especilaista-yolanda-garciaYolanda Garcia. Psicòloga i naturòpata per a pares i fills. Especialista en maternitat: nutrició, emocions, teràpies naturals i medicina xinesa. Professora d’educació per a la salut, alimentació equilibrada durant l’embaràs i alimentació infantil i d’alimentació i criança natural a l’IPF Sanitària Roger de Llúria.

Com s'ha d'alimentar la mare per tenir una llet de qualitat?

La mare s’ha d’alimentar amb seny, aliments variats, saludables, naturals i, si és possible, ecològics. La llet materna sempre és de qualitat, si hi ha dificultats estan més associades amb la quantitat que amb la qualitat.

Per produir llet es necessita el que anomeno el triple eix:

  • La part hormonal (oxitocina i prolactina per produir i secretar la llet, sobretot al principi quan la lactància s’està establint).
  • La succió (per estimular la producció de llet i el buidatge del pit). Per tant, la lactància ha de ser a demanda. La producció de llet té un procés de “fabricació” d’estoc zero, és a dir: se’n gasta tanta, se’n produeix tanta. Si hi ha un problema de quantitat, s’ha d’estimular la succió.
  • Nutrició física i emocional. Segons la meva opinió, més important que si menja una cosa o una altra (en el marc d’una dieta equilibrada), és que la mare se senti acompanyada, confiada i connectada amb el bebè.

En resum, l’alimentació és sempre important, però no és ni l’únic factor ni el més important per poder gaudir de la lactància. És molt important sentir-se tranquil·la i connectada amb el bebè i, si és necessari, demanar ajuda als professionals de la lactància. Pràcticament totes les mares poden lactar; si apareix algun problema gairebé sempre es pot solucionar amb un bon assessorament i mai té a veure a un tema de qualitat.

Quins aliments hi poden ajudar?

Hi ha molta literatura respecte dels aliments i la lactància. Durant la lactància, com també durant l’embaràs, ens hem d’alimentar correctament. Si volem mencionar algun aliment que sigui útil, escolliria els que anomenem galactògens, com ara la civada, el llevat de cervesa, els pinyons, les ametlles… i també algunes plantes que, en infusió, poden ajudar. Però n’hi ha prou amb una alimentació equilibrada que inclogui cereal integral, verdura, proteïna, olis i llavors, fruita, etc., perquè la mare i el nadó desfruitin plenament de la lactància.

És cert que el que menja la mare incideix directament en la qualitat de la llet?

És cert que hi ha ingredients essencials, com ara vitamines, minerals, àcids grassos essencials (omega-3, omega-6…), que el cos no pot fabricar i que és necessari que siguin presents en l’alimentació, tant per a la salut de la mare com la del nadó.

De totes maneres, durant l’embaràs i la lactància, el cos es torna molt eficient a l’hora d’extreure els nutrients dels aliments, més que en cap altra situació de la vida. Menjar bé farà que ens trobem millor i això sí que reverteix en la vivència de la lactància, que és un moment de molta despesa energètica. La lactància no és moment de dietes restrictives o hipocalòriques; la millor manera de recuperar la figura és lactar.

Com podem saber si la nostra llet alimenta el nadó correctament?

La llet sempre alimenta correctament el nadó. Cada mare la fabrica per al seu bebè just amb el que necessita. La llet que es produeix va variant segons les necessitats del bebè; varia del dia a la nit –quan hi ha més triptòfan per afavorir el descans–; varia si el bebè ha nascut prematur o no; varia si la mare i el bebè entren en contacte amb algun virus –i llavors s’incorporen en la composició més factors immunològics per fer front al microorganisme. És un líquid màgic i sempre nutritiu.

Un nadó que pren pit, que creix, que està sa, alegre… està ben alimentat. Hi ha moltes mares que tenen aquesta por i moltes vegades és conseqüència dels controls de pes constants que es fan als nadons, de les les gràfiques i percentils… Tot això fa que, de vegades, es creïn problemes quan no n’hi ha, si el bebè no creix al ritme que diuen les taules estadístiques.

El descans és fonamental en la rutina de la mare lactant? Per què és necessari?

Sí, sobretot al principi. La mare passa en poc temps per canvis hormonals importants, embaràs, part, lactància. La bioquímica i les emocions del procés ocasionen un desgast i una pèrdua d’energia que hem de recuperar a través de l’alimentació i del descans. Una alimentació natural, cremes de verdures i cereals, pomes al forn…, evitar excitants de qualsevol tipus i dormir i descansar tant com es pugui.

A la consulta, sempre demano a les mares que respectin el puerperi (els quaranta dies posteriors al part). Les àvies ho tenien molt clar; avui en dia això no es té en compte i hi ha massa pressa per sortir, però és molt important, perquè és un període per recuperar forces, per conèixer i vincular-se amb el bebè. Si la mare no descansa, tot es complica innecessàriament. Afavorir el descans de les mares és sempre una prioritat.

És veritat que hi ha alguns aliments que fan que la llet tingui “mal gust”?

Mal gust no; la llet és sempre dolça i deliciosa. La llet és un aliment viu i canviant i pot ser que alguns aliments facin petites variacions –com ara els espàrrecs– que no afecten gens ni mica la lactància, sobretot si són aliments que la mare ha menjat sempre de manera habitual.

 

Torna a l’article “La dieta d’una mare lactant. Resolem dubtes!