El primer plat

El primer plat

Durant el primer any de vida, la llet ha de constituir la font principal de nutrició. La introducció d’aliments nous, que ha de ser gradual, ha de servir per complementar i garantir els nutrients necessaris per al creixement.

Primer de tot, introduirem els aliments més fàcils de pair. Cada aliment s’ha de començar a donar en el moment adequat. A continuació us mostrem una petita guia per omplir rebost i la nevera de casa.

Verdures de temporada:

  • Tot l’any: pastanaga, porro, ceba
  • Estiu/tardor: carbassó, mongeta tendra
  • Hivern: bròquil, carbassa, xirivia

Hortalisses: patata

Cereals: fajol, mill i arròs (no contenen gluten)

L’oli també és un aliment, per tant cal tenir en compte el seu procés de transformació. Per assegurar-nos que l’oli manté tots els nutrients de l’oliva, cal que el procés sigui tan respectuós com sigui possible. Estem parlant, més concretament, de l’oli ecològic de primera premsada amb fred, que sempre donarem cru.

Cada dia l’infant hauria de menjar un puré d’uns 200-225 g. És recomanable acostumar-nos a fer servir la balança, que ens serà molt útil a l’hora de preparar les quantitats exactes que necessitem per cuinar.

Fórmula d’exemple:

90 g de verdura + 125 g patata + 1 culleradeta d’oli

Els primers purés són un tastet; l’infant experimenta i descobreix els aliments. És necessari, doncs, que durant aquesta etapa respectem el seu ritme i sensació de gana. Si no s’acaba tot el puré, no cal que ens amoïnem: el pes final del triturat funciona com a referència. Cada infant és un món, tal com ho som els adults; el millor, doncs, és guiar-nos per la seva sensació de gana.

Prepararem el primer triturat i, així, anirem coneixent com hem de tractar cadascun dels aliments. Val més començar per un triturat de pastanaga i patata; el resultat final: un puré dolç.

Rentem les pastanagues –recomanem fer-ho amb un raspall de verdures–, que no pelarem si són ecològiques, ja que és justament a la pell on s’acumulen més nutrients i vitamines. Un cop tinguem la pastanaga a punt, pelem i tallem la patata. Ho cuinem tot al vapor i seguidament ho triturem. Just abans de servir-ho, hi afegirem una culleradeta d’oli i llestos. Bon profit!

Si ens queda puré, el podem guardar a la nevera per a la propera vegada, que l’escalfarem al bany maria en comptes de fer-ho amb microones.

És important afavorir les condicions que permetin adquirir progressivament uns hàbits alimentaris saludables.

 

Nani Moré
Nani Moré