La fibromiàlgia és una síndrome que té origen en el sistema nerviós caracteritzat per anormalitats en els mecanismes de regulació del dolor en diversos nivells del sistema nerviós central i perifèric.

Se’n desconeix la causa, però hi ha evidència d’una predisposició genètica, anomalia en el sistema de resposta a l’estrès o a l’eix hipotalàmic-hipofisiari, i possibles esdeveniments desencadenants; fins i tot el sistema immunitari pren una rellevància especial.

Els pacients experimenten dolor crònic generalitzat com a símptoma principal i, sovint, tenen símptomes associats com fatiga, son no reparador, disfunció cognitiva (alteracions en la memòria i fluïdesa verbal), trastorn de l’estat d’ànim –la depressió i/o l’ansietat són presents en el 75% dels pacients–, síndrome d’intestí irritable, migranya, dismenorrea, malalties autoimmunes, entre d’altres. La fibromiàlgia està reconeguda com una síndrome de distrès polisimptomàtic, sovint incapacitant.

Com que no hi ha cura, l’objectiu del tractament és millorar els símptomes i optimitzar-ne la funció. L’estratègia ideal és incloure tractament no farmacològic al que ja es pren, en un enfocament multimodal adaptat a cada pacient.

L’exercici físic entre 6 i 24 setmanes va mostrar una millora significativa dels símptomes.

La teràpia cognitiva conductual ajuda a suportar el dolor, ja que millora les conductes relacionades amb el dolor, l’autoeficàcia i el funcionament físic en general, encara que en si mateixa no disminueix el dolor.

Tractament farmacològic

En els medicaments tradicionals per alleujar el dolor s’inclouen els antiinflamatoris no esteroides (AINE), que tenen una toxicitat important, de manera que cal prendre’n en dosis baixes i períodes curts. Alguns antidepressius, anticonvulsius i opioides mostren resultats positius.

El cànnabis és eficaç per tractar la fibromiàlgia?

Si bé hi ha una investigació molt extensa sobre els efectes terapèutics del cànnabis en el dolor crònic, quan es tracta de fibromiàlgia, no hi ha gaire estudis fiables.

En un estudi, 56 pacients amb fibromiàlgia es van dividir en dos grups: 28 consumidors de cànnabis i 28 que no. Els que van consumir cànnabis ho van fer de maneres diferents: via fumar (54%), via oral (46%) i combinada (43%). La quantitat i freqüència de consum van ser diferents entre els pacients. Després de dues hores de prendre’n, les puntuacions van mostrar una reducció estadísticament significativa del dolor i la rigidesa, a més d’un augment de la relaxació, somnolència i sensació de benestar.

Valorant l’evidència científica, la marihuana medicinal pot ser una opció per a les persones amb fibromiàlgia.

En un altre estudi es van obtenir dades de registres de dos hospitals a Israel de 26 pacients amb fibromiàlgia tractats amb cànnabis. Després de començar el tractament, tots els pacients van informar d’una millora en tots els paràmetres, i 13 pacients (50%) van deixar de prendre qualsevol altre medicament per a la fibromiàlgia; el 30% (8 pacients) van experimentar efectes adversos molt lleus.

En un assaig experimental, creuat i aleatoritzat, de quatre vies controlat amb placebo, es van explorar els efectes analgèsics del cànnabis de grau farmacèutic inhalat en 20 pacients. Només els subjectes que van rebre una de les vies (Bediol: amb un contingut alt combinat de tetrahidrocannabinol y cannabidiol) van mostrar una disminució del 30% en les puntuacions de dolor en comparació amb el placebo.

Valorant l’evidència científica, la marihuana medicinal pot ser una opció per a les persones amb fibromiàlgia. Conté compostos que podrien alleujar els símptomes d’aquests pacients. Les substàncies més efectives són el tetrahidrocannabinol (THC) i el cannabidiol (CBD). El THC és similar als químics cannabinoides que hi ha de forma natural en l’organisme; estimula els receptors de cannabinoides en el cervell, cosa que activa el sistema de recompensa i disminueix els nivells de dolor.

El CBD no conté propietats psicoactives, ja que no s’uneix als receptors de cannabinoides del cervell com fa el THC.

A l’Estat espanyol, el cultiu de cànnabis amb fins d’investigació, metges o científics està totalment prohibit tret que es disposi d’una autorització de l’Agència Espanyola del Medicament.

En el període 2018-2019 s’ha autoritzat un total de 4,03 hectàrees a Andalusia, Catalunya i València, per cultivar-ne. El Govern va informar en una resposta parlamentària que aquestes plantacions s’han dedicat tant a investigació com a finalitats medicinals.

Potser som davant d’un enfocament medicinal nou que, acompanyat de polítiques de R+D, poden beneficiar molts pacients.

Seguirem les investigacions de prop.

  1. Fitzcharles MA, Ste-Marie PA, Pereira JX; Canadian Fibromyalgia Guidelines Committee. Fibromyalgia: evolving concepts over the past 2 decades. CMAJ. 2013;185(13):E645–E651. doi:10.1503/cmaj.121414
  2. Ramel J, Bannuru R, Griffith M, et al. Exercise for fibromyalgia pain: a meta-analysis of randomized controlled trials. Curr Rheumatol Rep 2009;5:188–93
  3. Jimena Fiz, Marta Durán, Dolors Capellà, Jordi Carbonell, Magí Farré. Cánnabis Use in Patients with Fibromyalgia: Effect on Symptoms Relief and Health-Related Quality of Life. PLoS One. 2011; 6(4): e18440. Published online 2011 Apr 21. doi: 10.1371/journal.pone.001844
  4. George Habib;Suheil Artul. Medical Cánnabis for the Treatment of Fibromyalgia. JCR: Journal of Clinical Rheumatology. 24(5):255–258, AUG 2018
  5. van de Donk T, Niesters M, Kowal MA, Olofsen E, Dahan A, van Velzen M. An experimental randomized study on the analgesic effects of pharmaceutical-grade cánnabis in chronic pain patients with fibromyalgia. Pain. 2019;160(4):860–869. doi:10.1097/j.pain.0000000000001464

Jo no sabia que la fibromiàlgia em donaria tants problemes

Carmen Díaz

Carmen Díaz ha tingut una vida difícil. Va tenir parelles, però no van ser una bassa d’oli. Es trobava sempre malament, sempre cansada, amb faringitis, còlon irritable, Helicobacterpylori, herpes zòster. Li feien proves i tot sortia bé. Va prendre tot tipus de medicaments (lírica i morfina) fins que li van diagnosticar fibromiàlgia. Buscant la solució –perquè no hi ha un tractament mèdic que curi la fibromialgia–, va descobrir la macrobiòtica i, com diu ella, va tornar a la vida.

? La vols conèixer? Visita www.elclicknatural.es! i subscriu-te al canal d’Ivoox per escoltar la història sencera en podcast i no perdre’t cap capítol! ?

Cecilia Lobato
Cecilia Lobato

Estudiant de nutrició a UAX. Formació Superior Dietètica a OUC. Especialista en nutrició clínia ICNS. Nutrició clínica vegetariana ICNS.

  @nu_triceci   @nu_triceci