La pastanaga és una arrel d’un color taronja-vermellós i plena de vida. És molt rica en nutrients com ara hidrats de carboni d’absorció lenta, minerals (Fe, K, Na, Ca i Mg), vitamines (àcid fòlic), antioxidants i també té un efecte alcalinitzant molt beneficiós per a l’organisme. Per tant, ajuda quan la dieta és massa rica en cereals, proteïnes animals o sucres equilibrant el pH sanguini.

De totes maneres, la propietat estrella de la pastanaga és el seu contingut en betacarotens, uns precursors de la vitamina A: la raó del seu meravellós color taronja. Aquesta provitamina aporta molts beneficis i s’ha utilitzat durant molts anys per mantenir la salut visual i ajudar el bon funcionament del sistema immunitari, molt important en casos de càncer, per exemple. Els betacarotens tenen un gran poder antioxidant i ajuden a aportar nutrients en totes les etapes de la vida: des de la infantesa fins a l’edat adulta, i especialment en la vellesa. Aquesta aportació es molt rellevant en nutrició esportiva, ja que ajuda a regenerar teixits.

Però encara n’hi ha més! Segons la medicina xinesa, la pastanaga és un gran tonificant digestiu, ja que ajuda a mantenir saludables les mucoses digestives. Això és perquè conté una fibra anomenada pectina, que es considera la més fermentable de totes, i potencia, així, la diversitat microbiana. La pastanaga és un regal per a l’ecosistema intestinal!

Una qüestió que s’ha de tenir en compte és que les pectines es troben atrapades a la seva paret cel·lular en forma de fibres no fermentables. Però, com que a nosaltres ens interessa que fermentin, hem de buscar la manera per facilitar aquest procés i que la microbiota la pugui fermentar amb facilitat. Com ho podrem aconseguir? Doncs és tan simple com cuinar la pastanaga, ja que la calor fa que aquestes fibres es transformin en fermentables.

A més, amb la cocció també alliberem millor els betacarotens i n’incrementem l’absorció. Si hi afegim algun tipus de greix saludable –com, per exemple, llavors oleaginoses, fruita seca, alvocat o oli de qualitat i de primera pressió en fred– encara facilitarem més aquesta arribada de provitamina Als nostres teixits.

I per què ens interessa tant aquest superaliment, especialment a l’estiu? Els betacarotens protegeixen la pell dels rajos solars; per aquesta raó l’anomenen “la verdura autobronzejadora”. Preneu-ne sempre, especialment a l’estiu!

Així, podem resumir que la pastanaga és un gran aliment per consumir regularment. Conté moltes propietats beneficioses especialment per al sistema digestiu, immunitari, visual i protegeix pell i mucoses.

Amb l’arribada de la calor, el millor que podem fer és aprofitar totes aquestes propietats incorporant un bon caldo natural de pastanaga a les nostres receptes d’estiu favorites; per exemple, una crema freda d’estiu o un batut vegetal. Si hi afegiu un bon caldo de pastanaga de qualitat com el d’Aneto, aportareu un gust boníssim a les vostres preparacions a més d’enriquir-les amb un extra de nutrients.

Quan compreu un caldo de pastanaga envasat, tingueu present la importància que hagi estat fet de manera similar a com el prepareu a casa: amb verdures fresques i ecològiques, havent rentat amb cura els ingredients, cuinant-los a foc lent durant més de tres hores, sense conservants, additius, sucres o excés de sal. Si feu servir com a base el d’Aneto, ja tindreu tot això assegurat!

Batut de pastanaga (per a 4 persones)

Ingredients

  • 1 L de caldo de pastanaga Aneto
  • 2 pomes
  • 2 taronges
  • 200 g de maduixes
  • 8 g de gingebre

Pas a pas

  1. Preparareu tots els ingredients.
  2. Peleu i talleu els ingredients.
  3. Poseu-los a la liquadora (si no teniu liquadora podeu fer servir una batedora) i afegiu-hi el caldo de pastanaga. Barregeu bé fins a obtenir un suc suau.
  4. Gaudiu-ne! Us recomanen reservar alguna peça de fruita per decorar el batut.

 

Berta Martinez
Berta Martinez

Nutricionista i PNI clínica, tècnica en farmàcia, divulgadora de xerrades sobre nutrició i cuina saludable.