nous i sabors nous. En aquests temps estem massa acostumats a tenir resultats immediats, a un sol clic i qualsevol canvi, encara que demani un esforç molt petit, ens sembla una muntanya i preferim seguir com estem, encara que no estiguem contents amb el nostre cos o ens trobem malament.

Sé que és possible que ja ho hàgiu intentat, però que no us n’hàgiu sortit. O que ni tan sols us atreviu a intentar-ho perquè us sembla massa complicat. Per tot això, hem preparat un curs en forma de repte per ajudar-vos a organitzar una alimentació sana i equilibrada sense gluten.

No estareu sols, tindreu l’acompanyament nutricional de l’equip de dietistes d’Etselquemenges durant 21 dies. Després d’aquest període us serà més fàcil perdre pes i millorareu molts problemes digestius i extradigestius derivats del consum de gluten. Feu clic aquí o al botó de sota per informar-vos de com ho farem.

Vull més informació

Carlota Gurri
Carlota Gurri

Dietista