La iniciativa està adreçada als nens i la seva senzillesa n’és una prova: la idea és representar l’equilibri de cada àpat important del dia de manera gràfica i intuïtiva.
Per fer-ho, fan servir el dibuix d’un plat dividit en quatre parts, on mostren els grups d’aliments que s’han de menjar diàriament segons les seves recomanacions: les dues parts més grans corresponen a la quantitat de verdures i cereals que s’han de menjar en un àpat; les altres dues parts, més petites, corresponen a la porció de fruites i proteïnes. La rodona blava representa la importància dels lactis. És una manera molt vistosa de recalcar que, en cada àpat, s’ha de menjar de tot i que no s’hi val menjar una cosa per dinar i una altra per sopar: tots els àpats han de ser equilibrats i proporcionats.
Tot i que ‘My Plate’, amb un simple cop d’ull, aporta poca informació en comparació amb la piràmide tradicional, la campanya està explicada extensament al web www.choosemyplate.gov on s’amplia la informació amb consells, proporcions, receptes, eines, jocs, etc. Entre les recomanacions hi ha la de gaudir del menjar, però amb moderació i evitant consumir grans quantitats d’un mateix aliment. Aconsellen també que com a mínim la meitat dels cereals siguin integrals, i que és millor beure la llet desnatada o semidesnatada. També recomanen beure més aigua en comptes de begudes ensucrades.
Hi ha moltes altres formes possibles de mostrar l’equilibri nutricional. En la piràmide de la dieta mediterrània es recomana consumir diàriament cereals, verdures, lactis, fruites i un got de vi; el peix (preferiblement blau i blanc) tres cops per setmana; la carn el pollastre, les llegums i els ous com a molt dos cops per setmana; i els dolços i els refrescos molt de tant en tant. Aquesta piràmide també ha evolucionat amb el temps, ja que l’any passat, durant el Saló Alimentària de Barcelona, es va reemplaçar la sal per les herbes aromàtiques i les espècies i es va ampliar la varietat de fruites de la piràmide mediterrània.
Alguns experts proposen canvis a la piràmide tradicional. El Doctor Jorge Pérez-Calvo recomana una piràmide alimentària basada en la tradicional, però canviant dràsticament algunes proporcions i la qualitat dels aliments. Els grups alimentaris s’ordenen en funció de la importància, la quantitat i la freqüència d’ingesta. Aquesta piràmide ens recomana que la nostra dieta incorpori diàriament d’un 40 a un 60% de cereals integrals, i entre un 20-30% de verdures; setmanalment es recomana menjar fins a un 10% de fruita, depenent de l’estació; i entre un 5 i un 10% de peix. Mensualment podríem menjar, sense que fos indispensable el seu consum, carn, ous i dolços.