Desenvolupament del bebè: El bebè ja pesa uns 700 grams i fa uns 21 centímetres. La mida que fa ha superat les referències de fruites i ja és com una nina, una nina petita i preciosa amb la cara pràcticament formada -amb pestanyes, celles i uns llavis perfilats i diminuts-; curiosament, com explica Heidi Murkoff a Què es pot esperar quan s’està esperant (Ed. Medici), si el veiéssim per un forat veuríem que té el cap recobert de cabells blancs que més endavant adquiriran pigment. Aquesta setmana el nadó s’ha engreixat uns 180 grams, en un 80% pel greix que acumula, però també pel creixement constant dels òrgans, ossos i músculs.
Alimentació de la mare: Som a punt de culminar el segon trimestre d’embaràs i és important ingerir ferro, calci i proteïnes; a més de cereal integral, fruita i verdura biològica. En època de calor és important beure sovint, ja sigui aigua, sucs de fruita, de verdures, cremes o sopes fredes per tal de mantenir una hidratació òptima en tot moment. D’aquí a poques setmanes, coincidint amb l’inici del tercer trimestre, ja no caldrà mineralitzar-nos tant. Segons recomana Montse Bradford a La alimentación de nuestros hijos (Ed. Oceano Ambar), “cal produir una energia lleugera, amb tendència al relax i a l’obertura”, això significa que no cal seguir condimentant els aliments amb la mateixa quantitat de sal com mesos enrere. Podem recórrer a la salsa de soja, la pruna umeboshi o la sal marina, però amb menys quantitat.
Us piquen els mosquits? És normal! Els agradeu!
Teniu la sensació que només us piquen a vosaltres? Que us rasqueu a tothora i a tot arreu? Que no sabeu què fer perquè no us molestin? Si esteu esperant un bebè us heu convertit en un àpat suculent per als mosquits. Molts estudis demostren que entre un home i una dona, els mosquits prefereixen les dones per l’elevada quantitat d’estrògens; i si hi sumem la pujada hormonal de l’embaràs, sempre serà la seva primera opció. Altres factors, com la temperatura corporal, el volum sanguini i el fet que la dona gestant emet més àcid làctic, podrien incidir en les preferències d’aquests insectes. De fet, un estudi publicat l’any 2000 a la revista britànica The Lancet, especialitzada en medicina, demostrava que les dones gestants atrauen el doble els mosquits que les que no ho estan. Els autors ho atribuïen al fet que les embarassades exhalen més diòxid de carboni i, per tant, els mosquits les detecten amb més facilitat.
Com posar-hi remei? Hi ha diferents mètodes, del tot naturals, que podem portar a la pràctica! Ah! I també a través de l’alimentació!:
- Col·locar mosquiteres a portes i finestres.
- Tapar-nos lleugerament cames i braços durant el vespre.
- Ruixar-nos amb te de llimona o oli de citronella (tot i que no perdura gaire en el temps).
- Menjar all cru, ceba i oli de clau; també aliments que continguin vitamina B (ametlles, xampinyons, cigrons, llenties) i aliments que portin zinc (cereals, soja..).
- Prendre unes tres cullerades de llevat de cervesa al dia.
- Col·locar plantes aromàtiques a portes i finestres (espígol, farigola, romaní, alfàbrega…).
- Evitar colònies amb olors dolces.
- Per a més informació, consulteu l’article de nostra especialista en cosmètica i nutricionista, Jordina Casademunt.
- Atenció: Si fem servir repel·lents antimosquits cal evitar els que contenen dietiltoluamida, més conegut com a DEET. Aquest producte químic, que la pell absorbeix, pot ser perjudicial per al fetus.
Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.