Etselquemenges fa un pas endavant en la seva voluntat d’ajudar la gent a restablir la salut a través de l’alimentació. A partir d’aquest mes de gener, passarem consulta també a Manresa, al centre Medicina Moderna fent equip amb Xevi Verdaguer. Coneixem el centre a través del seu director, Miquel Oms.

Miquel, has estat un pioner en el camp de la medicina integradora a casa nostra. Explica’m una mica el teu recorregut…. 

Com a la majoria de nosaltres, hi va haver un fet que em va obligar a sortir del “sistema”. En el meu cas, vaig tenir un fill amb problemes congènits que es van convertir en severs (paràlisi cerebral) per una mala praxi mèdica. Ens van dir que seria un vegetal i una solució que em van oferir va ser lliurar-lo a un centre d’acollida on els mantenen vius, i tu els pots anar a visitar quan vols, o no.
Evidentment, vam pensar que aquesta no era la solució que buscàvem i vam arribar a fer més de 140 tractaments en diferents països. Durant aquesta trajectòria, vam descobrir un món alternatiu tan desconegut com efectiu i, alhora, poc invasiu o gens. Al principi anàvem totalment perduts, però amb el temps vam aprendre a escollir els tractaments que més bons resultats ens proporcionaven per al nostre cas concret, i vam decidir cristal·litzar aquests coneixements creant un centre que els donés a conèixer per poder ajudar persones que es trobessin igual de perdudes a no perdre anys provant el que nosaltres ja havíem provat, ja que el temps en trobar la teràpia adequada, en molts casos, és decisiu.

Quan fa que vas obrir aquest centre, i què hi feu?

El projecte va anar evolucionant des del 2006 fins a adoptar la filosofia actual l’any 2012.

Quin tipus de medicina integrativa practiqueu? 

La nostra filosofia és que la millor medicina és la preventiva, per intentar evitar desenllaços de salut no desitjats. Per això, la nutrició, l’esport i els bons hàbits estan en primer terme.
Quan el problema ja s’ha declarat, la nostra filosofia, com a pacients experimentats, és que ha de ser el pacient qui ha de decidir com tractar el seu cas, ja que només ell és el responsable de la seva salut i, per això, li cal informació de les opcions que hi ha perquè pugui decidir.

El 80% dels nostres pacients vénen perquè la medicina convencional no els ha resolt el problema. 

Aquí treballem amb tots els tipus de medicina: alternativa, integrativa i, fins i tot, al·lopàtica, tot i que, només en casos d’emergència, ja que no la considerem mai la més adequada en tractaments crònics i, encara menys, en política de prevenció. Pel que fa als professionals, tenim metges, perquè si el pacient s’està tractant amb medicaments químics i vol fer canvis, els únics que, legalment, poden adaptar o modificar posologies, són els metges.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Quan i per què vas vincular en Xevi Verdaguer al projecte?

La filosofia d’en Xevi casava a la perfecció amb la nostra manera de pensar i actuar: tractaments d’última línia d’investigació, medicina conservadora i integrativa, difondre salut més enllà del “sistema”, separant el gra de la palla. En una reunió ho vam deixar tot lligat, com amb vosaltres. Quan hi ha sinergia, les coses van soles, no es poden parar.

Quina rebuda ha tingut a Manresa un centre tan especialitzat en medicina integrativa?

A l’Ajuntament li va agradar tant el projecte que fins i tot ens va premiar. Això ens va deixar bocabadats, ja que ens pensàvem que la reacció seria justament la contrària. És a dir, que veurien amb mals ulls unir en un mateix centre metges convencionals que no tracten amb medicina química i terapeutes de medicines integradores i alternatives.

Curiosament, el nostre percentatge de pacients de Manresa ronda el 40%. De fet, com que també veiem pacients a través de videoconferències 3D, tenim força gent (i metges o terapeutes) d’arreu del món.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Quin tipus de pacients vénen?

Un 80% són pacients de medicina al·lopàtica que no han resolt el seu problema i que, a més, en tenen altres d’afegits pels efectes secundaris de la medicació a la qual estan sotmesos.
La resta tenen clar que no volen entrar en el “sistema” per trobar solucions als seus problemes de salut i busquen una via alternativa o integradora.

Etselquemenges entra ara a formar part de la clínica. Dues dietistes del nostre equip visitaran cada setmana a Manresa. El vessant de la nutrició us permetrà arrodonir els tractaments, oi?

Aquesta ha estat la raó. De fet, va ser en Xevi Verdaguer qui ens va proposar que parléssim amb vosaltres per poder oferir dietes integratives basades en els suggeriments que ofereixen els seus terapeutes de PNIE. Està molt bé saber què podem o no podem menjar, però ha de ser un professional en nutrició integrativa qui marqui com es cuina, menja, combina, quantifica… cada aliment i donar un format de menú fàcilment interpretable per a qualsevol persona. L’únic que hem demanat als nutricionistes és que els plats  siguin molt gustosos, perquè els pacients mantinguin la dieta en el temps i tot el tractament tingui resultats.

Què demanen els pacients pel que fa a hàbits nutricionals? 

Que siguin bons, fàcils de fer per als “negats” a la cuina i que els ingredients siguin fàcils de trobar.

Passaran consulta amb vosaltres les nostres dietistes Gina Estapé i Pilar Rodrigáñez. Expliquem com farem el tàndem de l’equip Xevi Verdaguer i l’equip Etselquemenges…

Els terapeutes de l’equip d’en Xevi Verdaguer suggereixen prendre i no prendre uns determinats aliments en funció del cas del pacient. Si el pacient ho vol, li oferim la possibilitat de derivar-lo a la Gina o la Pilar, segons el dia que li vagi millor, que s’encarregaran d’elaborar les pautes per al dia a dia, com ara els menús. Però també faran visites integrals, des de la primera visita, quan no sigui necessari passar per un PNIE i siguin casos de reeducació alimentària, dèficit d’algunes vitamines i minerals, malestars digestius lleus…

Podeu trobar més informació a: La Consulta d’Etselquemenges a Manresa.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll