Si tot segueix igual, l’any 2011 serà l’any de Djokovic. La victòria davant Nadal a Madrid aquest passat cap de setmana confirma que el número 2 del món està imparable. El tennista ha deixat enrere les queixes i la inconsistència de les temporades anteriors i ha trobat la fortalesa de caràcter i la seguretat que li faltaven. El secret, el canvi en la seva dieta.

Si algú encara que dubta que millorar l’alimentació no només és bo pel cos, sinó que també és bo per la ment, que es fixi en Novak Djokovic. El jugador serbi fa por: en el que portem d’any ha guanyat tres vegades a Rafa Nadal i tres a Roger Federer i s’apropa perillosament al número 1. El tennista ha estat treballant dur tots els aspectes del seu seu joc: ha ampliat el seu repertori tècnic i, el que és més important, el seu caràcter a la pista. Ja no s’enfonsa quan ensopega amb una situació de tensió. Abans, en comptes d’afrontar-les, feia broma. I ara tria el camí més directe. Djokovic ha deixat d’especular.

En l’aspecte físic, el jugador ha perdut dos o tres quilos menys”, -dada que les fonts del seu equip fixen en 2,5 (“té complex de prim “, diuen). L’han sentit patint mentre escalava muntanyes amb la seva bicicleta i se sotmetia a tota mena d’esforços físics, seguint les indicacions de Gebhard Phil-Gritsch, l’expreparador físic de l’austríac Thomas Muster. D’aquesta feina, iniciada l’any 2008, ha nascut un tennista nou. Djokovic s’ha retirat en nou partits al llarg de la seva carrera. Djokovic ha patit sempre al·lèrgies a la primavera. Djokovic patia sense oxigen en condicions de calor o humitat: però ara ho aguanta tot. No es tracta només de treball físic. Están també els canvis de nutrició, que li han permès detectar aliments als quals era al·lèrgic.

 

Les quatre morts blanques

“No hi ha secrets”, expliquen fonts del seu equip; “ha canviat, per exemple, el règim alimentari. El més important és que menja coses sense gluten, com els celíacs”. Qui parla és Igor Cetojevic, un doctor i acupunturista de l’antiga Iugoslàvia que va començar a acompanyar el número dos el juliol de 2010. Cetojevic és especialista en medicina xinesa i assessora a Djokovic sobre com influeixen en el seu cos les energies generades per la terra i li explica, entre d’altres coses, que un excés de sucre, sal, greix o farina, les quatre morts blanques xineses, poden afectar el seu rendiment.

“La nutrició és molt important i influeix en com em sento a la pista “, admet el número dos. “És important el que menges abans del partit, el que beus abans, durant o després del partit… Hi ha molts detalls, però són privats“, afegeix en un article a “El País”. Com explica la seva transformació? “És molt difícil diferenciar entre la vida privada i la professional. Abans, en la meva vida privada, van passar coses que van afectar el meu joc. Va ser dur. La conclusió és que el tenins és un esport mental. Tothom està en forma. Tothom treballa dur cada dia… Però, si no ets estable emocionalment, no pots treure el millor de tu mateix a la pista. Tot és confiança”.

Dkojovic és l’últim d’una llarga llista d’esportistes d’elit que han confiat en metges i nutricionistes “no convencionals” per millorar el seu rendiment. Cadascú té els seus secrets, però tots coincideixen en alguns punts: per exemple, eliminar els productes refinats -com el sucre, les farines blanques o la pasta blanca- i incrementar el consum de cereals integrals, que proporcionen al cos alts nivells d’energia de forma sostinguda, just el que necessita un esportista que no es pot permetre el luxe de quedar-se sense gasolina a mig partit.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll