clipper-te-6

Si som grans gurmets del te i de les infusions o ens deixem aconsellar per ells, segurament tindrem bosses o barreges fetes a granel al rebost. La raó principal és que, a més que sovint són més econòmiques, la varietat de sabors és més gran i ens estalviem les bosses amb grapes, que no són biodegradables i que contenen tints i químics que s’acaben traspassant a la beguda i, per tant, acabem ingerint.

També solem pensar que la qualitat del te a granel serà més alta que la de bossa que comprem al súper o en botigues d’alimentació no especialitzades, ja que, així sabrem del cert quina procedència té i podrem confiar en el procés d’elaboració del productor.

No hi ha dubte que la compra a granel té grans avantatges però, com ens preparem còmodament un te a la feina? Com encertem la quantitat exacta de te al colador per no deixar-lo massa suau o no passar-nos d’intensitat? Com evitem malgastar restes del producte?

Solució: apostar per un te en bossa d’una marca de confiança, que faci servir bosses especials sense components tòxics, amb matèria primera d’alta qualitat, de conreu ecològic i de comerç just. I això existeix? Sí! I, de fet, el format piramidal de les infusions i els tes ecològics permet preservar les propietats nutricionals del producte (que són, en línies generals, molt diürètics i rics en antioxidants) aportant més aroma, més sabor i més color a cada tassa, a més de ser l’opció més còmoda, neta i ràpida.

clipper-te-5

Més enllà del te negre, el poliol menta, la camamilla i la til·la

La diferència principal entre el te i les infusions és el contingut en teïna: a diferència del te, les infusions no estimulen el sistema nerviós central, el cor i la respiració. Es poden consumir, per tant, abans d’anar al llit, sempre que no hi hagi problemes d’incontinència (que s’agreujaria per l’efecte diürètic).

Una bona opció per potenciar les propietats i el sabor dels tes i de les infusions és barrejar-los amb espècies o herbes

Malgrat que les infusions formen part de la cultura gastronòmica del nostre país des de fa centenars d’anys i que es fa servir molt en remeis casolans, és una llàstima que la majoria de consumidors coneguin i prenguin un pobríssim assortiment de varietats: poliol menta, camamilla, til·la i valeriana. De fet, en la majoria de restaurants i cafeteries, aquest és precisament l’estret ventall d’opcions que ens ofereixen, obviant la resta de magnífiques fulles, flors o fruits de diferents herbes medicinals i aromàtiques de grans propietats (la passiflora, per exemple, és més poderosa que la til·la per anar a dormir).

De la mateixa manera, el món del te no es redueix al popular te negre i a totes les seves varietats (Earl Ramat, Darjeelin, etc.) sinó que s’expandeix amb el te vermell, el verd, el blanc o altres novetats que es comencen a comercialitzar com el groc o el blau.

Una bona opció per potenciar les propietats i el sabor dels tes i de les infusions és barrejar-los amb espècies o herbes com la canyella, el gingebre, el cardamom, la vainilla, el cacau o la regalèssia. Un bon exemple és el popular chai indi, resultat de barrejar te negre (o verd) amb cardamom, clau, pebre negre, anís estrellat, gingebre i canyella. La recepta admet infinitat de variants i se sol consumir amb llet vegetal o aigua calenta. Moltes marques de tes occidentals han començat a comercialitzar les diferents versions de masala chai a granel o també en format bossa tradicional o piramidal, ja preparat.

Les bosses tenen l’avantatge afegit de conjugar les diferents propietats de les herbes i les espècies i presentar-nos originals i saludables còctels per a cada estat d’ànim o moment del dia: infusions vigoritzants, relaxants, digestives, etc. La dosi i la barreja exacta ens garanteixen, a més, que no es malgastarà cap dels ingredients.

clipper-te-1

Per què és important consumir infusions i tes ecològics i de comerç just?

En el cas dels tes i de les infusions, a més d’assegurar-nos que els consumim de conreu ecològic per preservar al màxim les propietats diürètiques i antioxidants i potenciar l’aroma i sabor, hem de tenir en compte una altra condició bàsica: l’origen i el tipus de comerç a què se subscriuen.

Les terres on el conreu del te és més fresc i desenvolupat (i, per tant, les que ens asseguren un sabor i una qualitat més elevada) són principalment a les plantacions de l’Àfrica, l’Índia i Sri Lanka. El risc d’aquesta dependència exterior (com en els casos del cacau i del cafè) rau en la llarga cadena de mans per les quals passen els productes: productor, intermediari, comerç local, exportador, multinacional, supermercat i, finalment, el consumidor. Sovint, els productors locals reben una part ínfima dels beneficis de la comercialització del te (un 5% segons denuncia Intermón Oxfam), per la qual cosa és indispensable consumir tes provinents del comerç just o ètic amb la certificació Fair Trade, que ens garanteix la sostenibilitat, el respecte pel medi ambient i la natura i el pagament d’un preu just per les primeres matèries que permet millorar el benestar dels productors i les seves famílies.

El nou assortiment d’infusions i tes piramidals de Clipper

L’anglesa Clipper, reconeguda com la marca número u de tes Fair Trade del Regne Unit, comercialitza des de fa poc un nou assortiment de tes i infusions amb aromes i sabors afruitats en format piramidal. Es tracta d’un assortiment elaborat a partir d’ingredients 100% naturals i de comerç just, sense un sol ingredient artificial en cap dels seus productes.

Estan distribuïts en exclusiva per Qbio i els trobareu en botigues especialitzades i grans magatzems.