Evolució del fetus: el bebè creix molt ràpidament. Aquesta setmana ja fa uns dotze mil·límetres de llarg i és aproximadament de la mida d’una cirera, i per sort, aquesta cirera ja té un aspecte més semblant al d’un humà que al d’un rèptil. Els llavis, el nas, les parpelles, les cames i l’esquena continuen adquirint forma, i el cor batega a 150 pulsacions per minut, el doble de ràpid que el cor d’un adult. Curiosament, aquests dies el bebè ja fa moviments espontanis −mou el tronc i les extremitats− però encara és massa petit per fer-se notar. Caldrà esperar una mica!
Alimentació de la mare: tenint en compte que ja hem detallat la importància de seguir una alimentació rica en ferro, proteïnes i calci, durant l’embaràs les dones gestants no han d’oblidar una aportació d’àcids grassos essencials, indispensables per a la formació del cervell, les membranes i la mielinització de les neurones. La nutricionista Olga Cuevas −a El equilibrio a través de la alimentación− recomana la ingesta diària d’olis premsats en fred, especialment d’oliva; peix blau o llavors de sèsam. Per la seva banda, Heidi Murkoff a Què es pot esperar quan s’està esperant aposta pel consum de quatre racions de greix cada dia (d’uns catorze grams cadascuna), sempre que l’augment de pes de la mare sigui el correcte. A banda dels ja citats, Murkoff aposta per la crema de llet, la nata, la mantega o la maionesa. L’autora de l’anomenada “bíblia de les embarassades” explica que àcids grassos com l’omega-3 i l’ADH no només són importants per al desenvolupament del bebè sinó també per a la mare, ja que fan que disminueixi el risc de part prematur i de depressió postpart. A més a més, segons Murkoff, les mares que prenen prou quantitat de greix durant l’embaràs tenen probabilitats de tenir un bebè amb uns hàbits de son més bons. L’ADH es pot consumir per mitjà del salmó, les nous, els ous (rics en omega-3), la ruca, les gambes, el cranc i fins i tot el pollastre.
Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.