A més de la necessitat de beure per reposar les reserves hídriques, es requereixen entre 12 i 24 hores per restablir els dipòsits de glucogen després d’una competició o un entrenament intens. D’aquesta manera, com que el 60 % del dipòsit total de glicogen es reposa en el transcurs de les 10 primeres hores després que s’esgoti, és molt important ingerir carbohidrats immediatament: fruita, una barreta energètica o un batut específic per a esportistes.
Si entrenes fort o competeixes professionalment, és convenient que consumeixis uns 100 g de carbohidrats després de la primera mitja hora, seguits de 100 g més cada 2 o 4 hores després. La nova síntesi de glicogen és proporcional a la quantitat de carbohidrats que consumeixis durant aquest temps, però ingerir més de 600 g d’hidrats de carboni al dia no farà que et recuperis millor.
El plàtan es pot consumir abans, durant i després de l’exercici, ja que aporta electròlits naturals i potassi, un mineral necessari per evitar rampes o espasmes musculars
5 aliments postentrenament
Si tenim en compte tot el que hem dit abans, i considerant els nutrients que aporten, els 5 aliments següents són ideals per refer-se.
- Plàtan. És ideal per consumir abans, durant i també després de l’exercici físic, ja que aporta sucres fàcils de digerir i electròlits naturals. També conté el potassi necessari per evitar rampes o espasmes musculars.
- Quinoa. Si bé aporta menys hidrats de carboni que l’arròs comú, la quinoa conté el doble de proteïnes i aporta els vuit aminoàcids essencials que el cos necessita per generar múscul i recuperar-se d’entrenaments durs.
- Pasta integral. La pasta feta amb farines integrals és l’elecció ideal per recarregar energia. El millor és menjar-ne sense farciments i acompanyada d’oli verge o una salsa de base vegetal. La farina integral conserva totes les parts del cereal, que són fonamentals per a la nostra nutrició: el germen (ric en àcids grassos essencials), la capa d’aleurona (conté proteïnes d’alt valor biològic), el segó (aporta fibra i vitamines i minerals) i el nucli farinós (es compon de midó i gluten). No obstant això, és important que la farina sigui ecològica, ja que la farina integral no ecològica és una farina blanca refinada a la qual s’afegeix segó, la capa exterior del gra de cereal on s’acumulen la majoria dels residus dels pesticides que es fan servir en el cultiu no ecològic.
- Nous. La fruita seca és especialment recomanable, perquè és fàcil de digerir i ajuda a equilibrar el sucre a la sang quan es combina amb hidrats de carboni. Les nous, en concret, aporten fibra i magnesi, que facilita l’entrada de calci i potassi als músculs.
- Llegums. Les lleguminoses són ideals per als atletes vegetarians pel seu alt contingut en carbohidrats, minerals i proteïnes d’origen vegetal. S’hi poden fer amanides o es poden triturar per fer-ne purés, com ara l’hummus.
Refrigeri d’umeboshi per evitar el cruiximent
Aquestes prunes fermentades són el gran aliat dels atletes sotmesos a grans esforços físics, ja que ajuden a eliminar l’àcid làctic que causa el cansament i el cruiximent.
Una bona manera de prendre’n és en forma d’onigiri. Consisteix a fer boletes d’arròs integral cuit, amb pasta d’umeboshi a l’interior i un embolcall d’alga nori torrada i humitejada.