DILLUNS
Dinar: patata (125 g) pastanaga (90 g) i vedella (25 g)
DIMARTS
Dinar: arròs blanc (60 g) amb carbassó (90 g) i llentia vermella (20 g)
DIMECRES
Dinar: Fajol amb pastanaga i peix blanc.
DIJOUS
Dinar: Patata, carbassó i ceba i pollastre
DIVENDRES
Dinar: mill amb mongeta verda i llentia vermella
DISSABTE
Dinar: fajol amb carbassó i peix blanc.
DIUMENGE
Dinar: mill (40 g) i mongeta tendra (90 g) i pollastre (25 g).
La introducció dels aliments és una etapa plena de qüestions i, alhora, de decisions. Ens anirem adonant que tant les preguntes com les respostes incideixen directament en els hàbits alimentaris de l’infant, però també, i això és d’una importància vital, en els nostres.
En aquest article parlarem de la proteïna, sens dubte, la gran protagonista de la dieta. Habitualment, el ritme d’introducció és el següent: primer el pollastre, una setmana més tard la vedella i, a partir dels nou mesos, el peix blanc. Us aconsellem que seguiu aquest ritme d’introducció (vegeu el pdf adjunt), però ampliant el repertori. Alguns consells:
Proteïnes animals i vegetals: Com més variada sigui la dieta, més rica en nutrients serà. Les proteïnes animals són les que es consumeixen de manera més habitual, però si volem fer una dieta ben variada també hem d’introduir les proteïnes vegetals (cereals + llegum). Podem començar per la llentia vermella, que no té pell i és més assimilable, ja que els llegums aporten proteïnes vegetals d’alta qualitat-
Origen/Producció: Carns i llegums de procedència ecològica, i, sempre que sigui possible, peix local.
Gramatge: 25 g de carn / 35 g de peix. Insistim en l’ús de balança, ja que la proteïna té un paper molt important en l’alimentació de l’infant; per això cal garantir que no ens passem (causa d’esgotament) ni ens quedem curts (manca de nutrients).
Coccions: Cuinarem al vapor.
Com ens podem organitzar per equilibrar els purés de la setmana?
Ara que ja tenim més opcions a l’hora de fer el puré, seria molt interessant fer un plantejament setmanal i, així, organitzar-nos millor la compra, tenir clar què prepararem cada dia i equilibrar el menú de la setmana d’una manera variada. (Vegeu destacat a la dreta).
A continuació, us fem una proposta setmanal amb alguns exemples de gramatge. El fet de cuinar les proporcions exactes de menjar ens ajudarà a l’hora de comprar, perquè sabrem exactament què necessitem, ni més ni menys. D’aquesta manera, evitarem llençar menjar i donarem a l’aliment el valor que li correspon.
La base de la dieta mediterrània són els cereals, els llegums i les verdures de temporada. És justament durant l’època en què es comencen a introduir els aliments que cal fomentar-ne el consum. Potenciar aquest tipus de dieta ens permet gaudir de les proteïnes animals sense abusar-ne.