carbasso-destacada

Carbassó

Desenvolupament del fetus:

Arribem a la darrera setmana del cinquè mes d’embaràs i el bebè ja ha assolit els 400 grams de pes i els 20 centímetres de llargada. Com explica Heidi Murkoff a Què es pot esperar quan s’està esperant (Ed. Medici), el petit és com una nina però amb els sentits plenament desenvolupats.

Tacte: És capaç d’agafar el cordó umbilical i posar-se el dit a la boca.

Vista: Dins l’úter, tot és molt fosc, però ja percep la llum i la foscor.  Si enfoquéssim la panxa amb una lot, probablement intentaria allunyar-se’n.

Oïda: El petit ho sent gairebé tot: la veu de la mare, la del pare i els germans si viuen a casa, el fluix sanguini de la mare, els moviments intestinals i fins i tot el lladruc d’un gos quan borda, el so d’una sirena o el soroll de la televisió.

Gust: Li encanta tastar tot el que la mare menja. Endavant amb els gustos i sabors nous!

Alimentació de la mare:

Si la setmana passada recordàvem els beneficis de les cireres per a les embarassades, aquesta setmana la dedicarem a un altre producte de temporada ideal per a elles: el carbassó! Com explica l’ambientòloga Montse Reus a “El rebost”, “la major part del carbassó és aigua, però també conté nutrients molt valuosos, com vitamines, antioxidants i minerals”. Entre tots aquests, destaca la vitamina C, la provitamina A (betacarotè) i la vitamina B9 (àcid fòlic), “essencial per a la producció de glòbuls vermells i blancs, la síntesi de material genètic i la formació d’anticossos del sistema immunitari”. L’àcid fòlic és especialment indicat per a les embarassades que es troben en el primer trimestre d’embaràs, perquè ajuda a evitar problemes en el desenvolupament del fetus.

Potassi i magnesi per combatre les rampes

Durant el segon i tercer trimestre,  és molt freqüent que la mare tingui rampes a les cames. Solen passar durant la nit i encara no se sap del cert perquè es produeixen. Algunes teories apunten al pes de l’embaràs, a la compressió dels vasos sanguinis de les cames o a una falta d’ingesta de magnesi i fòsfor.

Sigui com sigui, per combatre-les podem fer el següent:

Menjar carbassó: és un aliment que conté un percentatge molt elevat de potassi, gairebé 600 mg per cada 100 g. El potassi és un mineral imprescindible “per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i l’activitat muscular normal” i, com apunta Montse Reus, “evita les rampes a les extremitats”. Menjar un carbassó a l’hora de sopar, en forma de crema, al vapor o cru, ens ajudarà a evitar-les.

Beure aigua: un mínim de vuit gots al dia.

Superfície freda: posar-se dreta sobre una superfície freda pot resultar útil per controlar un espasme.

Exercici: practicar estiraments a la zona dels bessons abans d’anar a dormir.

Mitges: elevar les cames tan sovint com es pugui, i alterna moments d’estar dreta i asseguda; i portar mitges compressives durant el dia.

Què podem fer quan en tenim una? Per rebaixar-ne els símptomes i el dolor, s’aconsella estirar la cama i flexionar lentament el turmell i els dits del peu en direcció al nas. Si ho repetim diverses vegades abans d’anar a dormir, podríem ajudar a prevenir-les.

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.