Quins bàsics hem de tenir en compte quan arriba l’estiu?
Amb la calor tenim menys gana, però tendim a passar picant qualsevol cosa. La nostra alimentació a l’estiu s’ha de basar en fruites i verdures de temporada que ens hidratin bé, a més d’aportar-nos fibra, vitamines i sals minerals. Fruites i verdures seran les nostres aliades: hidraten i són font de fibra, aigua, vitamines i sals minerals. Pensem en el gaspatxo i les sopes fredes, que resulten tan saludables. Com tot l’any, l’objectiu serà arribar a les cinc racions diàries de fruites i verdures (uns 400 g), però anem amb compte i no ens passem amb la fruita, recordem que, encara que ens vingui molt de gust, conté sucres i no convé excedir-se. A més, és molt important fer activitat física regular per mantenir un estat de salut òptim, no només físic, sinó també mental.
Però encara n’hi ha més!
En l’inconscient col·lectiu tenim gravat que, a l’estiu, no s’han de prendre vitamines, però si bé és veritat que, amb una dieta equilibrada i arribant com esmentàvem abans a les cinc racions diàries de fruites i verdures hauríem de poder aportar totes les vitamines que necessitem, però no sempre passa així per diversos motius. No sempre les hortalisses i fruites que ens arriben tenen la qualitat nutricional necessària a causa, entre altres coses, perquè no podem menjar-les acabades de collir o de l’arbre, i perquè les nostres necessitats, per situació d’estrès, poden estar augmentades. Així que, si tot i menjar bé, sentiu que us cal un punt d’energia i us falla la concentració, no hi ha res dolent a prendre un complement alimentari vitamínic, en què les dosis de vitamines estan en el rang de les alimentàries. Una aportació equilibrada de vitamines la fan les algues verd-i-blaves AFA (Aphanizomenon Flos Aquae). Es tracta d’un complement alimentari natural a base de microalgues riques en vitamines del grup B, de clorofil·la i aminoàcids. Aporten nutrients que intervenen en el metabolisme energètic de l’organisme i enforteixen el sistema nerviós (grup de la vitamina B) motiu pel qual ajuden a recuperar-se del cansament i la fatiga intel·lectual.
Hem dit que cal hidratar per compensar la pèrdua d’aigua i minerals per la suor, i hem aconsellat beure aigua, però també podem prendre begudes saludables i bones com l’aigua de coco verge. Aquesta aigua s’obté del coco verd (Coco lucifera) just abans que es comenci a formar la polpa i conté electròlits tan interessants a l’estiu com potassi, calci, sodi, fòsfor i magnesi. Aquesta aigua és consumida diàriament i apreciada als països productors de coco, i es pot consumir tal qual, ja que té un sabor excel·lent, o combinada en batuts, afegida a qualsevol beguda o fins i tot per fer salses. Es pot consumir a qualsevol hora del dia i és ideal per compensar pèrdues després de fer exercici o quan s’ha suat molt.
Per compensar la pèrdua de minerals també pot ser útil el corall natural marí, que conté calci, magnesi i oligoelements, nutrients necessaris per als ossos. En el corall natural marí que no s’extreu del mar –que ningú pensi que es trenca l’equilibri dels mars– sinó de corals fòssils triturats, que es troben fora del mar, a l’illa de Santo Domingo (al Carib), el calci i el magnesi són presents principalment en forma de carbonat, de manera que aquests nutrients ajuden també a disminuir l’acidesa que es produeix en l’organisme quan en l’alimentació diària abunden els lactis, les carns i els embotits o quan estem sotmesos a estrès. Avui se sap que un excés d’acidesa en els líquids fisiològics pot contribuir a una disminució de la capacitat del cos per absorbir minerals i altres nutrients, una baixada d’energia, una reducció de la capacitat per reparar teixits de l’organisme, de desintoxicar dels metalls pesants i influeix negativament sobre la capacitat del sistema immunitari.
I per a les digestions?
Menjar malament, a deshora i ràpid durant el dia –perquè no hi ha temps d’anar a casa–, i anar-se’n de tapes o a menjar alguna cosa al final de la jornada –perquè la nit comença tard i no ve de gust ficar-se a casa després de la feina–, és causa de digestions pesades i molèsties digestives variades. Passa el mateix de vacances, quan ens volem donar un premi. Una ajuda per reduir aquestes molèsties és un concentrat de papaia fresca de cultiu ecològic, madurada a l’arbre, que es prepara seguint una recepta creada per la mestra Dharma i fundadora del monestir budista del Lotus a Hawaii, Ji Kwang Dae Poep Sa Nim. Aquest concentrat de papaia facilita l’assimilació de les proteïnes i és, a més, un producte alcalinitzant natural, cosa que alleuja els símptomes de les digestions pesades.
Ah! I si no volem descuidar l’intestí i les defenses, recordem els reconeguts beneficis de repoblar la flora intestinal amb productes probiòtics combinats amb fructooligosacàrids, que permeten que els bacteris probiòtics creixin millor. Lactobacils i bifidobacteris ajuden a prevenir les diarrees i a restaurar la flora bacteriana quan s’ha patit un episodi diarreic. A la mateixa pàgina de MedLine (de la Biblioteca Nacional de Medicina dels EUA) es refereix la seva utilitat en la prevenció i tractament de la diarrea del viatger, tan típica de l’època estival.
I si malgrat tot agafem un refredat estival, sempre podem recórrer a una solució natural amb l’ajuda de la fitoteràpia. La grindèlia (Grindelia robusta), la falzia (Adiantum capillus-veneris), la dròsera (Drosera rotundifolia), la molsa d’Islàndia (Liquen d’Islàndia), i la menta (Mentha piperita), entre altres plantes, tenen una acció sinèrgica favorable a les vies respiratòries. La grindèlia, la falzia i la molsa d’Islàndia donen suport a la mucosa respiratòria, i exerceixen un efecte mucolític i expectorant; la dròsera té un efecte antitussigen i la menta aclareix les vies i descongestiona.
Una darrera recomanació. Cal recordar sempre que els complements alimentaris són exactament això, complements, i que encara que poden ser de gran ajuda per mantenir la salut en cap cas poden substituir una alimentació equilibrada i un bon estil de vida.