Si considereu que comprar-los amb closca us suposa massa feina i sou dels que teniu pressa, podeu optar per comprar-la pelada i crua, i la podeu torrar a casa al forn en pocs minuts. Sovint, la fruita seca torrada està massa torrada, té un sabor molt agradable, però ha perdut bona part de les propietats. De totes maneres, si les compreu sense closca, l’ideal és comprar-les crues i fer un remull de 12-24 h per evitar els antinutrients. Evidentment, no espereu que després del remull estiguin tan cruixents com abans, però sí que seran més digestives i, com a contrapartida, més nutritives. En aquest article, la Lucía Redondo ens ho explica.
Des del nostre punt de vista, el millor és comprar a granel per poder agafar la quantitat que volem, ni més ni menys; a més, així evitem els envasos de plàstic. Podem anar a la botiga amb pots de vidre de casa i que ens facin la tara o triar bosses de paper reciclables.
D’altra banda, la fruita deshidratada és un aliment molt recomanable, ja que té moltes propietats beneficioses per a l’organisme. Per exemple, les orellanes ecològiques són riques en ferro, i les figues seques, en calci, i en general totes són molt riques en antioxidants i fibra, indispensables per endarrerir l’envelliment i per afavorir el trànsit intestinal. Però què passa amb aquests aliments si els comprem en supermercats convencionals? Doncs que porten substàncies que fan que es conservin durant més temps, o els posen oli vegetals refinats per fer-los més brillants i atractius a la vista, o els enfarinen perquè no quedin enganxats, o els posen sulfits. Considerem important triar aquests aliments d’origen ecològic, perquè, a més, quan la fruita s’asseca, es concentren els nutrients, però també les substàncies tòxiques que puguin tenir. No sé si heu vist mai com són les orellanes ecològiques: són gairebé negres; aquestes són les que hem de buscar i consumir. A les de color taronja fluorescent els han afegit un additiu que accelera l’assecat i que pot provocar asma: el diòxid de sofre.
Les prunes i el raïm sec (les panses) sovint porten olis de gira-sol per fer que brillin, ja que normalment, quan la fruita es deshidrata, s’enfosqueix i queda d’un color que pot semblar poc atractiu a la vista. Si en consumiu en excés, podeu desequilibrar la delicada proporció d’omega-3 i omega-6 que necessita l’organisme, ja que l’oli de gira-sol és molt ric en omega-6, i això afavoreix processos inflamatoris. A més, els olis que hi posen són refinats i sense cap tipus de beneficis.
Els dàtils són els fruits de la palmera i, en general, es cullen madurs. Són molt rics en nutrients, però també és important que siguin d’origen orgànic, perquè també els poden haver posat diòxid de sofre.
I les llavors?
Pel que fa a les llavors (pipes de gira-sol, de carbassa, de sèsam, de lli i de chía), totes són un plus nutricional per l’alimentació diària, ja sigui per l’aportació proteica o pel seu contingut en greixos saludables. Hem de saber que, per aprofitar més aquests nutrients i altres com els minerals, convé menjar-les triturades, sobretot, la chía i el sèsam, perquè són massa petites per ser mastegades. El lli, com que és dur, no l’acostumem a menjar cru si no és que el deixem en remull tota la nit per aconseguir una textura mucilaginosa que ens ajudarà a regular el trànsit intestinal.
Hi ha marques que venen mescles de llavors ja triturades; són interessants perquè ja no cal fer-ho a casa, però és molt important que un cop obert l’envàs el guardeu a la nevera o al congelador. Passa el mateix si fem nosaltres la trituració a casa amb un molinet de cafè, per exemple. Just després de moldre-les, les hem de posar en un pot de vidre i guardar-les al congelador per evitar que s’oxidin els greixos saludables que contenen. No patiu: no queden dures; queda com una pols i la podreu fer servir cada dia.
No volem deixar de parlar de dues opcions més a l’hora de consumir sèsam, una és la tahina, (torrada i blanca), pasta que s’obté després de triturar les llavors de sèsam. Si les llavors són torrades, s’obté una crema d’un color fosc i gust intens que pot ser difícil de digerir. Si les llavors no són torrades, surt una crema de color clar, deliciosa i ideal per fer servir en salsa, com a mantega per a unes torrades o, evidentment, per a l’hummus. Finalment volem comentar que de llavors de sèsam també en trobem de negres, molt riques en antioxidants, que recomanem no torrar.
Un cop més, convé comprar crues les pipes de gira-sol i les de carabassa, i torrar-les lleugerament a casa (com també les de sèsam igual) en una paella antiadherent o remullar-les i escórrer-les. Els que segueixen una alimentació crudivegana i consumeixen grans quantitats d’aquestes llavors, un cop remullades i escorregudes, les eixuguen a la deshidratadora, perquè es conservin més temps. Si no, només cal que recordem de posar-les en remull.
Com veieu, teniu un munt de possibilitats i ara ja sabeu com és millor comprar-les, prepara-les, emmagatzemar-les i consumir-les. Són ideals per fer berenars saludables, per afegir a moltíssimes preparacions, per fer dolços sans per a la canalla o per picar a qualsevol moment del dia. No dubteu a afegir aquests aliments al vostre dia a dia.